Gode elspareråd til julen og vintermånederne

Er du en af dem, der har en lyskæde hængende derhjemme? Ifølge Energistyrelsen findes der cirka 3,3 mio. lyskæder i de danske hjem, så chancen for det er rigtig god. Og chancen for, at du kommer til at betale ekstra meget for julebelysningen er stor, hvis du har lyskæder, der bruger glødepærer eller halogener.

Sparetip 1: Sørg for at alle dine lyskæder bruger LED-pærer – de bruger cirka 80 % mindre strøm og holder 25 gange længere end glødepærer. Omsat i kroner og øre, så får du her en gevaldig besparelse.

Hvis du har en ældre kæde med glødepærer med et energiforbrug på 180 watt, så vil det koste dig cirka 150 kroner, hvis du har kæden tændt 12 timer hver dag i december.

Til sammenligning vil en LED-lyskæde med 200 lys og et forbrug på cirka 12 watt koste lige godt 10 kroner at have tændt 12 timer alle dage i december – altså en besparelse på 140 kroner!

Sådan udregner du selv dit forbrug
Vil du gerne selv kunne regne dit forbrug ud på alle dine lyskæder, så er her en nem formel, du kan bruge:

Watt/1000 x antal tændte timer x antal dage x 2,25 kroner

Du kan se, hvor mange watt din lyskæde bruger på indpakningen, og ofte står det også på selve kæden.

Klimavenligt juletip: Husk, hvis du skal ud og erstatte dine gamle lyskæder med nye LED-lyskæder, så aflever de udtjente lyskæder på genbrugsstationen, da meget af elektronikken i kæderne kan genbruges.

Julen er også elapparaternes fest

Ud over lyskæder er der også mange andre af de elektriske ting i hjemmet, der knokler på livet løs i julemåneden. Ovnen, emhætten og køleskabet er især travle, når den står på småkagebagning, flæskestegs-stegning og brasen og gøren ved i køkkengryderne.

Med et par enkle fif kan du aflaste dine elapparater – og ikke mindst din elregning!

Når du tænder for ovnen, så brug varmluftsindstillingen, hvis du har mulighed for det, da den fordeler varmen mere effektivt. Bruger du varmluft kan du også nemmere tilberede flere ting ad gangen, hvilket også sparer strøm. Derudover kan du slukke for ovnen cirka et kvarter førend du plejer, da eftervarmen snildt kan klare den sidste tilberedelsestid.

Tø dine frostvarer op inde i køleskabet! Det tager lidt længere tid at tø op, men til gengæld tilfører du gratis kulde til køleskabet, så det ikke er nødvendigt for køleskabet at trække nær så meget på elektriciteten i stikkontakten. Tommelfingerreglen er: 1 kilo frostvarer er lig med 1 times sparet strøm. Og når du omvendt skal gemme varme rester, så sørg for at udnytte kulden udendørs til at køle resterne ned, inden de sættes ind i køleskabet – så slipper køleskabet for at komme på overarbejde. Vær dog opmærksom på, at en del fødevarer har bedst af hurtig nedkøling for at undgå bakterier.