Artikel

Guide: få dit hus klar til foråret


Det er tid til at finde arbejdshandskerne frem. Nu skal du nemlig gøre dit hus forårsklar, hvis du vil forebygge skader, som efteråret og vinteren kan have bragt med sig.

Guide Få Dit Hus Klar Til Foråret 4
”Der kan have samlet sig en masse skidt i tagrenderne over efteråret og vinteren. Tilstoppes de, kan det medføre fugtskader på husets facade.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi Rådgiver står på stigen og tjekker tagrenden på et hus

Giv tagrenderne et tjek

Men hvad er det lige, du skal kigge efter, når du har arbejdshandskerne på – og hvor hård var vinteren egentlig ved dit hus?

Ifølge byggesagkyndige Bo Halm Andersen fra NRGi er du klar til at nyde foråret, når du blandt andet har tjekket, hvordan dine tagrender ser ud.

”Der kan have samlet sig en masse skidt i tagrenderne over efteråret og vinteren. Tilstoppes de, kan det medføre fugtskader på husets facade. Derfor er det vigtigt at sørge for, at der er frit gennemløb”, siger Bo Halm Andersen og pointerer, at man også skal huske at tjekke, om tagrenderne er blevet skæve, så vandet ikke kan løbe mod nedløbsrøret.

Rødt tag

Pas på taget

Som husejer er en af de helt dyre poster, når der kommer skader i tagkonstruktionen.

Derfor er det, uanset årstid, altid en god ide at se dit tag efter i sømmene – især efter vinteren, hvor fygesne blandt andet kan betyde fugtskader.

”Fygesne kan finde vej ind på loftet selv gennem de mindste sprækker. Når det smelter, kan det give vandskader og efterfølgende problemer med fugt og skimmelsvamp. Det kan blive en meget dyr affære, og det er derfor vigtigt at tjekke taget fra loftsiden.

Derudover er det også en god ide at tjekke, om alle tagsten er intakte og ligger korrekt, så der ikke kan trænge vand ned”, siger Bo Halm Andersen og forklarer, at også ståltag og tagpap skal tjekkes for huller.

”Hvis der er større skade, bør du ringe til en tagtekniker, der kan vurdere, om taget kan repareres eller skal udskiftes”, siger han.

”Vinterens minusgrader kan forårsage frostspringninger, som får mørtlen til at smuldre væk. Sker det, skal mørtlen mellem murstene kradses ud og fuges op igen.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Tjek fugerne på facaden

Vinteren er også hård ved husets facade, hvor især fugerne i murstenshuse er særligt udsatte.

Ifølge Bo Halm Andersen kan man skrabe på mørtlen for at se, om den er skrøbelig.

”Vinterens minusgrader kan forårsage frostspringninger, som får mørtlen til at smuldre væk. Sker det, skal mørtlen mellem murstene kradses ud og fuges op igen. Hvis dit hus har en pudset facade, skal du kigge efter revner, skjolder og løst puds. Det kan dække over fugt- og frostskader, som skal udbedres, hvis ikke det skal forværre sig selv”, siger han.

Hvis du har træværksfacader, er det en god ide at kigge efter, hvordan farven har udviklet sig.

Er træet lysnet, er det et tegn på, at det trænger til træbeskyttelse, hvorimod det kan være tegn på svamp, hvis træet er skjoldet med mørke lag.

NRGi Rådgiver tjekker husets sokkel

Soklen er mest udsat

Et andet udsat sted er soklen, som på grund af vinterens barske vejr især kan udvikle uoverskuelige skader, hvis ikke man er opmærksom.

”Du skal kigge efter revner og sprækker. De kan nemlig transportere fugt fra jorden op i husets fundament og videre op i boligen.

Det er dog stor forskel på revnernes omfang, og derfor skal du undersøge, om det blot er en revne, der skal pudses op eller en større skade, som kræver en omfattende renovation. Hvis revnen er fortsat op i murværket, er skaden muligvis mere omfattende”, siger Bo Halm Andersen.

Vådt træ udvikler råd

Til sidst er det ifølge Bo Halm Andersen en god ide at tjekke vinduer og døre. Udover at finde ud af, om ruderne er punkteret, er det en god ide at have fokus på, hvordan tilstanden på træværket er.

”Et trick er at forsøge at stikke en skruetrækker ind i trærammen. Hvis du kan få den tre til seks millimeter ind, er det et tegn på, at træet er meget fugtigt og muligvis kan have taget skade.

Kan du få skruetrækkeren længere ind, er træet muligvis angrebet af råd, og karmen bør derfor udskiftes”, siger Bo Halm Andersen.

Vil du læse mere?

Vaer Opmaerksom Og Undga Dyre Vandskader

Pas på regnen: Vær opmærksom og undgå dyre vandskader

Vil du undgå vandskader? Kraftig regn og skybrud kan være et mareridt for boligejere, da vandskader er noget af det dyreste og mest uoverskuelige at udbedre.

02.10.2020

Sådan Vælger Du De Rigtige Vægge I Boligen

Sådan vælger du de rigtige vægge i boligen

Mursten, beton, gips eller noget helt andet? Hvilke vægge skal du vælge, når du bygger eller renoverer? Læs med her og bliv klogere på vægge.

28.08.2020

Sådan Undgår Du Rotter Og Mus I Din Bolig

Stop skadedyrene: Sådan undgår du mus og rotter i dit hjem

De er her, men ingen ønsker at få dem på besøg. I 2019 var der 171.899 anmeldelser om rotter på landsplan – og det er derfor ikke så underligt, at eksperter råber vagt i gevær.

13.11.2020

Få Overblik Over Boligens Værste Skjulte Skader

Få overblik over boligens værste skjulte skader

Det er ikke altid, at din bolig er skadesfri, selvom det kan se sådan ud. Over tid kan der nemlig udvikle sig dyre og uoverskuelige skader under overfladen, som du ikke kan se med det blotte øje.

27.08.2021