Strømmen bliver grønnere og grønnere

27.02.2019

Den strøm, der flyder ud af vores stikkontakter, bliver stadig grønnere. 2018 bød på den største elproduktion fra sol nogensinde og blev det tredjebedste vindår gennem tiderne. 

Sommeren 2018 var ikke kun fantastisk for solhungrende danskere, men også for produktionen af solenergi. De mange solskinstimer betød, at solenergi i 2018 udgjorde 2,8% af vores elforbrug. Det er 25% mere sol end i 2017 og ny rekord. Alene maj, juni og juli gav os 40% mere sol end de samme måneder året før.

Vindstille sommer med vedvarende energi
Selvom den varme og vindstille sommer sendte mange danske vindmøller på sommerferie, har det ikke haft den store indflydelse på mængden af vedvarende energi i danskernes elforbrug. I juli 2018 blev der produceret 19% mindre strøm fra vindenergi i Danmark sammenlignet med juli 2017, men der var stadig masser af vedvarende energi i vores elforbrug.

– I mangel på snurrende vindmøller i sommeren har vi brugt vedvarende energi fra vores nabolande i stedet. Udvekslingen af elektricitet mellem os og vores nabolande er netop det, der sikrer, at strømmen kan forblive grøn, selv når vinden ikke blæser så meget herhjemme, siger Torsten Hasforth, seniorøkonom i Dansk Energi.

I årets løb blev der desuden blæst så meget vind ind i vores energisystem, at vind dækkede 40,8% af Danmarks elforbrug. Det gjorde 2018 til det tredjebedste vindår nogensinde.

– 2018 satte endnu engang en tyk streg under, at den strøm, som flyder ud af stikkontakten, bliver stadig grønnere, siger Torsten Hasforth. 

I 2018 kom 68% af strømmen i vores stikkontakter fra vedvarende energi.

Kilde: Dansk Energi