Artikel

Disse skader vil opstå i din bolig: Sådan forhindrer du dem


Vi opholder os i den i størstedelen af tiden - vores kære hjem. Men med en bolig følger også vedligeholdelse og risikoen for skader – uanset om du køber nyt eller gammelt.

Nrgi Rådgiver Undersøger Et Hus Udenfor

Et hus vil med tiden trænge til en kærlig hånd – og der findes skader, der ikke kan undgås, uanset hvor gammelt huset er.

Vores faste ekspert, byggesagkyndige Bo Halm Andersen, giver her fire bud på, hvilke skader der med tiden vil opstå – samt hvordan du bedst muligt forhindrer dem i at blive alvorlige.

”Udhæng og træfacader er også tilbøjelige til at tage stor skade af vejret, og her er det endnu vigtigere at være på forkant med problemerne, da træværk skal males hver 5. år, hvis det skal forblive sundt og godt.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Træværk og udhæng på et hus

Tjek fugerne i facaden

En af de helt store syndere er vejret. Huse skal hver dag tage imod al slag vind og vejr – og regn, sol, blæst og frost kan ikke undgå at slide på huset.

Derfor er fugerne på facaden altid udsat, og de kan med tiden falde ud eller blive porøse. Især mod syd, hvor huset er meget udsat for sollys.

Bo Halm Andersen anbefaler, at man tjekker sine fuger en gang om året, så man kan være på forkant med skaderne.

Vand kan gøre stor skade

For bliver fugerne først dårlige, kan der med tiden trække vand ind mellem murstenen og lave fugtskader.

”Fuger i facaden holder i rigtig mange år. Og reparerer man de porøse fuger løbende, vil det blive en mere overskuelig proces, og man undgår derfor også, at mangelfulde fuger udvikler sig til en reel skade med fugt i hulmuren,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at det samme gør sig gældende med udendørs træværk.

Udhæng og træfacader er også tilbøjelige til at tage stor skade af vejret, og her er det endnu vigtigere at være på forkant med problemerne, da træværk skal males hver 5. år, hvis det skal forblive sundt og godt.”

”Svindrevner er små revner, som ikke er så skadelige. Men vokser de sig større, kan der komme vand ned, og så er det straks en anden sag.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi Rådgivning
NRGi Rådgiver tjekker vinduer

Tjek elasticiteten

Døre og vinduer er tætnet med elastiske fuger. Men heller ikke de holder evigt.

Hvis de mister sin elasticitet og slipper grebet, kan der også der slippe fugt ind, hvilket kan føre til skader.

Igen opfordrer Bo Halm Andersen til, at man samtidig med det årlige tjek af facadefuger også tjekker de elastiske fuger ved vinduer og døre.

På den måde sikre man sig, at de ikke udvikler sig til reelle skader.

Revner i soklen

Der skal ikke opstå sætningsskader i soklen, men der kan opstå små svindrevner.

Svindrevnerne er mest generende synsmæssigt, men man skal ifølge Bo Halm Andersen alligevel være opmærksom på dem, hvis de udvikler sig og bliver større.

”Svindrevner er bitte små revner, som ikke er så skadelige. Men vokser de sig større, kan der komme vand ned, og så er det straks en anden sag, for så skal de udbedres. Hvis de vokser sig større, kan det også være tegn på sætningsskade, som så bør undersøges” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at revnen kan frostspringe om vinteren, hvis der er vand i den, og så vil soklen skalle af det pågældende sted.

Revnerne kan repareres med sokkelpuds.

Vådrummet er udsat

Et af de rum, der dagligt bliver udsat for rigtig meget fugt, er badeværelset.

Det er derfor heller ikke overraskende, at man her skal være ekstra opmærksom på de elastiske fuger i især brusekabinen, som med tiden vil bukke under for vandpåvirkningen.

”Hvis de er væk flere steder eller har sluppet grebet, er det meget vigtigt at erstatte dem med nogle nye hurtigst muligt, da der ellers vil trække fugt ud i konstruktionerne.

Fugerne vil blive dårlige i alle badeværelser med tiden – og jo mere de bliver brugt, jo hurtigere går det,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at det allerede kan ske efter fem år.

Vil du læse mere?

Undgå Byggesjusk Her Er 10 Typiske Hovsa Løsninger

Undgå byggesjusk: Her er 10 typiske hovsa-løsninger

Er du handy, eller har du mod på selv at gå i sving med renovering og byggeprojekter i forbindelse med påsken og foråret? Så bør du se dig for, og for alt i verden undgå hurtige hovsaløsninger.

26.03.2021

Livsfarligt Rod Eller Sirlig Orden Derfor Bør Du Få Tjekket Dine Elinstallationer

Guide: Derfor bør du få tjekket dine elinstallationer

Overholder dine elinstallationer lovgivningen? Eller er der en potentiel risiko gemt bag stikkontakten? Vi hjælper dig med at få orden på elinstallationerne, så du kan sove trygt om natten.

04.09.2020

Sådan Frisker Du Dit Hus Op I Sommermånederne

Pas på: Disse skader kan opstå i boligen, når du er på ferie

Normalt opholder vi os i vores bolig næsten hver dag. Det betyder, at vi har bedre mulighed for at opdage, hvis der er skader på vej. Men hvad gør vi, når vi er på ferie?

15.07.2020

Typiske Skader I Sommerhuset

Undgå skader i sommerhuset med hjælp fra tilstandsrapporten

Sommerhuse er populære som aldrig før. Overvejer du at sætte dit sommerhus til salg, kan det være en god ide at få udarbejdet en tilstandsrapport – også selvom det ikke er lovpligtigt.

11.09.2020