Artikel

Hulmursisolering: Få et bedre indeklima og spar på varmen


Er der hulrum i dine ydervægge? Opdag fordelene ved hulmursisolering, og se, om denne energibesparende løsning er noget for dig.

Raadgiver Kigger På Tag13

Drømmer du om en lavere varmeregning og et mere behageligt indeklima?

Så skulle du overveje, om det kan betale sig for dig at få hulmursisoleret dine ydervægge.

Efterisolering af husets hulmure er nemlig en relativ simpel operation: Det kræver ikke meget af dig som husejer, og med hjælp fra den rigtige fagmand, kan det typisk være overstået i løbet af én dag.

Men hvad koster det at få efterisoleret sin bolig? Kan alle boliger efterisoleres, eller, er det kun ældre huse? Og i hvor lang tid holder hulmursisolering?

Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, guider dig igennem alt, hvad du skal vide om hulmursisolering, så du kan få et behageligt indeklima og energivenligt hjem.

“Efterisolering af hulmure kan være et fordelagtigt sted at starte, hvis du gerne vil have en lavere varmeregning.”
Bo Halm Andersen Bygningssagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Illustration af en bygning med hulmursisolering

Hvad er hulmursisolering?

Hulmursisolering er en metode til at isolere din boligs ydervægge.

Hulmursisolering foregår ved, at der blæses isoleringsmateriale ind i mellemrummet – hulrummet – mellem ydervæggens facademur og bagmur.

På den måde bliver din bolig bedre isoleret, så varmetab og udefrakommende støj reduceres, og du får en lavere varmeregning og et mere behageligt indeklima med en jævn temperatur i hele dit hjem.

Hvad er en hulmur?

En hulmur er en mur, hvor der er et tomrum mellem ydervæggen (facademuren) og den indvendige væg (bagmuren).

Den stillestående luft mellem disse to vægge giver en vis form for isolering, men kan forbedres markant ved at efterisolere hulmuren med traditionelle isoleringsmaterialer.

”Efterisolering af hulmure kan være et fordelagtigt sted at starte, hvis du gerne vil have en lavere varmeregning og slippe for kulde og træk i hjemmet,” siger Bo Halm Andersen.

“Hvis hulmuren ikke er isoleret eller hvis isoleringen er faldet sammen med årene, bør den isoleres eller efter­isoleres.”
Bo Halm Andersen Bygningssagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Er det en god ide at hulmursisolere?

Som husejer er der mange projekter, du kan kaste dig over, hvis du vil energirenovere dit hjem.

Lige fra at tjekke, at dine tætningslister er tætte til at udskifte husets varmekilde med en varmepumpe.

Bo Halm Andersen er derfor heller ikke i tvivl, hvis man spørger ham om, hvorvidt det er en god idé at hulmursisolere sit hjem.

”Det klare svar er ja. Det er en god idé. Hvis hulmuren ikke er isoleret eller hvis isoleringen er faldet sammen med årene, bør den isoleres eller efterisoleres,” forklarer Bo Halm Andersen, som tilføjer:

”På mange måder er det en lavthængende frugt, når det kommer til energibesparende projekter, hvor du for en relativ lille investering får stor værdi tilbage. Både i form af sparede kroner og øre, men også i form af et bedre indeklima og mindre CO2-udledning.”

Vidste du at ...

Huse, der er bygget før 1900-tallet ofte har ydervægge, der er massive? Det vil sige, at der ikke er en facade- eller bagmur, og dermed heller ikke et hulrum, der kan fyldes med isolering.

NRGi Rådgiver undersøger en mur udenfor

Husk at få en fagperson med på råd, hvis du vil hulmursisolere dit hus.

Har alle huse hulmure?

Det korte svar er nej. Det er typisk huse, der er bygget i perioden fra før 1970erne, der har hulmure som ofte kan betale sig at efterisolere, hvis dit hus er fra denne periode.

Er din bolig fra 1970 - 1990erne, bør du også overveje, om din bolig trænger til en omgang efterisolering, lyder anbefalingen fra Bo Halm Andersen.

“Selvom at huse fra 70erne er isoleret i forvejen, kan det være en god idé at undersøge, om der kan foretages en efterisolering. Hvis isoleringen i ydervægge ikke er helt tæt, kan der med fordel udføres en efterisolering hvor sprækker udfyldes,” siger Bo Halm Andersen og fortsætter:

“Hvis dit hus, typisk fra før 70erne, tidligere har fået foretaget en efterisolering med isoleringsgranulat, kan det eksisterende isolering over årene være faldet sammen, så isoleringsevnen er forringet. Og så kan det betale sig at give det en efterfyldning med isoleringsgranulat.”

Hvad er fordelene ved hulmursisolering?

Der er mange fordele ved at hulmursisolere dit hjem, hvis dine hulmure ikke allerede er isoleret eller hvis den eksisterende isolering er faldet sammen i løbet af årene.

  • Spar penge på varmeregningen - Er du på udkig efter at spare penge? Hulmursisolering kan først og fremmest være med til sænke dine udgifter til varmeregningen.
  • Bedre indeklima og øget komfort - Hulmursisolering kan også forbedre indeklimaet i din bolig. En hulmursisoleret bolig er bedre til at holde på varmen, og sikre, at du får en jævn temperatur i hele dit hjem. Det er også med til at mindske risikoen for, at der kommer fugt og skimmelsvamp.
  • Øger værdien af din ejendom - Energieffektive boliger bliver mere og mere eftertragtede. Og en velisoleret bolig vil ofte være mere attraktiv for potentielle købere end boliger med ikke-isolerede hulmure.
  • Godt for miljøet – Efterisolering af dit hjem er også godt for miljøet, da det kan reducere energiforbruget og dermed også din boligs CO2-udledning.
  • Bedre energimærke - En isolering af hulmuren vil altid være med til at forbedre huset energimærke
  • Lavere støjniveau - Hulmursisolering kan også bidrage til en bedre lydisolering af boligen, hvilket kan være nyttigt, hvis du bor i et område, hvor der er meget støj.
NRGi rådgiver sidder sammen med et ægtepar

Selvom hulmursisolering er en investering, tjener den sig ofte hurtigt hjem igen.

Hvad koster hulmursisolering?

Prisen for at få hulmursisoleret din bolig afhænger af flere faktorer: Husets størrelse, udformning, højde, isoleringsmateriale og omfanget af arbejdet.

Som en tommelfingerregel kan du gå ud fra, at det cirka koster 200-400 kr. pr. kvm.

Hvis du vil have et mere nøjagtigt prisestimat, bør du få en autoriseret fagmand ud og undersøge din bolig.

Beregn, hvad du kan spare

Du kan svinge forbi Energistyrelsens hjemmeside, hvor de har lavet en beregner, der giver dig et estimat over, hvor meget du kan spare om året ved at hulmursisolere dit hjem.

Du skal blot indtaste:

  • Vægtype
  • Areal (m2)
  • Isolering (mm)
  • Varmetype

Kan man selv hulmursisolere sit hus?

Vi anbefaler ikke, at du selv hulmursisolere dine ydervægge.

”Det kan ikke anbefales selv at udføre en efterisolering,” lyder det fra Bo Halm Andersen, der i stedet for lægger op til, at du kontakter en autoriseret isolatør:

“Selve hulmursisoleringen bør udføres af autoriseret isolatør, der har det rette specialudstyr til at indblæse isoleringsgranulat i hulmuren. For selvom at hulmursisolering er en relativ simpel arbejdsopgave, kræver det alligevel, at man har den helt specifik viden og udstyr til at klare opgaven,” siger Bo Halm Andersen.

En professionel fagmand vil også kunne rådgive dig om, hvad der er bedst at gøre for dig og din bolig, samt sørge for, at opgaven bliver udført efter de gældende byggereglementer og byggestandarder.

Vidste du at ...

Du skal kontakte dit forsikringsselskab, hvis du vil efterisolere din boligs hulmure? Ellers kan du risikere, at din forsikring ikke dækker, hvis der opstår skader under hulmursrenoveringen.

NRGi rådgiver står ved en væg og taler med et ungt ægtepar

Er du i tvivl om, hvorvidt dine mure kan isoleres, bør du spørge en fagmand.

Kan alle hulmure isoleres?

Det er ikke alle hulmure, der kan isoleres eller efterisoleres. Der kan være tilfælde, hvor bygningens murværk er beskadiget eller ikke solid nok til at der kan hulmursisoleres.

“Det er ikke ualmindeligt, at murværket ikke kan holde til at blive isoleret. Især ikke, hvis det er ældre bygning, vi taler om. Her kan der være sket skader på fugerne eller på murstenene. Der kan også være tale om vand- og fugtskader. Hvis disse skader er alvorlige nok, skal de fikses, før der kan isoleres,” forklarer Bo Halm Andersen.

Vidste du at ...

Hulmursisolering tæller som et energioptimerende projekt, så bankerne kan tilbyde dig et energilån til en attraktiv rente? Så giv din bank et kald, og hør mere om dine muligheder.

Sådan foregår en hulmursisolering – trin for trin

“Mange isoleringsfirmaer tilbyder et gratis tjek af ydervæggene på din ejendom. Så vil de typisk undersøge hulmuren med et lille kamera, et såkaldt endoskop-kamera,” forklarer Bo Halm Andersen, som tilføjer:

“Det er et særligt kamera, som via en boring i en eller flere af ydermurens fuger kan stikkes ind og videofilme hulrummet mellem den inderste og yderste mur. På den måde kan de undersøge, om der er eksisterende isolering, og i så fald, hvor meget eller hvor lidt, der er tilbage af det.”

  1. Undersøgelse af dine vægge - En fagmand vurderer, om hulmuren i dit hus huset er egnet til at blive isoleret, og hvilken type isolering der vil være mest hensigtsmæssig
  2. Fjernelse af mursten eller boring af fuger - For at kunne blæse isolering ind i hulrummet, vil man fjerne enkelte mursten eller bore et lille hold i ydervæggen hele vejen rundt om bygningen (typisk i fugen)
  3. Isoleringen blæses ind – Det valgte isoleringsmateriale (isoleringsgranulat) blæses ind, indtil at hulmuren er fyldt
  4. Tætning af huller – Fagmanden lukker løbende hullerne til, så du undgår varmetab og efterhånden vil hele husets hulmur være fyldt op
  5. Oprydning – Fjern støv, stumper og andet affald, og sæt dine møbler tilbage på plads igen

Ofte stillede spørgsmål

Vil du læse mere?

Reducer Din Varmeregning Ved At Skrue Op For Radiatorerne

Reducer din varmeregning ved at skrue op for radiatorerne

Der er mange penge at spare på varmeregningen, hvis vi bruger vores radiatorer rigtigt. Vi viser dig hvordan. Her får du nemlig fem gode råd til at få det optimale ud af din radiator.

22.11.2019

Guide Få Dit Hus Klar Til Foråret

Guide til din tagrende: Sådan renser du dine tag­render

Er det lang tid siden, at du har tømt husets tagrender for blade og andet skidt? Vi viser dig, hvordan du nemt renser din tagrende, så du undgår skader på boligen.

07.11.2022

Forårstjek af dit hus - Klassisk, murermestervilla set udefra

8 tips: Sådan forebygger du skimmelsvamp i dit hjem

Skimmelsvamp kan ramme alle boliger. Men heldigvis kan du med gode råd og vaner sørge for at minimere risikoen for at der kommer skimmelsvamp i dit hjem.

15.12.2022

Indeklima I Nybyggeri Det Skal Du Være Opmærksom På 2

Indeklima i nybyggeri: Det skal du være opmærksom på

Kuldebroer, træk og fugt er ikke noget de fleste skal bekymre sig om, når de bygger et helt nyt hus. For nye huse i dag er tættere og sundere end nogensinde. Læs mere om det her.

28.07.2021