Artikel

Isolering af varmerør: Spar penge og varme med rør­isolering


Isolering af varmerør er en nem og billig måde at spare på varmen. Følg vores 3-trins-guide, og kom godt i gang med at isolere dine varmerør i dag.

NRGi rådgiver, Bo Halm Andersen, justerer et termostat på en radiator

Har du isoleret dine varmerør?

Ellers er det et godt sted at starte, hvis du vil energirenovere din bolig og spare på varmen.

Det er nemlig et gør-det-selv-projekt, som de fleste boligejere kan klare selv – uden at være håndværker eller have et værksted fyldt med specialværktøj.

Det er også relativt billigt at isolere dine rør. Og så kan du se det med det samme på din varmeregning, at rørisoleringen mindsker varmetabet.

Byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, Bo Halm Andersen, kommer her med en kort guide til dig, så du kan komme i gang med at isolere rør og undgå varmetab i din bolig. 

Hvorfor giver det mening at isolere sine varmerør?

Varmerør bruges til at distribuere varme rundt i din bolig. Fra din varmekilde til dine radiatorer eller gulvvarme.

Hvis disse varmerør ikke er isoleret ordentligt eller der er tale om uisolerede rør, kan det føre til varmetab. Og det er både spild af varme og penge, da det giver et unødvendigt højt energiforbrug.

Ved at isolere rørene kan du mindske varmetabet markant og spare penge på dine varmeudgifter. 

Det skal du bruge, når du vil isolere varmerør

Du skal ikke bruge det helt store værktøj, når du skal isolere varmerør.

Men der er alligevel nogle ting, du med fordel kan finde frem fra værkstedet eller anskaffe dig, inden du kaster dig over rørisolering.

  • Isoleringskniv – Du skal bruge en isoleringskniv til at skære i isoleringsmaterialet. Du kan købe en isoleringskniv online eller i de fleste byggemarkeder.
  • Alutape – De fleste rørskåle har selvklæbende tape, men det kan alligevel blive nødvendigt i visse situationer at bruge ekstra tape til samling af rørskåle. Her kan du købe en rulle alutape. De kan ligeledes købes online eller i de fleste byggemarkeder.
  • Arbejdshandsker – Rørskåle kan være lavet af isoleringsmateriale, der kan irritere din hud. Så brug handsker til at beskytte din hænder og hud.
  • Sikkerhedsbriller – Det er altid en god idé at beskytte dine øjne mod støv og små partikler, når du isolerer dine varmerør.
  • Målebånd – Brug et målebånd til at varmerørenes længde og diameter.
  • Skydelære – Du kan også bruge en skydelære til at finde ud af, hvad varmerørets diameter er.

Når du har disse ting på plads, er du faktisk klar til at gå i gang med at isolere varmerør i din bolig.

Fordele ved at isolere varmerør

Mindre varmetab, lavere varme­regning

Mindre varmetab, lavere varme­regning

Øget komfort og bedre indeklima

Øget komfort og bedre indeklima

Lavere CO2-udledning

Lavere CO2-udledning

Sådan isolerer du dine varmerør i 3 trin

1. Mål dine varmerør

Inden du kan gå i gang med at isolere varmerør, skal du naturligvis først have overblik over, hvor meget eller lidt du skal bruge for at rørisolere.

Det er vigtigt, at du kender diameteren og længden på dine rør, så du kan købe rørskåle, der passer i størrelsen.

Her får du brug for dit målebånd og skydelære, hvis du har sådan en.

Start med at måle:

  • Varmerørets diameter – Sørg for at måle varmerørets yderdiameter, da rørskålene skal passe rundt om hele røret.
  • Varmerørets længde - Mål den samlede længde af de varmerør, du planlægger at isolere. Dette inkluderer både de lige sektioner og eventuelle bøjninger, vinkler, bæringer eller hjørner. Hvis rørene løber gennem flere rum eller områder, skal du måle hver sektion separat, da du muligvis skal bruge forskellige størrelser af rørskåle.

Et godt tip er, at du sørger for at købe lidt ekstra, når det kommer til længden, da du godt kan komme ud for, at der er spild, når du isolerer dine varmerør.

2. Vælg de rette rørskåle

Rørskåle findes i forskellige materialer, tykkelser og længder. Heldigvis har du målene fra trin 1, så du ved nogenlunde, hvor meget isolering, du skal bruge.

Men der er også andre ting, du skal overveje, når du går på jagt efter rørskåle og vil sikre, at dine rør får en effektiv isolering. 

  • Tykkelsen på rørskåle – Som grundregel kan du gå ud fra, at jo tykkere rørskåle, jo bedre isolering. Du bør som minimum gå efter at isolere dine varmerør med 40-60 mm isolering
  • Materialer – Rørskåle findes i forskellige materialer. Tag en snak med dit lokale byggemarked og hør, hvad de anbefaler eller gå efter rørskåle lavet af skum eller mineraluld (stenuld). Det dækker de flestes behov.
  • Vandafvisende – Det er også en god idé at gå efter rørskåle, der er vandafvisende.
  • Selvklæbende – Hvis du gerne vil gøre det nemt og brugervenligt, når du isolerer dine varmerør, kan du overveje at købe rørskåle med selvklæbende overlæg.

Husk at være opmærksom på, at der kan være visse steder i din bolig, hvor det ikke er muligt at isolere dine varmerør med 40-60 mm isolering på grund af pladsmangel. 

I så tilfælde, kan du anvende et tyndere isoleringslag, da det stadig bidrager til at undgå varmespild fra uisolerede varmerør. 

3. Montering af rørskåle på varmerør

Så er du klar til næste trin i projekt isolering af varmerør- monteringen af rørskåle. 

Følg disse trin, så dine uisolerede rør bliver isoleret korrekt.

  1. Start med at skære dine rørskåle til, så de passer til de enkelte varmerør. Det er her, du får brug for din isoleringskniv. Husk at tage højde for varmerør, der er i forskellige vinkler.
  2. Rengør dine varmerør for snavs og skidt, før du monterer rørskålene for en bedre og tættere vedhæftning.
  3. Åbn rørskålen på langs, og sæt den rundt om varmerøret. For at sikre dig, at den isolerer dine varmerør optimalt, er det vigtigt, at rørskålen sidder helt tæt og stramt om varmerøret.
  4. Til sidst skal du sikre dig, at rørskålene bliver siddende, hvor de skal. Det sikrer du dig ved at bruge deres selvklæbende tape eller overlæg, eller ved at bruge ekstra tape eller bånd for at holde dem på plads.

Ofte stillede spørgsmål om rørisolering

Vil du læse mere?

Kvinde Hænger Vasketøj Op Udenfor

Guide: Sparetips til din elregning, du kan bruge året rundt

Du kan spare penge og kWh på din elregning året rundt. Her får du vores bedste slanketips til din elregning, som du nemt kan bruge i hverdagen.

22.05.2022

Løbende Vandhane

Spar på vandet: 10 spare­tips til at sænke dit vandforbrug

Få gode råd og praktiske tips til at spare på vandet med vores guide til vandbesparelse i hjemmet.

16.11.2023

Åbent Vindue

Luft ud om vinteren: 11 råd om udluftning, når det er koldt

Det er vigtigt at lufte ud i vinterhalvåret, hvis du vil have et sundt og behageligt indeklima.

21.11.2023

Forårstjek af dit hus - Klassisk, murermestervilla set udefra

Guide: 5 gode råd til at sikre dit hus mod radon

Er dit hus blevet testet for radon? Radon er en radioaktiv gas, som forekommer naturligt i undergrunden. Men siver den ind i din bolig, kan den være sundhedsskadelig.

07.08.2023