Specielt hos de største naturgasforbrugere kan ændringen få stor betydning. Særligt hos de forbrugere, der har installeret timeaflæste naturgasmålere, men ikke har det samme naturgasbehov som tidligere, for eksempel fordi der er energioptimeret og reduceret forbrug, kan der være penge at spare på tariffen. I dag har man med Evida aftalt en maksimal kapacitet, altså hvor meget naturgas der maksimalt må bruges per time.
Som eksempel har vi for nyligt i forbindelse med energirådgivning hos en virksomhed, der har et årligt naturgasforbrug på cirka 350.000 Nm³, talt om muligheden for at reducere den kapacitet, der er aftalt med Evida på nuværende tidspunkt.
I 2024 vil de årlige omkostninger til tariffer se således ud:
Volumentarif: 336.475 kr./år
Administrationsbidrag: 300 kr./år
Samlet omkostning: 336.775 kr./år
I 2025 vil de fremtidige omkostninger se således ud:
Volumentarif: 47.021 kr./år
Systemtarif: 26.438 kr./år
Målerbetaling: 7.012 kr./år
Samlet omkostning: 80.471 kr./år
Som man kan se, er der en meget stor forskel på omkostningerne i 2024 og 2025. Dette skyldes, at en meget stor andel af omkostningerne flyttes fra forbrugerne til producenterne.
Men virksomhedens behov for naturgas er langt fra det samme som tidligere. Derfor har de mulighed for at søge med reduktion af deres kapacitet, hvilket vil medføre en reduktion i de faste omkostninger udover den meget store besparelse.
Derfor vil omkostningen i 2025 efter regulering af kapacitet se således ud:
Volumentarif: 47.021 kr./år
Systemtarif: 12.414 kr./år
Målerbetaling: 7.012 kr./år
Samlet omkostning: 66.447 kr./år
Det er jo for denne konkrete virksomhed rigtigt fint, at der kan opnås en økonomisk besparelse, men er det også det i det lidt større billede?
For man kan jo sætte spørgsmålstegn ved, om vejen til reduktion af energiforbrug og CO2-udledninger er at fjerne en meget stor del af det økonomiske incitament for virksomheden til at reducere energiforbruget og vælge alternativer til naturgas?
Omkostningerne til tariffer er selvfølgelig kun en del af den samlede naturgasregning. Her skal der blandt andet fortsat betales for selve naturgassen, energiafgift, CO2-afgift og NOx-afgift. Hvilken indvirkning de stigende omkostninger for biogasproducenter kommer til at betyde for prisen på selve naturgassen er usikkert. Mon ikke biogasproducenterne i et vist omfang er nødsaget til at lade forbrugerne betale en del af omkostningen?