Et kig ind i 2025
Mange af tendenserne fortsætter ind i 2025 – og så er der selvfølgeligt alt det, vi ikke ved noget om endnu.
Men noget af det, vi ved med sikkerhed, er, at mange virksomheder kommer til at skulle forholde sig til reglerne for Energisyn, Klimasyn og Energiledelse. Nogle virksomheder vil måske se kravet som en sur pligt. Men det kommer faktisk fra et godt sted og er tiltænkt, at de virksomheder, der bruger mest også bør gå forrest og arbejde med at reducere energiforbruget.
CSRD - fire små bogstaver, der måske skræmmer lidt?
Fra regnskabsåret 2025 er alle virksomheder, der tilhører regnskabsklasse C-Stor, underlagt krav om udarbejdelse af CSRD-rapportering.
I nogle virksomheder er opgaven så stor, at virksomhederne har valgt at ansætte medarbejdere til at udføre opgaven. Dog oplever vi, at de fleste virksomheder vælger at hente eksperthjælp udefra til at løse opgaven, der for nogen kan virke uoverskuelig.
Grundlæggende er CSRD-rapportering et EU-krav for alle større virksomheder. Formålet med CSRD-rapporteringen er at tegne et andet billede af en virksomhed end det, der kan aflæses i de finansielle nøgletal. Og her fylder arbejdet med reduktion af CO2-udledninger rigtig meget. I NRGi-familien har vi stærke kompetencer inden for CSRD-rapportering, så i 2025 glæder vi os til at hjælpe endnu flere virksomheder med dels at overholde lovkravet, men også at skabe en reel værdi i virksomheden.
For de lidt mindre virksomheder, der ikke er underlagt den ”store” CSRD-rapportering, kommer der i sommeren 2025 en frivillig standardløsning, man kan vælge at følge. Den frivillige standard er til de virksomheder, der får stillet krav fra eksempelvis kunder til at forholde sig til CSRD-rapportering.
Tilskud gennem erhvervspuljen og grøn omstillingspulje
Som vi kender det fra de seneste år, har der været gode muligheder for at få tilskud til jeres energioptimeringsprojekter gennem Erhvervspuljen fra Energistyrelsen. Sådan har det også været i 2024, hvor der var afsat cirka 600 millioner kr. i støtte, og sådan er det også i 2025. Dog er der i 2025 ”kun” afsat 300 millioner kr., og da puljen er efter først-til-mølle-princippet, kan det være en god ide at søge i så god tid som muligt.
I forlængelse af kravet om Klimasyn er der frem mod 2030 afsat cirka 3 milliarder kr. i en grøn omstillingspulje. Kravet for at ansøge i puljen er, at en virksomhed har gennemført et Klimasyn, og allerede i 2025 er der afsat 100 millioner kr.
Hvordan midlerne skal fordeles, ser vi meget frem til at blive orienteret om, og så skal vi nok fortælle mere om det.