Artikel

Få værdi ud af jeres bæredygtighedsrapportering


Vi har tidligere fortalt om ændringer i CSRD-rapportering i hele EU. Her ser vi på, hvordan jeres virksomhed kan udnytte de muligheder, ændringerne kan medføre.

Først er det nødvendigt at skabe et overblik over, hvilke virksomheder der forventeligt er omfattet af de forskellige krav til bæredygtighedsrapportering. Husk på, at ændringerne i skrivende stund ikke er endeligt vedtaget, men forventes gennemført, som de er nu.

 

CSRD- eller VSME-rapportering

Til de største virksomheder stilles også de største krav til bæredygtighedsrapporteringen. Dette omfatter virksomheder med flere end 1.000 ansatte, der enten har en omsætning på mere end ca. 390 mio. kr. eller har en balancesum på mere end 196 mio. kr. 

Selvom der forventes den største bæredygtighedsrapportering til disse virksomheder, bliver rapporteringskravene mindre end først planlagt. Antallet af omfattede virksomheder forventes reduceret med ca. 80 %.

I stedet forventes det, at langt flere virksomheder skal rapportere efter formatet i den frivillige standard for bæredygtighedsrapportering – VSME.

Kunde og rådgiver

Hvordan omsætter du rapporteringen til handling?

Selve bæredygtighedsrapporteringen medfører i sig selv ingen reduktioner i virksomhedens energiforbrug eller CO2 udledning – der skal konkrete handlinger til. Men VSME-rapporteringen giver jer et fint billede af jeres virksomheds ståsted og kan pege jer i en retning. 

For at få omsat rapporteringen til reelle handlinger anbefaler vi altid, at hvis jeres virksomhed alligevel står foran at udarbejde VSME-rapportering, så vil de fleste virksomheder lige så godt kunne gå skridtet videre og fra starten involvere en uvildig rådgiver, der udover at udarbejde selve rapporteringen kan give konkrete anbefalinger til tiltag, der kan reducere energiforbruget og CO2 udledningen.

Her er der rigtig mange forskellige veje at gå, og der er ikke to virksomheder, der står nøjagtigt det samme sted. Alt efter, hvilke svar rapporteringen giver, kan det give mening at involvere forskellige specialister til forskellige opgaver. De fleste projekter vil dog involvere et teknisk aspekt, og derfor vil det i langt de fleste tilfælde give mening at involvere en teknisk energirådgiver, der kan hjælpe med at forme projektet, så du er sikker på, det bliver lavet rigtigt første gang.

Hvilke andre fordele kan der være ved bæredygtighedsrapportering?

Den mest åbenlyse fordel er, at du får skitseret en mulig vej for at reducere jeres virksomheds energiforbrug og CO2 udledning. At have styr på energiforbruget i virksomheden og frem for alt bruge så lidt som muligt af den har direkte indflydelse på virksomhedens økonomi.

Som en anden fordel er de mest energieffektive virksomheder også de virksomheder, der er mindst påvirkelige af, hvad der sker i den store verden, der pludseligt kan resultere i svingende energipriser. Derfor er der også et element af forsikring i at have styr på virksomhedens energiforbrug. 

Vi oplever allerede nu, at mindre virksomheder kan blive fravalgt som underleverandør til de allerstørste virksomheder. Mange store virksomheder stiller store interne krav til kortlægning af CO2 udledninger. I de fleste større virksomheder, der kortlægger scope 3, fylder CO2 udledningen fra leverandører langt størstedelen. Og det kan ”gå ud over” mange underleverandører, der både skal rapportere CO2 udledninger og kan risikere at miste ordrer, hvis en konkurrent kan tilbyde samme ydelse med lavere CO2 udledning.

Desuden ser vi, at de virksomheder, der kan fremvise et flot ESG-regnskab, får en højere ESG rating. Det betyder helt lavpraktisk, at jo bedre ESG-regnskab du kan fremvise, og jo mindre risiko pengeinstituttet skal påtage sig, jo bedre vilkår kan virksomheden opnå. Som nævnt ser vi allerede denne tendens, som med al sandsynlighed vil fylde endnu mere i fremtiden.

Har du spørgsmål, er vi som altid klar til at hjælpe jeres virksomhed med at reducere energiforbruget og CO2 udledningen.