Artikel

Besparelser for millioner ligger gemt i kommunale bygninger


Syv danske kommuner kan få en estimeret besparelse på et tocifret millionbeløb, hvis de energioptimerer. Men det kræver, at de har energimærket deres bygninger.

Infografik om, hvor mange kommunale ejendomme, der mangler et gyldigt energimærke

Flere af landets kommunale ejendomme mangler et gyldigt energimærke - særligt i Syddanmark og Midtjylland.

31 millioner opvarmede kvadratmeter.

Så meget plads administrerer de danske kommuner, hvilket gør dem til landets største bygningsejere.

Det virker derfor helt oplagt at få sænket energiforbruget i de kommunale bygninger i en tid med stigende energipriser og grøn omstilling.

Men mange kommunale bygninger mangler energimærket, og kommunerne har derfor ikke det datagrundlag, der skal til for at komme i gang.

Kan spare tocifret millionbeløb

Der ligger store besparelser og venter, hvis de kommunale bygninger bliver energioptimerede. Vi har foretaget beregninger, der viser, at syv danske kommuner kan få en estimeret besparelse på et tocifret millionbeløb, hvis de energioptimerer. Men det er vigtigt at sætte ind de rigtige steder.

“Når det handler om energibesparelser, er hele datagrundlaget bygget op på energimærket. Så uden energimærkningen handler man så at sige i blinde, og det er jo ikke er særligt hensigtsmæssigt,” siger Hans Jørgen Lorenzen, der er administrerende direktør i NRGi Rådgivning A/S.

Beregningerne viser desuden, at kommunerne med deres mange kvadratmeter vil kunne spare 311,6 millioner kroner ved at gennemføre de forbedringer, som de gyldige energimærker anviser. Energirenoveringerne vil desuden sænke CO₂-udledningen betydeligt.

“Uden energimærkningen handler man så at sige i blinde, og det er jo ikke er særligt hensigtsmæssigt.”
Hans Jørgen Lorenzen Direktør i NRGi

Mangler lovpligtige energimærker

Første opgave for kommunerne er ifølge Hans Jørgen Lorenzen at få energimærket alle bygninger og bruge den viden, der ligger gemt i mærket.

Bygningernes energimærke indeholder vigtig information om sparepotentialet, og hvor de mest rentable besparelsesprojekter ligger gemt.

Men mange kommuner har ikke overblik over bygningernes energimærker, og flere kommunale bygninger mangler helt energimærket, selvom der er krav om energimærkning af alle offentlige ejendomme over 250 kvadratmeter.

“Desværre har mange kommuner ikke styr på energimærkningen af deres bygninger. Disse kommuner har derfor ikke overblikket over, hvor der er de bedste muligheder for energibesparelser i deres bygninger,” siger Hans Jørgen Lorenzen.

Info om Danmarkskortet

Vi har beregnet, hvor mange penge der kan spares i hver enkelt kommune, hvis der gennemføres rentable energiforbedringer.

Du kan se oversigten over kommunerne via Danmarkskortet her.

Vi har ikke inkluderet kommuner, hvor under 20 procent af ejendommene har et gyldigt energimærke, da datagrundlaget er for usikkert.