Se om din bolig har et energimærke


Et energimærke er centralt i forbindelse med et køb, da det formidler din drømmeboligs energimæssige tilstand og hvor højt et energiforbrug, du kan forvente.

Det Skal Du Vide Om Boligens Energimærke 2

Selvom det er lovpligtigt at energimærke sin bolig i forbindelse med et salg, er der mange, der ikke er helt klar over, hvorfor de skal bruge det, og hvordan energimærket kan hjælpe dem.

Men faktisk er energimærket centralt i forbindelse med et køb, da det formidler din drømmeboligs energimæssige tilstand og hvor højt et energiforbrug, du kan forvente.

Her kan du læse mere om, hvorfor du skal have din bolig energimærket, og hvordan det kan hjælpe dig, når du står overfor et muligt køb.

Hvad er et energimærke?

Energimærket er en rapport, der har eksisteret siden 1998, og som i 2010 blev lovpligtig i forbindelse med boligsalg.

Energimærket klarlægger boligens energiforbrug og -effektivitet og gør det derfor muligt for køberen at få et indblik i boligens tilstand og den økonomiske udgift, der følger med boligens forbrug.

Forslag til energiforbedringer af dit hus

Desuden kortlægger energimærkningsrapporten også, hvilke energimæssige forbedringer man med fordel kan udføre for at opnå et bedre energimærke og dermed en større besparelse i det daglige.

Det kan f.eks. være, at energiudgifterne kan reduceres ved at få isoleret eller ved montering af nye energivinduer.

Det er et krav, at bygninger over 60 m2 energimærkes, når de skal sælges eller udlejes i mere end fire uger.

Energimærkning fra A2020 til G

Energimærkeskala – fra A2020 til G

Når man får udarbejdet et energimærke til sin bolig, placeres det på en skala fra A2020 til G, hvor A2020 er det mest energieffektive.

Jo nyere boligen er, des højere, er energimærket typisk også, og i dag ligger de fleste boliger, der ikke er nybyg eller er blevet energirenoveret på trin C-G.

Ifølge Energistyrelsen kan en gennemsnitlig bolig på 140 m2 med fjernvarme og energimærket A2020 varmes op for 1800 kr. årligt eller 150 kr. pr. måned. Dertil kommer dog en måleafgift og kvadratmeterafgift. 

Til sammenligning koster en tilsvarende gennemsnitlig bolig med energimærke G helt op til 26.000 kr. årligt at opvarme eller omkring 2200 kr. pr. måned.

Er boligen dårlig isoleret, kan prisen hurtigt ryge yderligere i vejret. Der er altså mange penge at spare, hvis man vælger en bolig med et mere effektivt energimærke, og det er en væsentlig faktor at være bekendt med, når man leder efter ny bolig.

Sådan finder du dit energimærke

Du kan finde dit energimærke ved at besøge sparenergi.dk. Her finder du dit energimærke ved at indtaste dit:

  • Postnummer
  • Vejnavn
  • Husnummer

Så kan du se bygningens energimærke, og du kan vælge at downloade din rapport, hvis du ønsker det.

Derudover får du også vist, hvad du eventuelt kan spare om året, hvis du vælger at gennemføre de mest rentable forslag. Du kan også se, hvad du muligvis kan gøre for at forbedre dit energimærke, fx fra E til D. 

NRGi Rådgiver står på en stige og kigger ned

Udarbejdelse af energimærket

For at få udarbejdet et energimærke til din bolig, skal du som sælger kontakte en certificeret energikonsulent, der kan udføre en bygningsregistrering.

Bygningsregistreringen er en gennemgang af boligen, hvor samtlige rum undersøges for mulige kilder til varmetab, f.eks. taget, gulv, vinduer og døre, boligens isoleringsgrad og hvilken type varmeinstallation, der benyttes.

Herefter skriver energikonsulenten en energimærkerapport og udregner bygningens energiforbrug samt hvor på energimærkeskalaen, bygningen skal placeres.

Når rapporten er færdig, indberetter energikonsulenten energimærkningen til Sekretariatet for Energieffektive Bygninger, der registrerer energimærket i deres database.

Typiske spørgsmål om energimærke