Få overblik over dit elforbrug

Det er altid en god idé at skabe dig et overblik over dit strømforbrug. Én måde at gøre det på, er ved at sammenligne dit eget forbrug med gennemsnitsforbruget. På den måde kan du nemlig få et fingerpeg om, hvorvidt dit personlige elforbrug ligger i den høje eller lave ende af spektret.

Hvor stort er dit elforbrug?

Hvor mange kWh, du bruger, afhænger af flere faktorer. For eksempel spiller antallet af medlemmer i den enkelte husstand ind på strømforbruget, ligesom boligstørrelse, forbrugsvaner og lignende også har noget sige. 

Ifølge Dansk Energi er det gennemsnitlige elforbrug for en dansker 1.600 kWh om året. Elforbruget for en husstand med to voksne og to børn, der bor i en bolig på 150 kvadratmeter, er cirka 4.450 kWh om året. For en lejlighed ligger elforbruget typisk lavere. Det skyldes primært, at størrelsen på boligen vil være mindre, og derfor skal der eksempelvis ikke bruges lige så meget strøm på belysning og lignende.

Det er med andre ord relativt nemt at finde ud af, om dit elforbrug er større eller mindre end det gennemsnitlige forbrug.

Hvad bruger danskerne strøm på?

Ifølge Energistyrelsens tal for en gennemsnitlig familie i et parcelhus, går strømforbruget overvejende til underholdning. Dernæst kommer almindelige husholdningsopgaver og -apparater, lys og opvarmning. Forbruget fordeler sig således:

33% på underholdning, f.eks. tv, spillekonsoller, computere og lignende

22% på vaskemaskine og tørretumbler

15% på køleskab og fryser

11% på belysning

10% på madlavning

3% på opvarmning (gælder dog ikke elvarme, varmepumper og lignende)

6% på diverse

Sådan sparer du på strømmen

Hvis du synes, at dit strømforbrug er for højt, er der flere ting, du kan gøre. Sluk helt for dit TV, når du ikke bruger det, tør tøj udendørs eller vask ved lavere temperaturer. Mulighederne er mange.

Læs flere gode spareråd her

Hvordan måler jeg mit elforbrug?

Hvis du sørger for at overvåge dit strømforbrug og samtidig forsøger at ændre dine forbrugsvaner, kan du spare penge på din elregning. Ifølge Energistyrelsen er det nemlig muligt for de fleste danskere at sænke det gennemsnitlige elforbrug pr. person fra 1.600 kWh til kun 1.000 kWh om året, uden at det vil kræve de store ændringer i din hverdag.

Der er flere måder, hvorpå du kan måle og overvåge dit gennemsnitlige elforbrug. Siden udgangen af 2020 har alle danske husstande været udstyret med en elmåler, der kan fjernaflæses. Elmåleren er direkte forbundet til netselskabet, hvor alle data sendes til. Dermed skal du ikke længere aflæse og indsende din målerstand, som du tidligere skulle.

Med en fjernaflæst måler kan du få et detaljeret indblik i dit daglige elforbrug. Du vil samtidig kunne få en fornemmelse for dit standby-elforbrug, hvis du kigger på dit elforbrug om natten. Her sover de fleste mennesker, og derfor vil strømforbruget i nattetimerne typisk stamme fra elektriske apparater, som står på standby. Dog skal du huske at trække køleskab, fryser og lignende apparater fra.

Er du kunde hos os, kan du på Mit NRGi og i vores gratis NRGi app se dit forbrug helt ned på timebasis. Læs mere om de to muligheder nederst på siden.

Bliv klogere på dit elforbrug med en energimåler

Vil du gerne have endnu flere detaljer om dit elforbrug, kan du vælge at anskaffe dig en energimåler. En energimåler er et måleapparat, som du sætter ind mellem stikkontakten og dét elektriske apparat i dit hjem, som du gerne vil kende strømforbruget for. På den måde kan du undersøge elforbruget på hvert enkelt apparat og finde frem til eventuelle strømslugere.

En energimåler kan desuden også hjælpe dig med at finde ud af, om der er penge at spare ved at slukke for et apparat frem for at have det på standby døgnet rundt. Hvis du ved, hvad du betaler per kWh hos dit elselskab, kan du nemlig indtaste prisen, så udregner energimåleren, hvor meget du skal betale om året for at have apparatet stående på standby.