Artikel

3 typiske fejl, du skal undgå i din boligjagt


Vil du undgå, at bolig­drømmen bliver til en dund­rende hoved­pine? Få overblik over tre klassiske fejl i bolig­jagten, og hvad du kan gøre for at und­gå dem.

Nrgi Boligraadgivning Gennemgang Facade

Der er meget at holde styr på, når du er på udkig efter en ny adresse.

For selv den mest velforberedte køber kan overse detaljer eller begå fejl, når man skal balancere mavefornemmelse, papirarbejde og budgettet til ens kommende hjem.

Heldigvis er der hjælp at hente.

Vi har nemlig bedt Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, om at pege på tre klassiske fejl, som mange købere begår – og hvad du kan gøre for at styre uden om dem.

1. Læs tilstandsrapporten grundigt

En klassisk fejl blandt boligkøbere er, at man kun fokuserer på de røde anmærkninger og kritiske skader i tilstandsrapporten og springer resten over. 

Men hvis du vil have et reelt billede af boligens stand, bør du læse rapporten fra ende til anden.

“En rød bemærkning kan i nogle tilfælde dække over noget, der ikke kræver en større reparation. Det kan f.eks. være en revne i en fuge på badeværelset, som godt nok klassificeres som en kritisk skade, men som er nem at fikse,” siger Bo Halm Andersen og fortsætter: 

“Omvendt kan en gul bemærkning dække over begyndende råd eller fugt ved vinduerne, som kan udvikle sig med tiden. Og så er det pludselig ikke så ligetil, hvis boligen skal have nye vinduer.”

Spørgsmålstegn og grå anmærkninger

Grå anmærkninger kræver også din opmærksomhed.

Selvom de betegnes som 'mindre alvorlige skader' i tilstandsrapporten, kan de stadig vise sig at blive dyre at udbedre, særligt hvis du ikke tager hånd om dem i tide. Det afhænger af typen og omfanget af skaden, og derfor er det vigtigt ikke kun at skimme farverne, men også at læse beskrivelserne grundigt.

Hold også øje med de mulige skader, der er markeret som et spørgsmålstegn i et sort hus. Her har den bygningssagkyndige nemlig ikke haft mulighed for at vurdere forholdene. Og selvom det ikke nødvendigvis betyder, at der er noget galt, er det en god idé at få det undersøgt, før du skriver under på købsaftalen. 

Køber du boligen uden at få det undersøgt nærmere, står du med ansvaret, hvis der viser sig at være en skade.

Tips til boligrapporterne

  • Læs alle rapporter – Tilstandsrapporten, elinstallationsrapporten og energimærket er dine bedste venner, når du vil vide, hvad du køber. Så brug tid på dem – det betaler sig.
  • Brug sælgeroplysningerne aktivt – I tilstandsrapporten finder du sælgerens egne oplysninger om boligen. Det er ofte her, du får den viden, der ikke står andre steder – f.eks. om tidligere skader eller reparationer.
  • Tjek ejerskifteforsikringen grundigt – Især forbeholdene. De kan have stor betydning for, hvad du selv ender med at skulle dække, hvis der opstår problemer senere.
“Du skal ikke nødven­digvis lade dig afskrække af et lavt energi­mærke, før du har kigget nærmere på, hvad der skal til for at energi­forbedre huset.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi
Bo Halm Andersen Portræt

Bo Halm Andersen fra NRGi deler sine bedste råd, så du kan undgå klassiske fejl, når du køber bolig.

2. Lad dig ikke skræmme af energimærket

Står der energimærke E, F eller G på salgsopstillingen for det hus, du er faldet for?

Så er det ikke ualmindeligt, at potentielle købere fravælger boligen, også selvom huset på andre områder matcher deres ønsker og behov.

Og det er en skam. Især hvis man ikke undersøger, hvad der skal til for at forbedre det.

“Du skal ikke nødvendigvis lade dig afskrække af et lavt energimærke, før du har kigget nærmere på, hvad der skal til for at energiforbedre huset. Nogle gange er det ret overskueligt. Jeg har set eksempler på huse fra 70’erne med energimærke D, hvor man med efterisolering på loftet kunne hæve mærket til C. Det var med andre ord et energiforbedrende projekt, der lå lige til højrebenet,” fortæller Bo Halm Andersen.

Energiforbedringer kan også mærkes på andre måder end bare en lavere varmeregning. De forbedrer komforten i boligen, giver et bedre indeklima og mindsker boligens klimaaftryk.

Tips til energimærket

  • Brug energimærkningsrapporten aktivt – her finder du konkrete forslag til, hvordan du kan gøre boligen mere energieffektiv. Det kan være alt fra hulmursisolering til udskiftning af varmekilden.
  • Skal boligen renoveres? Så tænk energiforbedringer ind fra start. Det er lettere (og billigere) at efterisolere loftet, når du alligevel har håndværkere i gang.
  • Husk, at dine egne vaner også tæller – To næsten ens boliger kan have vidt forskellige varmeregninger,  alt efter hvordan du varmer op, lufter ud og bruger strøm i hverdagen.
NRGi-rådgiver gennemgår en bolig sammen med to boligkøbere.

Brug for køberrådgivning?

Få en erfaren rådgiver med på boligjagten. Vi gennemgår boligen fra kælder til kvist, så du får en tryg handel. Bestil online eller ring på 7020 8686.

3. Glem ikke vedligeholdelsen

Lad os bare være ærlige. Når man forelsker sig i en bolig, er det sjældent rensning af tagrender, turen rundt på græsplænen med plæneklipperen eller maling af facader, der fylder mest i drømmene.

Men rollen som boligejer kræver, at du fra tid til anden hopper i arbejdstøjet. Og det er vigtigt at have med i dine overvejelser, når du køber bolig.

For hvor meget er du klar til at investere i vedligeholdelse og gør-det-selv-projekter – både i tid og i kroner og øre?

Det kan nemlig komme bag på nogen, hvor meget arbejde der faktisk følger med, når man ejer et hus. Især hvis man kommer direkte fra en lejebolig, hvor det plejede at være nok at ringe til udlejeren, hvis noget skulle fikses.

“Der er mange glæder ved at eje sit eget hjem, men det kræver også, at man tager ansvar for, at det holdes i god stand. Og de opgaver skal man ikke undervurdere,” siger Bo Halm Andersen, som tilføjer. 

“Tagrender skal renses, facader males, græsset slås, og måske trænger taget til reparation eller vinduerne skal skiftes ud. Det er vigtigt at have det i baghovedet, for det kan være en udfordring at finde tid og overskud, når først hverdagen går sin faste gang.”   

Tips til vedligeholdelse

  • Vær ærlig om din indsats – Hvor meget arbejde er du – med hånden på hjertet – villig til at lægge i vedligeholdelsen af dit kommende hjem?

    Er du typen, der nyder et godt gør-det-selv-projekt, eller foretrækker du et hjem, der passer sig selv? Det kan være afgørende for, hvilken boligtype du bør gå efter.
  • Sæt penge af i budgettet – Det er en god idé allerede tidligt i boligjagten at tænke over, hvor meget du realistisk kan lægge til side i budgettet til vedligehold og uforudsete reparationer.

    Så står du ikke med sved på panden, hvis taget pludselig skal repareres, eller vaskemaskinen giver op midt i en travl uge.
  • Lav en vedligeholdelseskalender – Sæt faste opgaver i kalenderen – f.eks. rensning af tagrender i efteråret, tjek af vinduer og facade i foråret og service på varmepumpen én gang om året.

    På den måde bliver vedligeholdelsen mere overskuelig, og du mindsker risikoen for dyre reparationer senere hen.

Vil du læse mere?

NRGI Rådgiver Undersøger Husets Sokkel

5 ting du skal tjekke, før du køber et håndværkertilbud

Overvejer du et håndværkertilbud? Se, hvad du skal tjekke, før du køber, og undgå skjulte faldgruber og dyre fejl.

04.03.2025

Elinstallationsrapport Boligkøb Gennemgang

Elinstallationsrapport: Undgå dyre elfejl, når du køber hus

Når du køber bolig, er det vigtigt at tjekke elinstallationerne – men hvordan gør du det? En elinstallationsrapport giver dig svaret. Her får du en guide til, hvad du skal kigge efter.

05.03.2025

8 Gode Råd Til Førstegangskøbere Ungt Par Kigger På En Ipad

Er du førstegangs­køber? Få 9 gode råd fra vores ekspert

Er du ny på boligmarkedet? Lad os guide dig gennem boligjagten, så du trygt kan købe dit første hjem.

12.02.2025

Boligkoeberens Ordbog Begreber Forklaring

Boligkøberens ordbog: Forstå de vigtigste begreber

BBR? Servitut? Grundskyld? Når du køber bolig, vil du ofte støde på mange fagudtryk. Her får du en hurtig og letforståelig guide til de vigtigste begreber i en bolighandel.

21.03.2025