Artikel

Håndværkerfradrag 2025: Guide til det grønne skattefradrag


Få op til 8.600 kr. i hånd­værker­fradrag i 2025, når du energirenoverer eller klima­sikrer din bolig.

Håndværkerfradrag 2025

Går du med tanker om at energirenovere din bolig eller klimasikre dit hus mod fremtidens vilde vejr?

Så kan håndværkerfradraget være en oplagt hjælp til dig.

Håndværkerfradraget vendte nemlig retur den 1. januar 2025. Så nu kan du igen trække arbejds­lønnen til hånd­værkere fra i skat. Denne gang har fradraget fokus på den grønne omstilling og skal hjælpe danske boligejere med både energirenovering og klimasikring af deres bolig.

Et grønt håndværkerfradrag betyder, at du ikke kun kan spare penge, men også gøre din bolig mere bæredygtig, mindske dit energiforbrug og øge værdien af dit hjem.

Læs med her, hvor vi dykker ned i, hvordan det nye grønne håndværkerfradrag fungerer, og hvordan du kan få glæde af det. 

Hvad er håndværkerfradraget?

Håndværkerfradraget er et skattefradrag, der giver boligejere mulighed for at trække arbejdslønnen til visse typer af håndværksydelser fra i skat.

Siden det blev indført i 2011, er fradraget blevet ændret flere gange og har endda været afskaffet i perioder. Og i april 2022 blev håndværkerfradraget sidst afskaffet. 

Nyt grønt håndværkerfradrag indføres i finansloven for 2025

Med fokus på grønne investeringer skal et nyt grønt håndværkerfradrag bidrage til at danske boliger bliver mere energieffektive og bedre rustet til klimaforandringer.

Der er afsat 300 millioner kroner årligt til håndværkerfradraget, mens yderligere 100 millioner kroner årligt går til servicefradraget.

Hvad kan du få fradrag for med håndværkerfradraget?

Ifølge regeringens aftale om finansloven skal et grønt håndværkerfradrag hjælpe danske boligejere, der vil give deres hjem eller fritidsbolig en kærlig hånd – det vil sige energibesparende forbedringer, energiforsyning og klimasikring. 

Et grønt håndværkerfradrag er altså ikke kun til energibesparende projekter, men kan også hjælpe flere boligejere med at få lavet nødvendige forbedringer, der kan være med til at klimasikre deres hjem.

Hvornår trådte det nye håndværkerfradrag i kraft?

Håndværkerfradraget trådte i kraft den 1. januar 2025 og løber frem til 2028.

Hvor meget kan du få i håndværkerfradrag?

I forhold til kroner og øre får det nye håndværkerfradrag en beløbsgrænse på 8.600 kroner pr. person i husstanden i 2025.

I årenes løb har beløbet for fradraget ændret størrelse flere gange – fra 15.000 kroner tilbage i 2011, da håndværkerfradraget blev introduceret, til 12.900 kroner pr. person for håndværksydelser i 2022, da ordningen blev afskaffet.

Du skal huske, at du kun kan få fradrag for det udførte arbejde – ikke for materialer.

Værdien af håndværkerfradraget svarer til ca. 26 % af arbejds­lønnen. Det betyder, at hvis du betaler 5.000 kr. for en håndværksydelse, kan du få ca. 1.300 kr. tilbage i skat.

Hvad kan jeg få håndværkerfradrag for?

Du kan få håndværkerfradrag på op til 8.600 kr. for bestemte håndværksydelser i din bolig eller fritidsbolig. 

NRGi-rådgiver taler med to personer og peger op i luften

Hvad med servicefradraget?

I 2025 kan du både få fradrag for serviceydelser og håndværksydelser.

Så uanset, om du vil vedligeholde boligen, klimasikre dit hus eller have en hjælpende hånd til at få klaret diverse opgaver i hjemmet, kan du trække arbejdslønnen fra. 

Og ligesom det er tilfældet med håndværkerfradraget, kan du få fradrag for serviceydelser i hjemmet eller fritidsboligen – op til 17.500 kr. i servicefradrag pr. person (11.900 kr. i 2024). 

Værdien af servicefradraget er ca. 26 %, hvilket betyder, at hvis du f.eks. betaler 5.000 kr. for en serviceydelse, sparer du ca. 1.300 kr. i skat.

Hvad dækker servicefradraget over? 

Du kan få fradrag til udvalgte serviceydelser, fx almindelig rengøring eller almindeligt havearbejde, såsom klipning af hæk.

Men fradraget dækker også installation af tyverialarm, fjernelse af væltede træer, rensning af tagrender og reparation af hårde hvidevarer. 

Læs mere om servicefradraget
Energi- og bolig

Har din bolig et højt energiforbrug?

Få en fagmand på besøg og få overblik over, hvad du kan gøre for at energi­optimere dit hjem, sænke din varme­regning og gøre din bolig mere klima­venlig.

Hvordan fungerer håndværkerfradraget?

Når du skal indberette dit håndværkerfradrag, er der nogle ting, du skal være opmærksom på. 

  • Få arbejdet udført af en professionel – Arbejdet udføres af en virksomhed med et dansk CVR-nummer, og fradraget gælder kun for arbejdslønnen – ikke for materialer.
  • Betal elektronisk – Regningen skal betales digitalt, f.eks. via bankoverførsel, Dankort eller MobilePay. Du kan med andre ord ikke betale kontant. 
  • Indberet beløbet til SKAT – Når arbejdet er betalt, skal beløbet indberettes til SKAT via TastSelv på skat.dk for at blive registreret i din årsopgørelse.
  • Gældende fra 1. januar 2025 – Du kan ikke få håndværkerfradrag for arbejde udført mellem 1. april 2022 og 31. december 2024.
  • Gem dokumentation – Husk at gemme fakturaer og kvitteringer, så du kan dokumentere arbejdet, hvis SKAT skulle få brug for at tjekke dine oplysninger.

Med et grønt håndværkerfradrag får du en unik mulighed for at gøre en forskel – både for din økonomi og for miljøet.

Energirenoveringer og klimasikring er ikke bare investeringer, der gør din bolig mere fremtidssikret, de kan også give dig lavere varmeregninger og et grønnere CO2-aftryk.

Så hvorfor ikke gribe chancen for at gøre noget godt for både dit hjem og vores fælles fremtid?

Vil du læse mere?

Regnvandstoende Set Fra Siden

Regnvandstønde: Spar på vandet og hjælp miljøet

Med en regnvandstønde kan du spare penge på din vand­regning på en miljøvenlig og effektiv måde.

10.05.2024

Bo Halm Andersen

Isolering af varmerør: Spar penge og varme med rør­isolering

Isolering af varmerør er en nem og billig måde at spare på varmen. Følg vores 3-trins-guide, og kom godt i gang med at isolere dine varmerør i dag.

28.11.2023

8 Gode Råd Til Førstegangskøbere Ungt Par Kigger På En Ipad

Er du førstegangs­køber? Få 8 gode råd fra vores ekspert

Er du ny på boligmarkedet? Lad os hjælpe dig i din boligjagt, så du kan købe dit første hjem.

18.03.2024

Energioptimering Tal Med En Ekspert

Energioptimering: Sådan kommer du i gang

Bliv klogere på, hvordan energioptimering kan sænke dit energiforbrug, reducere boligens CO2-udledning og samtidig skåne både din pengepung og klimaet.

07.10.2024