Artikel

Hvad betyder farverne i til­stands­rapporten?


I en tilstandsrapport bliver skader vurderet med fire farver: rød, gul, grå og sort. Men hvad betyder farverne egentlig? Det får du svar på her.

NRGi Rådgiver gennemgår et hus

Når du skal købe bolig, kan du næsten ikke undgå at støde på husets tilstandsrapport.

Og når du åbner den, møder du hurtigt et farvekodet sprog: rød, gul, grå og sort. Men hvad betyder de egentlig, og hvor bekymret skal du være?

Farverne i tilstandsrapporten er nemlig ikke bare pynt. De er en vigtig del af vurderingen af boligens stand og giver dig et fingerpeg om, hvor der kan gemme sig skader, du bør kende til, før du skriver under på huset. 

Hvad betyder farverne i tilstandsrapportens vurderingssystem?

Farverne i tilstandsrapporten skal først og fremmest give dig et klart billede af skadens alvor, og hvor hurtigt den bør udbedres.

Når den bygge­sagkyndige gennem­går ejendommen og finder synlige skader eller tegn på skader, bliver de noteret i tilstands­rapportens skades­oversigt.

Her får hver skade tildelt en farvekode i vurderings­systemet: 

  • Rød
  • Gul
  • Grå
  • Sort

Disse farver hjælper dig med at vurdere to ting:

Skadens alvor – Farven viser, hvor stor betydning skaden har for bygnings­delens funktion. Jo højere risiko for svigt eller følgeskader, desto “varmere” farve. En grå skade er typisk mindre alvorlig, mens en rød skade kan betyde, at en vigtig del af boligen er i fare for at svigte – f.eks. tagkonstruktionen eller bærende vægge.

Hvor akut skaden er – Farvekoden angiver også, hvor hurtigt du bør handle. En gul skade kræver typisk opmærksomhed på længere sigt, mens en rød eller sort skade bør undersøges og udbedres snarest muligt.

NRGi-rådgiver gennemgår en bolig sammen med to boligkøbere.

Brug for køberrådgivning?

Få en erfaren rådgiver med på boligjagten. Vi gennemgår boligen fra kælder til kvist, så du får en tryg handel. Bestil online eller ring på 7020 8686.

Derfor bruger man far­ver i tilstands­rapporten

Tidligere blev skader i tilstands­rapporten vurderet med tekniske koder som K0, K1, K2 og K3. Men mange bolig­købere havde svært ved at gennem­skue, hvor alvorlige skaderne egentlig var.

Derfor blev vurderingssystemet ændret i oktober 2020.

I dag bruger man farverne grå, gul, rød og sort for at gøre rapporten mere overskuelig og lettere at forstå – også uden byggeteknisk viden.

Kort sagt: Farverne gør det nemmere at træffe en oplyst beslutning, når du skal købe bolig, eller bare danne dig et klart billede af boligens tilstand.

Hvad Betyder Farverne I Tilstandsrapporten 2

Farverne i tilstandsrapporten giver et hurtigt overblik over, hvor alvorlige skaderne er – fra mindre betydningsfulde grå til kritiske røde og uklare sorte.

Forklaring: Farverne i tilstandsrapporten

Rød – Kritisk skade

En rød markering betyder, at skaden er alvorlig og bør udbedres hurtigt.

Det gælder typisk forhold, der allerede har medført eller med stor sandsynlighed vil medføre svigt i en bygningsdel. Eksempler kan være råd i træværk, utætheder i taget eller større revner i fundamentet.


Gul – Alvorlig skade

En gul farve dækker over skader, der ikke er akutte, men som med tiden kan få betydning for bygningens funktion.

Det kan f.eks. være slid, begyndende nedbrydning eller konstruktioner, der ikke er udført korrekt. Hvis skaden ikke udbedres, kan den føre til følgeskader.


Grå – Mindre alvorlig skade

Grå bruges til skader, som ikke har betydning for bygningsdelens funktion.

Det kan være små revner i overflader, begyndende afskalning af maling eller ældre bygningsdele, der stadig fungerer fint.


Sort – Mulig skade

Sort markerer forhold, som ikke umiddelbart kan vurderes ved den visuelle gennemgang.

Det kan være tegn på skjulte skader som fugt i en konstruktion eller tidligere reparationer, hvor omfanget ikke er klart. Her anbefales det at undersøge nærmere, før du skriver under.

Tilstandsrapporten viser mere end bare farver

Når du læser hele rapporten, får du ikke kun et farvekodet billede af boligens stand.

Du får også beskrivelser af de enkelte forhold, sælgers oplysninger om tidligere skader og reparationer samt generel viden om bygningens stand.

Så det er vigtigt at læse hele rapporten fra start til slut. 

Og husk, at tilstandsrapporten kun dækker dele af boligen. Hvis du vil have det samlede overblik, bør du også se nærmere på boligens energimærke og elinstallationsrapporten.

Tilsammen giver de et stærkt grundlag for at vurdere, om boligen matcher dine behov, familiens drømme og dit budget.

Vil du læse mere?

NRGI Rådgiver Undersøger Husets Sokkel

5 ting du skal tjekke, før du køber et håndværkertilbud

Overvejer du et håndværkertilbud? Se, hvad du skal tjekke, før du køber, og undgå skjulte faldgruber og dyre fejl.

04.03.2025

Elinstallationsrapport Boligkøb Gennemgang

Elinstallationsrapport: Undgå dyre elfejl, når du køber hus

Når du køber bolig, er det vigtigt at tjekke elinstallationerne – men hvordan gør du det? En elinstallationsrapport giver dig svaret. Her får du en guide til, hvad du skal kigge efter.

05.03.2025

8 Gode Råd Til Førstegangskøbere Ungt Par Kigger På En Ipad

Er du førstegangs­køber? Få 9 gode råd fra vores ekspert

Er du ny på boligmarkedet? Lad os guide dig gennem boligjagten, så du trygt kan købe dit første hjem.

12.02.2025

Boligkoeberens Ordbog Begreber Forklaring

Boligkøberens ordbog: Forstå de vigtigste begreber

BBR? Servitut? Grundskyld? Når du køber bolig, vil du ofte støde på mange fagudtryk. Her får du en hurtig og letforståelig guide til de vigtigste begreber i en bolighandel.

21.03.2025