Køkkenet kører på højeste blus
Det er ingen hemmelighed, at julen for mange er lig med god mad - og masser af den. Vi steger, koger og bager i et omfang, vi nok sjældent når op på i løbet af årets øvrige 11 måneder.
Du ved måske allerede, at køkkenet er en rigtig strømsluger. Faktisk går op imod 32% af et almindeligt parcelhus’ strømforbrug til apparater i køkkenet, som ovn, kogeplader, emhætte, køleskab og fryser. Så overvej lige en ekstra gang, om julemaden kan tilberedes på en mere strømbesparende måde.
Måske byder menuen oftere end normalt på risengrød, som mange koger over længere tid. Men der er flere ting, du kan gøre for at gøre grøden mere grøn – altså energimæssigt.
Et godt råd er at sætte låg på gryden, hvilket faktisk også gælder, når du koger kartofler, grøntsager eller lignende. Det kan nemlig spare dig for 50% af energiforbruget.
Men har du mulighed for at gå i gang med risengrøden et par timer før spisetid, kan du lade grøden koge færdig under dynen. Så sparer du energi, og får samtidig sengen varmet godt op.