Artikel

Spareråd til belysning: Vores 3 bedste råd


Vidste du, at i en almindelig husholdning går cirka 12% af elforbruget til belysning. Her kan du se, hvor lidt der skal til for at spare på den del af elregningen, der går til belysning.

Kvinde Sidder Med En Computer Foran En Gulvlampe

Her får du vores bedste råd til at spare på strømmen til belysning.

Besparelserne er baseret på et gennemsnitsforbrug for apparaterne i effekt (hvor meget strøm de bruger) og anvendelsestid (hvor lang tid apparaterne typisk er tændt).

Besparelsen er regnet ud fra, at husstanden følger sparerådet i et år, og at en kWh koster 4 kroner.

Tænd kun lys, der hvor I opholder jer

Tænd kun lyset i de rum, hvor I opholder jer, og husk at slukke det igen, når I forlader rummet.

Årlig besparelse: 700 kr. (175 kWh)

Brug LED-pærer

En pære er som hovedregel tændt 1.000 timer om året.

Der er derfor store besparelser at hente ved at skifte til enten LED- eller sparepærer, som er meget energieffektive og har en lang levetid.

Undgå strømslugende halogenspots, og vælg LED-spots i stedet. De bruger kun en femtedel strøm. På bare ét spot, der er tændt seks timer om dagen, kan du faktisk spare omkring 300 kroner om året ved at skifte til LED.

Indstil din udendørsbelysning

Der kan være flere grunde til at tænde udendørsbelysning, f.eks. orientering, sikkerhed og stemning.

Indstil din udendørsbelysning, så lyset kun er tændt, når du har brug for det, og så det ikke står tændt i dagtimerne, eller når I sover.

Du kan kan styre din belysning med:

  • Tænd/sluk-ur - Uret kan indstilles, så lyset kun er tændt på bestemte tider af døgnet.
  • Skumringsrelæ - Relæet måler selv mængden af dagslys og tænder automatisk, når det bliver mørkt
  • Bevægelsessensor - Når sensoren aktiveres ved bevægelse, tænder belysningen automatisk og slukker igen efter et antal sekunder eller minutter, som du bestemmer. Det er vigtigt, at du indstiller sensoren, så den kun reagerer på relevant bevægelse og ikke fx hver gang en bil kører forbi på vejen.
NRGi Rådgiver og en kunde kigger op på et loftspot

Pæretyper

På grund af glødepærens dårlige energieffektivitet må den ikke længere sælges i Danmark. I stedet er der kommet andre strømbesparende pæretyper på markedet, som du kan læse om her.

Sparepære

En sparepære er et lysstofrør i miniudgave. Sparepæren er god som en allround-pære og har en levetid på typisk 5.000-15.000 timer.

LED

LED er lysdioder. LED-pæren findes som LED-spots og som ikke-retningsbestemte LED'er. LED-spots lyser i en retning og egner sig derfor rigtig godt til retningsbestemte spots og lamper, der lyser nedad.

En LED-pære kan have en levetid på 25.000-80.000 timer.

Halogenlamper

Halogenlamper giver meget lys, men de er dyre i drift. Samtidig bruger transformeren til lavvoltspærer strøm, hvis ikke lampen slukkes på kontakten.

Halogenpæren har en relativt kort levetid på cirka 2.000 timer.

Sådan vælger du den rigtige pære

Med de nye pæretyper er der flere ting, du skal være opmærksom på, når du vælger pære:

Mængden af lys

Tidligere gik man ud fra antal watt, når man ville opnå en bestemt mængde lys. Med de energibesparende pærer er man gået over til at regne i lumen.

Det angiver, hvor meget lys pæren rent faktisk udsender, og ikke hvor meget strøm pæren bruger.

I skemaet her kan du få hjælp til at vælge en pære, der udsender samme mængde lys som din gamle glødepære.

Vær opmærksom på, at mængden af lys over tid kan falde en smule. Vælg derfor altid en lumenværdi lidt højere, end den du gerne vil opnå.

15 watt --> 140 lumen
25 watt --> 250 lumen
40 watt --> 470 lumen
60 watt --> 810 lumen
75 watt --> 1060 lumen
100 watt --> 1520 lumen

Energiforbrug og energieffektivitet

Watt angiver pærens energiforbrug, mens lumen er et udtryk for den mængde lys, som pæren udsender.

Energieffektivitet er et udtryk for, hvor meget lys pæren skaber med den forbrugte strøm, dvs. lumen pr. watt.

Er pærens energieffektivitet høj, betyder det, at pæren enten har et lavt energiforbrug eller udsender rigtig meget lys.

Du kan se pærens energieffektivitet på pakken som lumen/watt. De gode LED-pærer kan have en energieffektivitet på 60 lumen/watt. Til sammenligning er en glødepære på ca. 10 lumen/watt.

Farvegengivelse

Pærens farvegengivelse betyder, hvor naturtro pæren gengiver farverne på de ting, den kaster sit lys på. Det angives med en Ra-værdi.

De bedste pærer har en Ra-værdi på 99, der er det nærmeste, man kommer på at gengive farverne lige så godt som solen, der har en Ra-værdi på 100.

Vælger du en pære med for lav Ra-værdi, vil du opleve farverne i rummet som matte og kedelige. En pære med en Ra-værdi på 80 giver et ganske fint lys, men har du brug for en lyskilde, der er på niveau med glødepæren, skal du gå efter en pære med en Ra-værdi på over 90.

Farvetemperatur

Farvetemperaturen måles i Kelvin og beskriver, om lyset er koldt eller varmt.

Varmt eller rødligt lys, som f.eks. et stearinlys, har en lav Kelvin-værdi, og koldt eller blåligt lys har en høj Kelvin-værdi.


Pærer til boligen ligger typisk mellem 2700 Kelvin (farven på en glødepære) og 4000 Kelvin (farven på et lysstofrør). 6500 Kelvin er dagslys.

Har du brug for hjælp til at vælge den rigtige lyskilde, kan du læse mere i Energistyrelsens guide Få hjælp til at finde den rette pære.

Vil du læse mere?

Familie Kvinde I Køkken Med Elkedel

Guide: Sådan sparer du strøm og penge i køkkenet

Der er mange penge at spare i et køkken fyldt med elapparater, hvis du bruger energien rigtigt. Her får du vores bedste råd til at spare på strømmen i køkkenet.

22.05.2022

Sommerhus

Guide: 7 tips til at gøre dit sommerhus klar til sommeren

Vil du gøre dit sommerhus klar til resten af året? Vores helt egen boligekspert, bygningssagkyndige Bo Halm Andersen, kommer her med syv gode råd til dig.

08.04.2022

Det Skal Du Huske, Inden Du Køber Bolig 3

Det skal du huske, inden du køber bolig

Foråret er højtid for bolighandler, hvor mange finder deres drømmebolig. Men det kan altså godt betale sig at være lidt ekstra opmærksom, inden man griber pennen og skriver under.

09.04.2021

Derfor Skal Du Efterisolere Din Bolig 6

Derfor skal du efterisolere din bolig

Fryser du? Så kan det være, du skal have tjekket isoleringen i dit hus efter i sømmene. Isolering er nemlig noget af det, der virkelig er med til at holde din bolig varm og sund.

26.03.2021