Artikel

Skal du købe bolig? Disse 6 ting skal du altid tjekke


Er drømmeboligen så perfekt, som den ser ud? Her er 6 ting, du altid bør tjekke, før du køber.

Tjek Af Tag Boligkoeb Rådgiver

At købe bolig er en af livets helt store beslutninger, og det kan være let at lade sig rive med af en flot facade, den hyggelige have til huset eller den perfekte beliggenhed i naturskønne omgivelser.

Men en bolig er mere end det, du umiddelbart kan se. 

Fejl og skader, manglende vedligehold og et højt energiforbrug kan hurtigt blive frustrerende overraskelser, hvis du ikke er opmærksom på det. Derfor er det vigtigt at se ud over de første indtryk og tage et grundigt kig på boligens stand og muligheder, før du træffer den endelige beslutning.

For at gøre det lettere for dig at finde den rigtige bolig, har vi samlet seks vigtige ting, du altid bør tjekke, når du leder efter drømmeboligen. 

1. Gå i dybden med boligrapporterne

Inden du forelsker dig hovedkulds i en bolig, er det tid til at finde læsebrillerne frem. For selvom huset ser fejlfrit ud ved første øjekast, kan der gemme sig detaljer i rapporterne, som kan få stor betydning for dit køb.

Når du køber bolig, får du adgang til tre vigtige rapporter: tilstandsrapporten, energimærket og elinstallationsrapporten. 

De giver et samlet billede af boligens stand og kan hjælpe dig med at identificere potentielle udgifter, udfordringer og muligheder for at energiforbedre boligen.

  • Tilstandsrapporten viser fejl, skader og mulige risici. Se især efter kritiske skader (rødt symbol) og skader, der kan udvikle sig (gult symbol). Hold også øje med mulige skader (?-symbol), som markerer forhold, der bør undersøges nærmere for at afgøre, om der er tale om en reel skade. 
  • Elinstallationsrapporten afslører elfejl, der kan være dyre eller farlige og som kræver, at der bliver taget hånd om dem.
  • Energimærket giver en indikation af boligens energiforbrug og giver dig forslag til energiforbedringer, der kan sænke husets energiforbrug, mindske CO2-aftrykket og rykke dit energimærke længere op på skalaen. 

Husk at tjekke sælger­oplysningerne i tilstands­rapporten

Her kommer sælgeren af boligen nemlig på banen med nyttige oplysninger om huset, baseret på vedkommendes erfaring og kendskab til ejendommen. 

Det kan indeholde information om tidligere skader, reparationer og eventuelle problemer med fugt, varme eller kloak. At gennemgå det grundigt kan spare dig for uventede overraskelser efter købet.

NRGi-rådgiver gennemgår en bolig sammen med to boligkøbere.

Brug for køberrådgivning?

Få en erfaren rådgiver med på boligjagten. Vi gennemgår boligen fra kælder til kvist, så du får en tryg handel. Bestil online eller ring på 7020 8686.

2. Tjek for fugt og dårlig ventilation

Fugtproblemer er ikke bare irriterende, de kan udvikle sig til en dyr affære. Derfor er det vigtigt at være opmærksom, når du går gennem boligen.

Lugter der lidt for indelukket, eller er der en muggen duft, særligt i kælderen? Det kan være tegn på skjulte fugtproblemer. Kig også efter skjolder eller misfarvninger på vægge og lofter – det kan afsløre, at der har været vandskader.

Dårlig ventilation kan være lige så problematisk. Et badeværelse uden ordentlig udluftning kan hurtigt føre til skimmelsvamp, og et køkken uden ordentlig ventilation kan skabe problemer med lugt og fugt i resten af boligen.

Prøv at åbne vinduer og døre – føles luften frisk, eller virker den tung? Sørg også for at tjekke, om der er mekanisk udsugning i køkken og badeværelser.

Tjek Varmeanlæg Boligkøb

Husk at undersøge, hvordan boligen bliver opvarmet. Det har stor betydning for både komfort, økonomi og energiforbrug.

3. Se nærmere på boligens varmekilde

Boligens varmesystem har stor betydning for både din komfort og din økonomi. Find ud af:

  • Er boligen opvarmet med fjernvarme, gasfyr, oliefyr eller en varmepumpe? Find også ud af, om anlægget er nyt eller tæt på at skulle udskiftes.
  • Hvad de årlige varmeudgifter er – det kan give en indikation af, hvor energieffektiv boligen er.
  • Et gammelt olie- eller gasfyr kan være dyrt i drift, mens en varmepumpe eller fjernvarme typisk er en mere energieffektiv løsning.

Det er også værd at undersøge, hvad boligens årlige varmeudgifter ligger på. Hvis de er meget høje, kan det være tegn på dårlig isolering eller et ineffektivt varmesystem. Her er det oplagt at dykke ned i energimærket, som giver dig overblik over både forbrug og forbedringsforslag.

Hvis du overvejer at skifte varmekilde på sigt, kan det være værd at undersøge, om fjernvarme er på vej til området, eller om en varmepumpe kunne være en bedre løsning.

4. Kig på beliggenheden – også i forhold til klima

Beliggenheden er vigtig, men ikke kun i forhold til børnenes skole, dit arbejde og de aktiviteter, der fylder i din hverdag.

Placeringen af dit næste hjem kan også blive påvirket af klimaet både nu og i fremtiden. Hvis huset ligger i et lavtliggende område kan der være risiko for oversvømmelse. Det samme gælder, hvis grundvandet står højt.

Du kan undersøge dette på tjenester som Dingeo.dk, hvor du kan se kort over potentielle oversvømmelses­risici. Spørg også gerne sælger, om de har oplevet problemer med grund­vandet, og om der er gjort noget for at forebygge eventuelle udfordringer.

Tjek huset for tegn på vandskader

Gå også en tur rundt om huset og kig efter tegn på tidligere vandskader. Er der mis­farvninger eller saltudtræk på kælder­væggene? Er der revner i fundamentet, som kan tyde på, at der har været problemer med fugt? 

Hvis der er drænrør omkring huset, så spørg sælger, hvornår de sidst er blevet vedligeholdt.

Et velfungerende kloak­system og gode afløbs­forhold kan være afgørende, hvis du vil undgå problemer efter et kraftigt regnskyl eller skybrud.

Boligkoeb Eftersyn Kældervindue

Det er en god idé at kigge efter misfarvninger, revner eller fugt ved kældervinduer og sokkel, når du undersøger et hus.

5. Tjek taget, vinduerne og facaden

Boligens ydre er mere end bare æstetik – det har stor betydning for både varmeregningen og vedligeholdelsesomkostningerne. 

Et slidt tag kan betyde, at du skal have penge op af lommen hurtigere, end du havde regnet med. Kig op på taget – ser det pænt og jævnt ud, eller er der mos, revner i tagstenene eller løse tagplader?

Vinduerne er også værd at give et ekstra kig. Hvis der er dug mellem ruderne, kan det være et tegn på, at de trænger til udskiftning. Skæve vinduesrammer eller sprækker i træværket kan også være tegn på, at de har set bedre dage.

Og så er der facaden. Revner i murværket eller afskallende puds kan være et tegn på sætningsskader eller problemer med fugt. Hvis huset er pudset, så tjek, om pudsen skaller af nogle steder. Det kan være et tegn på, at facaden ikke længere beskytter huset optimalt

6. Kend reglerne for grunden, før du drømmer videre

Er du forelsket i en bolig med stort potentiale? Måske drømmer du om at bygge til, lægge taget om eller åbne facaden op mod haven?

Så er det vigtigt at kende lokalplanen og servitutterne for området og grunden. De kan nemlig sætte klare begrænsninger for, hvad du må ændre eller bygge – både når det gælder højde, materialer, bevaringsværdi og afstande til skel.

Det kan også være, at du ikke må ændre på husets ydre udtryk, eller at dele af haven ikke må bebygges. Derfor er det vigtigt at læse lokalplanen og tjekke servitutterne, inden du forelsker dig for meget i dine boligdrømme.

Vil du læse mere?

NRGI Rådgiver Undersøger Husets Sokkel

5 ting du skal tjekke, før du køber et håndværkertilbud

Overvejer du et håndværkertilbud? Se, hvad du skal tjekke, før du køber, og undgå skjulte faldgruber og dyre fejl.

04.03.2025

Elinstallationsrapport Boligkøb Gennemgang

Elinstallationsrapport: Undgå dyre elfejl, når du køber hus

Når du køber bolig, er det vigtigt at tjekke elinstallationerne – men hvordan gør du det? En elinstallationsrapport giver dig svaret. Her får du en guide til, hvad du skal kigge efter.

05.03.2025

8 Gode Råd Til Førstegangskøbere Ungt Par Kigger På En Ipad

Er du førstegangs­køber? Få 9 gode råd fra vores ekspert

Er du ny på boligmarkedet? Lad os guide dig gennem boligjagten, så du trygt kan købe dit første hjem.

12.02.2025

Energimaerke Boligkoeber Raadgivning

Boligens energimærke: Guide til boligkøbere

Energimærket afslører mere, end du tror. Få indsigt i energi­forbrug, mulige forbedringer og se, hvor du kan spare kroner og øre.

03.04.2025