Kvinde med ladekabel

Hvordan er livet med en elbil?

Er du nysgerrig på livet med en elbil? I denne guide hjælper vi dig med at navigere i alt fra opladningsmuligheder og økonomi til parkeringsregler og opladningstid.

Sådan oplader du din elbil

Når du skal lade din elbil, har du to primære muligheder. Du kan bruge en ladeboks, mens bilen holder hjemme i garagen eller indkørslen, men du kan også bruge offentlige ladestandere, når du er på farten. Og så kan du selvfølgelig også kombinere de to ladeløsninger, så du både lader hjemme og ude. 

Mand med ladekabel

Installér en ladeboks derhjemme

Hvis du investerer i en elbil, har du mulighed for enten at købe eller leje en ladeboks, så du kan foretage en opladning, mens bilen alligevel holder i garagen eller indkørslen. På den måde har du altid adgang til opladning, når det passer dig. Det giver dig en fleksibilitet, der gør, at du slipper for at være afhængig af det offentlige ladenetværk. 

Hvis du tilmed har en variabel elaftale, har du mulighed for at starte opladningen, når elprisen er lavest – eksempelvis om natten. På den måde er der også en økonomisk fordel forbundet med at lade op derhjemme.

Gør brug af det offentlige ladenetværk

Det offentlige ladenetværk kan også være en stor hjælp for elbilejere – eksempelvis når du er på farten, holder på parkeringspladsen på din arbejdsplads, eller hvis du ikke har mulighed for at installere en ladeboks derhjemme. Det offentlige ladenetværk er omfattende og bliver konstant udbygget. Det betyder, at langt de fleste har lademuligheder tilgængelige i nærområdet. 

Men hvordan finder du frem til en offentlig ladestander i nærheden? Der findes flere forskellige udbydere og apps, der kan hjælpe dig med at finde en lademulighed i nærheden af dig. Det gør det nemt og bekvemt at oplade din elbil, selvom den ikke holder hjemme i garagen.

Ladestandere i Danmark

Ved du, hvad det koster at lade din elbil?

At lade en elbil er generelt billigere end at tanke en benzin- eller dieselbil. Men den specifikke pris afhænger af flere forskellige faktorer. 

Prisen afhænger først og fremmest af, om du gør brug af en ladeboks derhjemme eller en offentlig ladestander. Ved opladning derhjemme kan du nemlig ofte opnå en lavere pris. Når du oplader din elbil derhjemme, betaler du som regel en lavere pris for strømmen, end du gør, hvis du bruger offentlige ladestandere. Med en ladeboks derhjemme har du også fuld kontrol over, hvornår du oplader, og det er smart hvis du har en variabel elaftale. Så kan du nemlig lade op, når elprisen er lavest. 

Hvis du benytter en offentlig ladestander, afhænger prisen af udbyderen. Typisk har offentlige ladestandere en højere pris per kWh, end hvis du lader op med en ladeboks derhjemme. Generelt set er det dog stadig billigere at lade en elbil op end at tanke en benzin- eller dieselbil.

Læs mere om, hvad det koster at lade bilen

Hvor lang tid tager det at lade elbilen op?

Desværre er der ikke et entydigt svar på spørgsmålet. Den præcise ladetid kommer nemlig an på batteriets kapacitet. Jo større kapacitet, jo længere tid tager det at lade op. Det kommer selvfølgelig også an på batteriets niveau, for hvis batteriet er helt tomt, tager opladningen længere tid, end hvis batteriet er tæt på at være fuldt opladet. Sidst men ikke mindst kommer ladetiden også an på, om du bruger en ladeboks derhjemme eller en offentlig ladestander. 

Hvis du har en ladeboks installeret derhjemme, kan du forvente en forholdsvis hurtig opladning. En ladeboks er nemlig kraftfuld nok til at kunne lade din elbil op over natten. Det er en ideel ladeløsning for mange, da det passer til langt de flestes kørselsmønstre. Du parkerer bilen, når du kommer hjem fra arbejde, og så er den fuldt opladet og klar til næste dags kørsel, når du vågner.

Du har dog mulighed for at opnå en hurtigere opladning med offentlige ladestandere. Det særligt smarte med offentlige ladestandere er nemlig, at du har mulighed for at lave en såkaldt hurtig- eller lynladning. Sådan en opladning tager typisk mellem 20-60 minutter. Det er en stor fordel, hvis du er på farten og har brug for at lade bilen hurtigt op.

Læs mere om opladningstid
Kvinde Ved Ladestander

Sådan er batteriets holdbarhed 

Elbilens batteri er en essentiel del af bilen, og heldigvis er det designet til at holde i mange år. Batteriets levetid kan dog variere afhængigt af, hvordan dine opladningsmønstre er. Det betyder, at batteriets kapacitet over tid kan falde, og på den måde kan rækkevidden på en enkelt opladning blive mindre. 

Kapaciteten bliver blandt andet påvirket af, hvor ofte du vælger at lynlade elbilen, hvor ofte du lader bilen op til 100%, og hvor ofte bilen holder i solen.

Det er dog vigtigt at bemærke, at det er sjældent, at et batteri skal udskiftes helt. Mange batterier har nemlig stadig omkring 70-80% kapacitet efter ti år. Derfor er det usandsynligt, at batteriet skal udskiftes inden for bilens levetid. 

De fleste bilproducenter tilbyder dog også en garanti på batteriet, der typisk dækker en lang årrække. Og heldigvis er der også flere ting, du selv kan gøre for at passe godt på batteriet og forlænge dets levetid.

Hvor langt kan en elbil køre på en opladning?

Det er et centralt spørgsmål for mange potentielle elbilejere. Svaret er dog ikke helt enkelt, da det afhænger af en række forskellige faktorer.

En afgørende faktor er batterikapaciteten på den specifikke elbil. Mindre elbiler med mindre batterier har typisk en rækkevidde på omkring 100-150 kilometer på en fuld opladning. Større elbiler med større batterier kan dog køre betydeligt længere på en enkelt opladning. Nogle modeller kan faktisk køre op til 400-500 kilometer på en fuld opladning. Rækkevidden varierer derfor meget, alt efter hvilken elbil du har. 

Udover selve batterikapaciteten er der også en række andre faktorer, der påvirker elbilens rækkevidde.

Dét påvirker elbilens rækkevidde

Elbilens rækkevidde er ikke kun afhængig af batteriets størrelse, men også af en række andre faktorer. Vi har samlet et overblik over de væsentligste:

  • Kørestil: Din kørestil har stor indflydelse på, hvor langt elbilen kan køre på en opladning. En rolig og jævn kørestil kan øge rækkevidden betydeligt, mens en aggressiv kørestil med hurtig acceleration og høj fart omvendt kan mindske den.
  • Vejr: Faktisk kan kulde påvirke batteriets ydeevne og dermed også elbilens rækkevidde. I koldt vejr kan rækkevidden være op til 30% mindre end i varmt vejr. Som elbilejer er det derfor vigtigt at have i tankerne, når vinteren kommer.
  • Terræn: Kører du meget i bakket terræn? Så kan det også have en negativ effekt på rækkevidden. Fladt terræn er derimod mere skånsomt for batteriet.
  • Brug af bilens udstyr: Brugen af bilens udstyr som for eksempel aircondition, varme i sæderne og lydanlægget kan faktisk også påvirke rækkevidden. Det stjæler nemlig kapacitet fra batteriet.
  • Vægt: Jo mere vægt bilen skal trække, desto mere energi bruger den. Hvis du ofte har meget bagage eller mange passagerer i bilen, kan det derfor påvirke rækkevidden.

Der er altså flere faktorer, der påvirker, hvor langt du kan køre på en enkelt opladning. Og de er alle vigtige at huske på som elbilejer. 

Husk refusion af elafgiften

Som elbilejer har du mulighed for at søge om refusion af elafgiften for den strøm, du bruger til at oplade elbilen. Det er en stor fordel, da det kan gøre det endnu mere økonomisk attraktivt at være elbilejer. For at kunne få refusion er det dog en forudsætning, at du har installeret en ladeboks derhjemme.

Du skal være opmærksom på, at du kun kan få refusion, hvis din ladeboks er tilknyttet en serviceaftale. Tilbagebetalingsprocessen sker nemlig gennem din serviceaftale hos din ladeoperatør. Afgiftssatsen ligger på 94,63 øre per kWh.

Læs mere om refusion
Mand ved ladestandere

Sådan er parkeringsreglerne for elbiler

At forstå parkeringsreglerne for elbiler er en vigtig del af at være elbilejer. Det kan hjælpe dig med at undgå unødvendige parkeringsbøder og sikre, at du udnytter de tilgængelige lademuligheder optimalt.

Som elbilejer må du gerne parkere på almindelige parkeringspladser. Det er nemlig en almindelig misforståelse, at elbiler kun har lov til at parkere på pladser med ladestandere. På den anden side er parkeringspladser med ladestandere forbeholdt elbiler. Det skyldes, at pladserne er beregnet til at oplade elbiler, og det er derfor vigtigt, at de er tilgængelige, når elbilerne har brug for at lade op.

Når du parkerer på en parkeringsplads med en ladestander, er det især vigtigt, at du er opmærksom på skiltningen. Der findes nemlig flere forskellige slags, og de har hver forskellige betydninger.

Bliv klogere på parkeringsreglerne