Hånd med ladekabel

Sådan er parkeringsreglerne for elbiler

Har du svært ved at finde hoved og hale i parkeringsreglerne for elbiler? Som elbilejer er det vigtigt at kende til parkeringsreglerne for at undgå unødvendige p-bøder. Vi guider dig gennem de generelle parkeringsregler for elbiler, som du skal være opmærksom på.

Mand ved ladestandere

De samme parkeringsregler gælder for elbiler

En god tommelfingerregel er, at de almindelige parkeringsregler også gælder for elbiler. Og det gælder, uanset om du parkerer din elbil på en almindelig parkeringsplads eller en plads med en ladestander. Medmindre andet er skiltet, skal du altså som elbilejer overholde de samme regler som alle andre biler.

Det betyder eksempelvis, at hvis der skal betales for parkering i området, så gælder det også for elbiler. Det samme gælder for parkeringsregler om tidsbegrænsning. Det er derfor vigtigt at holde øje med skiltningen i området.

 

Elbiler må gerne holde på almindelige parkeringspladser

Det store spørgsmål, når det kommer til elbilers parkeringsregler, er, om elbiler må holde på almindelige parkeringspladser. Og det må de godt. Det er en almindelig misforståelse, at elbiler kun må parkere på parkeringspladser med ladestandere. Ifølge parkeringsreglerne må elbiler nemlig gerne benytte almindelige parkeringspladser.

Ladepladser er forbeholdt elbiler

Ifølge parkeringsreglerne må elbiler gerne parkere på almindelige parkeringspladser, men det gælder ikke den anden vej. Offentlige parkeringspladser med lademuligheder er nemlig forbeholdt elbiler. Formålet med reglen er at sikre, at ladepladserne er tilgængelige for elbiler, når de har brug for at lade op.

Det betyder også, at det er en god idé at flytte bilen fra ladepladsen, når bilen er færdig med at lade op for at gøre plads til andre elbiler. På den måde kan du være med til at sikre, at ladepladserne bliver brugt fornuftigt, og at flest mulige elbiler kan få gavn af dem.

Hvor lang tid tager en opladning?

Parkeringsregler for pladser til elbiler

Når det kommer til parkeringsregler for elbiler, så er det vigtigt at være opmærksom på skiltningen ved den specifikke ladeplads. Der findes nemlig flere forskellige typer skilte, og det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, hvad de forskellige slags betyder, så du undgår at overtræde parkeringsreglerne for elbiler. Du kan eksempelvis møde følgende typer skilte:

  • Et skilt med et ledningsymbol betyder, at parkeringspladsen er reserveret til elbiler, og at andre biler derfor ikke kan bruge parkeringspladsen. 
  • Et skilt med et ledningsymbol og tidsbegrænsning. Det betyder, at pladsen er forbeholdt elbiler, og at der tilmed er en tidsbegrænsning på, hvor lang tid du må parkere på pladsen. Derfor er det vigtigt, at du husker at indstille p-skiven og flytte bilen, når tiden er gået. Formålet med reglen er at sikre, at flere elbiler kan få gavn af lademulighederne. 
  • Et skilt, der angiver, at din elbil skal oplades, mens den holder på parkeringspladsen. Her skal du altså sørge for, at bilen er tilsluttet ladestanderen i stedet for blot at holde på pladsen. Formålet med reglen er at forhindre, at elbiler optager ladepladserne uden at lade.
Sådan lader man en elbil