Kvinde står ved ladeboks

Tips til kør-selv-ferie i elbilen

Flere og flere tager elbilen på kør-selv-ferie, men turen kræver en smule mere forberedelse, end hvis du tager benzin- eller dieselbilen. Vi har samlet et overblik over de væsentligste ting, du skal være opmærksom på, hvis du planlægger at tage elbilen på kør-selv-ferie.

Mand og kvinde ved elbil

Kend din elbil, når du skal på kør-selv-ferie

Når du planlægger at tage elbilen på kør-selv-ferie, så er det helt essentielt, at du kender din elbil godt, når det kommer til rækkevidde. For hvor langt kan din elbil køre på en fuld opladning? Svaret afhænger både af bilens mærke, model og batteristørrelse. 

Hvis ikke du allerede har en god fornemmelse af, hvor langt din elbil kan køre på en opladning, så er det en god idé at sætte dig ind i det. Det giver dig nemlig mulighed for at planlægge, hvor ofte og hvor du skal oplade elbilen undervejs på kør-selv-ferien.

Planlæg din rute hjemmefra

Det er en god idé at planlægge kør-selv-feriens rute hjemmefra. På den måde har du dannet dig et overblik over køreturen på forhånd. Når du planlægger ruten, kan du med fordel tjekke op på placeringen af forskellige ladestationer langs ruten. Til det kan du gøre brug af forskellige apps og hjemmesider. 

Når du tager elbilen på kør-selv-ferie, er det også vigtigt at undersøge, hvordan ladenetværket er i det eller de lande, du planlægger at besøge. Nogle lande har nemlig et mere udbygget netværk af ladestationer end andre. Det kan derfor have betydning for din rute og antallet af stop.

Find en oversigt over ladestandere

Brug dine pauser fornuftigt

Hvis du alligevel er stoppet for at strække benene eller købe frokost, så er det smart at udnytte tiden til at lade bilen. På den måde udnytter du de pauser, du alligevel holder. Hvis du holder ind på en rasteplads med formålet om at lade elbilen, så gælder det omvendt også om at bruge ladetiden fornuftigt på toiletbesøg eller madpakker. Det er en effektiv måde at udnytte tiden bedst muligt. Og på den måde kan du spare et opladningsstop senere på ruten. 

Se, hvor lang tid det tager at oplade en elbil
Kvinde med taske og ladekabel

Læg en strategi for din kørsel med elbilen på kør-selv-ferie

Når du tager elbilen på kør-selv-ferie, kan du med fordel tænke over din kørestil. Den har nemlig stor betydning for, hvor langt du kan køre på en opladning. Hvis du kører hurtigt, vil batteriet også blive tømt hurtigere, og du vil derfor skulle holde flere pauser for at lade op. Hvis du derimod kører langsommere, så vil batteriet holde længere, og du kan derfor køre længere mellem hver opladning. 

 

Vær obs på temperaturene med elbilen på kør-selv-ferie 

Når du tager på kør-selv-ferie i en elbil, er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan temperaturerne påvirker både bilens batteri og rækkevidde. Ved høje sommertemperaturer kan elbilens batteri nemlig blive varmt, og det kan mindske batteriets effektivitet og dermed forkorte rækkevidden. På samme måde kan lave vintertemperaturer også påvirke batteriets ydeevne negativt. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på og medregne i rejseplanlægningen.

Tjek lademulighederne ved overnatningsstedet

Det er afgørende at tage højde for lademulighederne ved dit overnatningssted, når du tager elbilen på kør-selv-ferie. Sørg derfor for at undersøge, om slutdestinationens hotel eller campingplads har ladefaciliteter tilgængelige, inden du booker. Her kan du med fordel tjekke op på antallet af ladestandere, typen af ladestandere og omkostninger. På den måde kan du undgå ubehagelige overraskelser. 

Hvis du har behov for at overnatte undervejs på ruten, er det også vigtigt, at du vælger overnatningssteder med lademuligheder. På den måde kan din elbil lade op over natten, så du er klar til næste dags køretur. Det er praktisk, og det gør også rejsen mere afslappet, for så er du fri for at skulle lade som det første næste dag.

Vær klar på ændringer, når du tager elbilen på kør-selv-ferie

Når du drager på kør-selv-ferie i en elbil, så er det vigtigt, at du er fleksibel og eventuelt har en plan B klar. Selvom du har planlagt din køretur ned til mindste detalje, så kan der nemt opstå uventede situationer. Din elbil kan løbe tør for strøm, ladestanderne kan være optagede, eller måske har du behov for at lave lidt flere stop, end du havde planlagt. Derfor er det en god idé at have en åben tilgang på forhånd. Måske kræver turen en ekstra overnatning, eller måske er det varme vejr lig med lidt flere ladestop?