Artikel

Hver 4. dansker bruger YouTube, når hjem­met skal reno­veres


Det er blevet populært at reno­vere hjemmet uden hjælp fra fagfolk. I stedet finder mange danskere råd og vej­ledning på sociale medier som Insta­gram og YouTube.

Kvinde Soeger Inspiration Til Renovering Online

Foråret er over landet, og for mange boligejere betyder det, at det nu er tid til at gå i gang med renoveringer og forbedringer i hjemmet.

Mens større projekter tidligere krævede hjælp fra professionelle, vælger mange boligejere i dag i stedet at finde råd og vejledning på sociale medier som YouTube, TikTok og Instagram.

Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige og NRGi.

Her svarer hver fjerde dansker, at de bruger YouTube til at finde viden til deres gør-det-selv-projekter, mens knap hver tiende bruger Instagram og TikTok.

“Det er helt natur­ligt at søge inspi­ration online, men man skal huske at have en sund og kilde­kritisk tilgang.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi
Bo Halm Andersen Portræt

Det er altid godt at søge viden og inspiration, men man skal ikke tage alt for gode varer, lyder det fra Bo Halm Andersen.

Vigtigt med inspiration – men husk kildekritik

Og der kan faktisk være meget god inspiration at hente på sociale medier, lyder det fra Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi.

Særligt YouTube kan på grund af sine længere formater være et godt sted at bruge, hvis man skal få idéer eller mangler bud på løsninger, men man skal samtidig være udstyret med en sund portion sund fornuft.

“Det er helt naturligt at søge inspiration online, men man skal huske at have en sund og kildekritisk tilgang. Mange af de videoer, vi ser på sociale medier, viser kun en redigeret virkelighed,” siger han og tilføjer:

“Det gælder også boligprojekter. Derfor er det vigtigt, at de ikke står alene, men bliver suppleret med grundig research og gerne sparring med en professionel.”

Visse opgaver kræver professionel hjælp

Samtidig er det også vigtigt at være bevidst om, at det bestemt ikke er alle ting i hjemmet, man selv kan kaste sig over. Det gælder også, selvom det måske ser nemt ud i videoer på internettet. 

Sådan lyder det fra skadedirektør hos Gjensidige, Lene Rasmussen.

“Når det kommer til mere kritiske installationer i hjemmet, for eksempel strøm og vand, så kan fejl medføre enorme skader på hjemmet, og derfor skal man altid overlade det til en autoriseret håndværker – uanset hvor nemt det kan se ud at løse på en video på internettet,” siger hun. 

 


Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af YouGov for Gjensidige og NRGi blandt 1.024 repræsentativt udvalgte boligejere over 18 år. 

Hvordan fik du viden/evner til at foretage renovering/forbedringer i dit hjem?
Jeg fik min viden fra YouTube 26 %
Jeg fik min viden fra sociale medier, f.eks. Instagram og TikTok 10 %
Jeg prøvede mig frem på egen hånd 38 %
Jeg/familiemedlemmer har håndværksmæssig baggrund 48 %
Jeg fik min viden fra TV 4 %
Andet 15 %
Ved ikke 2 %

Dyk ned i andre nyheder

Nyheder
Finger Pa Lyskontakt Strømforbrug

2025 kan blive rekord­år for negative elpriser

Antallet af timer med negative elpriser er allerede højt i år, og 2025 ser ud til at slå sidste års rekord. Men strømmen er ikke altid billigst, når man forventer det.

14.04.2025

Mand Lader Elbil Hjemme Nrgi

Påskeferie i elbil? Her er rådene, der sikrer dig en god tur

Der bliver som regel fyldt godt op på landets veje, når danskerne tager på tur i påsken. Men med elbil kan kør-selv-ferien kræve lidt ekstra planlægning.

01.04.2025

Horsens Ren Fjord Sten Med Tang

Nu kan du søge: Fem millioner kroner til grønne pro­jekter

Nu kan østjyderne igen søge midler til at føre deres projekter fra tegnebrættet og ud i livet. Den 1. april åbner vi igen for ansøgninger til NRGi's Værdipulje.

31.03.2025

Nrgi Raadgiver Hpfi Relae

Flertal af danskerne glemmer at teste boligens relæ

Er det længe siden, du har testet HPFI-relæet derhjemme? Så er du ikke den eneste. Det er nemlig de færreste danskere, der husker at gøre det, selvom det kan forhindre alvorlige uheld.

02.04.2025