Artikel

Tårnhøjt antal rotte­anmeld­elser i de største kommuner


Der er travlt hos rotte­fængerne i landets største kom­muner, som alle melder om et højt antal rotte­anmeldelser i de seneste måneder.

Bo Halm Andersen Undersøger Et Nedløbsrør

De seneste års kraftige regnmængder har ikke kun været en udfordring for os mennesker – de har også presset rotterne ud af kloakkerne og ind i vores nærmiljø.

Når kloakkerne oversvømmes, søger rotterne mod tørre og trygge steder at bo, hvilket har resulteret i et markant stigende antal anmeldelser om rotter. Alene i de seneste måneder har landets fire største kommuner registreret et usædvanligt højt antal henvendelser om rotteproblemer.

Det viser opgørelser, som de har udleveret til Gjensidige og NRGi.

Værst står det til i Aarhus, der alene i oktober måned modtog 1.019 anmeldelser, hvilket er det højeste siden 2021 og godt 65 procent højere end samme måned sidste år.

I Aalborg var der ligeledes mere end en fordobling i september og oktober i forhold til samme måneder i 2023, mens man i Odense de seneste fire måneder har fået flere anmeldelser om rotter end på noget tidspunkt de seneste fire år.

“Og jeg kan frygte, at antallet af rotter kun vil stige den næste tid, hvor det normalt er højsæson for dem omkring beboelse.”
Lene Rasmussen Skadedirektør i Gjensidige

Kan føre til betydelige skader

I København er tallene også stigende, men i mindre omfang i de andre kommuner.

Ifølge skadedirektør i Gjensidige, Lene Rasmussen, er de mange rotteanmeldelser endnu et billede på, hvordan klimaforandringerne er med til at give udfordringer for både kommuner og boligejere i de her år.

Hun opfordrer derfor til, at man gør en ekstra indsats for at sikre sit hjem mod rotter, så de ikke kan trænge indenfor.

“Rotter kan både bære på en lang række sygdomme og lave helt uoverskueligt store skader, hvis først de får etableret sig indenfor. Og jeg kan frygte, at antallet af rotter kun vil stige den næste tid, hvor det normalt er højsæson for dem omkring beboelse”, siger Lene Rasmussen.

Efterspørger gode råd om forebyggelse

De stigende udfordringer med rotter er også noget Bo Halm Andersen oplever, når han som byggesagkyndig i NRGi rådgiver boligejere om blandt andet klimasikring og vedligeholdelse.

Flere og flere boligejere spørger således ind til, hvordan de kan forebygge, at rotter trænger ind i boligen og forårsager omfattende skader.

Ifølge Bo Halm Andersen er der nemlig god grund til sikre sin bolig mod de uønskede gæster.

“De kan på det nærmeste ødelægge alt i en bolig lige fra isolering til kabler og gulve. Og samtidig kan de medføre lugtgener, støj og reel sundhedsfare, så det er helt afgørende, at man sikrer hjemmet bedst muligt,” siger han og peger på en række konkrete tiltag, der kan minimere risikoen.


Det kan du gøre for at sikre din bolig mod rotter

  • Se efter om riste til krybekælderen og ventilationsriste i facaden er intakte
  • Få monteret en rottespærre i kloakrør / kloakbrønd
  • Få foretaget en tv-inspektion af afløbsrør til og fra huset for at sikre, at de er intakte
  • Tjek husets fundament og ydervægge for eventuelle revner og huller
  • Saml nedfalden frugt som æbler op, når de kolde måneder begynder
  • Sørg for at rotter ikke kan komme i kontakt med fuglefoder i skuret eller på foderbrættet
  • Klip grene væk som vokser tæt på eller læner sig mod taget
  • Sørg altid for at kontakte kommunen og en skadedyrsbekæmper, hvis du oplever rotter i og ved hjemmet

Dyk ned i andre nyheder

Nyheder
Temamøde Jeppe Spurre (1)

Nu kan du stille op: Vi afholder valg i Horsens og Djursland

Vi afholder repræsen­tantskabs­valg i det nye år og opfordrer nu andels­havere i Horsens og Djurs­land til at stille op som kandi­dater.

05.11.2024

NRGI Opladning 02.07.240163 Hero

Økonomisk hjælp til elbils­ejere med solceller på husets tag

Elbilsejere kan få refunderet elafgiften for den strøm, de bruger til opladning derhjemme. Det gælder dog ikke for dem, der også har solceller på taget af deres hus. Men det vil vi nu ændre på.

04.11.2024

Børsen Grøn Gazelle Pris

Vi lancerer Børsen Grøn Gazelle

Sammen med Dagbladet Børsen har vi lanceret en pris til årets gazeller i brancher med størst CO2-aftryk, som har gjort en særlig indsats for at reducere deres udledning.

31.10.2024

Par Tjekker Elpriser På Mobilen'

Halvdelen af danskerne ved ikke, om deres elaftale er grøn

Mange danskere ønsker en el­aftale baseret på ved­varende energi, men næsten halv­delen er i tvivl om, hvorvidt deres aftale faktisk opfylder dette ønske. Det viser nye tal.

30.10.2024