Artikel

Tusindvis af danskere har flyttet deres strømforbrug


Flere danskere bruger nu strøm på tidspunkter, hvor den er billigst og aflaster elnettet. Nye tal viser, at der er flyttet så meget strøm, at det svarer til knap 4.000 husstandes årlige elforbrug.

Person Indstiller Vaskemaskine

Tænker du også en ekstra gang over, hvornår du sætter vasketøj over eller lader elbilen?

Mange danskere har ændret deres strømvaner og bruger strøm på tidspunkter, hvor presset på elnettet er mindre – typisk uden for tidsrummet kl. 17 til 21, hvor belastningen er højest.

Det viser nye beregninger fra elnetselskabet KONSTANT, som er en del af energi- og rådgivningskoncernen NRGi. Selskabet har analyseret strømforbruget blandt knap 250.000 husstande i deres forsyningsområde i perioden fra 2022 til 2024. 

På bare to år er 15,7 gigawatt-timer strøm blevet flyttet fra de travleste timer til tidspunkter, hvor nettet er mindre belastet. Det svarer til det samlede årlige elforbrug i 3.925 husstande.

“Det er virkelig positivt at se, at så mange allerede har ændret lidt på deres vaner.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi
Bo Halm Andersen Portræt

Bo Halm Andersen, energikonsulent i NRGi, glæder sig over, at flere danskere har ændret deres strømvaner og flytter forbruget væk fra spidsbelastningstimerne.

En del af den elektrificerede hverdag

Tallene overrasker dog ikke Bo Halm Andersen, der er energikonsulent i NRGi.

Ifølge ham hænger udviklingen tæt sammen med, at flere har fået elbil, varmepumpe og andet, der bruger strøm i hjemmet.

“I takt med at vi bruger mere og mere strøm i hverdagen, er det helt naturligt, at folk også begynder at tænke over, hvornår de bruger den. Det er virkelig positivt at se, at så mange allerede har ændret lidt på deres vaner. Selv små ændringer kan gøre en stor forskel for både elnettet og regningen,” siger han.

En væsentlig forklaring på flytningen af strømforbruget er ifølge KONSTANT tarifmodel 3.0, som blev indført i 2022. Det betyder, at prisen for at få strømmen leveret – den såkaldte nettarif – varierer i løbet af døgnet. Det er billigst at bruge strøm, når elnettet er mindst belastet, og dyrest i de travleste timer.

Ikke kun et spørgsmål om kroner og øre

Når danskerne flytter deres forbrug væk fra spidsbelastningstimerne, er det ikke kun elregningen, der får gavn af det. 

Det er også med til at aflaste elnettet og gøre det lettere at følge med den stigende elektrificering af samfundet, forklarer Bo Halm Andersen:

“Der kan være flere fordele ved at holde øje med elpriserne og flytte sit forbrug. Og her tænker jeg ikke kun på besparelser i kroner og øre. Det er nemlig også med til at sikre, at elnettet kan følge med, hvis man justerer sit strømforbrug. Og det er en vigtig del af den grønne omstilling,” siger han og tilføjer:

“Man skal også huske, at man ikke behøver gøre alting perfekt. Men hvis man flytter lidt rundt på sit forbrug i hverdagen, så rykker det faktisk noget. Både for hele elnettet og for den enkelte husstand.”

Dyk ned i andre nyheder

Nyheder
Nrgi Aarsrapport 2024 Forside

Årsrapport: NRGi leverer et tilfreds­stillende resultat

NRGi kommer ud af 2024 med et resultat på 337 millioner kroner. Samtidig blev der i året foretaget markante og strategiske investeringer i grøn infrastruktur.

28.04.2025

Boligkøb Gennemgang Med Raadgiver

Påsken er højsæson for boligkøb: Undgå disse 3 typiske fejl

Påsken markerer starten på boligjagten for mange danskere. Men midt i begejstringen er det let at overse vigtige detaljer, lyder det fra en ekspert.

17.04.2025

Kvinde Soeger Inspiration Til Renovering Online

Hver 4. dansker bruger YouTube, når hjem­met skal reno­veres

Det er blevet populært at reno­vere hjemmet uden hjælp fra fagfolk. I stedet finder mange danskere råd og vej­ledning på sociale medier som Insta­gram og YouTube.

15.04.2025

Finger Pa Lyskontakt Strømforbrug

2025 kan blive rekord­år for negative elpriser

Antallet af timer med negative elpriser er allerede højt i år, og 2025 ser ud til at slå sidste års rekord. Men strømmen er ikke altid billigst, når man forventer det.

14.04.2025