Gør det selv-el – bliv klogere på elarbejde i hjemmet

10.05.2019

Bzzzt, av! Mange har oplevet at få et rap over nallerne, fordi de har glemt at afbryde strømmen, når den nye loftslampe skulle monteres. Men hvilke elinstallationer må du egentlig selv prøve kræfter med, og hvad skal du have en professionel til at klare? Få svaret i denne korte guide.

Et ordentligt rap over nallerne er en ubehagelig påmindelse om, at du har glemt at slukke for strømmen, inden du begyndte at skrue på lampeudtaget i loftet. Selvom det nok mere er chokket end en rigtig skade, kan det være en risikabel affære at lege elektriker i sit eget hjem. Særligt hvis du ikke helt har styr på, hvad du laver, da fejl kan føre til kortslutninger og i værste tilfælde brand. Er installationerne ikke lavet ordentligt, kan du desuden risikere at få en anmærkning i elinstallationsrapporten, hvilket ikke ligefrem er salgsunderstøttende. Men der er heldigvis mange ting, du sagtens selv kan klare, så længe strømmen er afbrudt.

Forarbejdet må du gerne klare selv
Har du hænderne skruet rigtigt på, er der en stor del af elarbejdet, som du selv kan udføre. En god huskeregel er, at du kun må give dig i kast med elarbejde, som ikke ændrer grundlæggende ved boligens installationer – det kræver nemlig autorisation.

- Du kan sagtens lave meget af forarbejdet selv som fx at forbore huller og fræse ledninger ind i væggen. Så længe strømmen er afbrudt, kan du også selv udskifte fatninger, ledninger, stikpropper og kontakter til en lampe. Bliver elarbejdet mere kompliceret end det, må man lade en fagkyndig træde til, forklarer Lene Krakau, direktør for kundeservice i NRGi Elsalg.

Højspænding er no go
Man skal desuden have hjælp af en elinstallatør, hvis der skal tilsluttes eller frakobles apparater, som ikke er tilsluttet med en stikprop. Det kan fx være et komfur eller en vaskemaskine, eller andre apparater med en spænding på over 250 V.

- Hvis du føler, at du er på vej ud på dybt vand, er det en god idé at spørge en fagperson til råds, for der skal ikke meget til, før det kan gå galt. En simpel ting som en stikprop, der ikke er samlet korrekt, kan give kortslutninger, og er du uheldig, kan du komme til at banke søm eller skruer gennem ledninger i væggen. Er det tilfældet, skal du kontakte en elinstallatør hurtigst muligt, råder Lene Krakau.

Det må du når strømmen er afbrudt:

forbore og fræse ledninger i en væg (pas dog på eventuelt skjulte ledninger eller rør)
skifte fatning
skifte ledninger
reparere stikpropper
reparere en kontakt til en lampe