Bliv klogere på kWh - og din elregning

Vand, varme, indboforsikring og strøm i stikkontakten. Der er rigeligt med udgifter, når du flytter i egen bolig for første gang. Og antallet af regninger, der skal tilmeldes Betalingsservice, kan virke voldsomt.

Elregningen er typisk ikke en del af huslejen, men en regning, der afhænger af forbruget i din bolig. Det kan virke svært at blive klog på elregningen. For hvor meget strøm bruger du egentlig, når du oplader din mobiltelefon, når du varmer mad i mikrobølgeovnen, falder i søvn foran fjernsynet eller glemmer at slukke lyset, inden du smutter hjemmefra om morgenen?

En del af din elregning bliver udregnet i kilowatt-timer (kWh). De fleste har hørt begrebet kWh tilbage i folkeskolen, men det betyder bestemt ikke, at man er helt skarp på, hvad prisen på en kWh er. Eller hvor mange kWh man bruger, når man tænder for stikkontakten?

Hvad er kWh?

kWh er måleenheden for dit elforbrug, og dermed opgøres elprisen i kWh. Hver gang du oplader din telefon, tænder for dit TV, koger vand i din elkedel eller bruger en føntørrer, bruger du kilowatt-timer. Du har nok allerede hørt begrebet, men hvordan er det nu lige, man måler enheden. Det giver vi dig en forklaring på nedenfor.

k = kilo betyder 1.000.
W = watt er måleenhed for effekt. Effekten er den energi, der bruges her og nu.
h = hour betyder timer på engelsk.

Ovenstående betyder altså, at elforbruget i kWh udregnes ved at gange et apparats effekt (watt) med den tid (timer), som apparatet er i brug og derefter dividere med 1000.

Hvor mange kWh bruger man om året?

En gennemsnitsdansker bruger 1.600 kWh strøm om året. Vi kan ikke sige noget konkret om, hvor mange kWh du bruger på f.eks. dit TV, for det afhænger i høj grad af, hvilket TV du har, og hvor ofte du tænder for det. Men lad os antage, at du har et TV på 115 watt. Det betyder, at dit TV på 1 time bruger 0,115 kWh (115 watt / 1000). Du kan altså se TV i 8,7 timer for 1 kWh (1 kWh / 0,115 kWh).

Du kan bl.a. kontrollere dit strømforbrug, hvis du husker at slukke for lyset, når du forlader et rum, eller huske at tage din oplader ud af stikkontakten, når den ikke er i brug. Vil du have flere tips og tricks til, hvordan du slanker din elregning, så læs mere her.

Hvad koster en kWh?

For at blive en haj til at forstå en elregning, er det væsentligt at vide lidt mere om kWh-prisen.

Prisen på kWh er styret af markedsprisen på den nordiske elbørs, og lige som andre børsvarer er prisen defineret af udbud og efterspørgsel. Herudover er der en række andre aspekter såsom vejret, der kan have indflydelse. Har det f.eks. regnet eller blæst meget, er strømproduktionen fra vandkraft og vindmøller stor. Det betyder, at prisen falder. Har det derimod været en tør og varm sommer, og der ikke har været rigtigt gang i vindmøllerne, vil prisen på strøm stige.

Prisen for en kWh sammensættes af indkøbsprisen, betaling til netselskabet, afgifter til staten og en række andre forhold. For at koge det hele ned til noget overskueligt og håndgribeligt, så koster en kWh ca. 2 kr. Hvis du vil læse mere om, hvordan prisen sammensættes, så kan du læse mere her.

Hos NRGi får du kWh til fair og gennemskuelige priser

Men du behøver ikke bekymre dig. Hos NRGi sørger vi altid for fair og gennemskuelige kWh-priser til dig samtidig med, at vi passer på vores samfund. Vælger du Klima el, køber vi klimavenlig strøm fra danske vindmøller, så du med god samvittighed kan tænde for stikkontakten. Bestil strøm her

FAQ

 

Hvad bruger jeg 1 kWh el på?

Det kommer jo i høj grad an på, hvilket apparat du har brugt. Hvis du har et apparat - det kan være en støvsuger - der er på 500 W, og du har brugt det i to timer uafbrudt, har du altså brugt 1000 W. 1000 W = 1 kWh. Der er altså mulighed for masser af støvsugning på bare 1 kWh. 

 

Hvad bruger danskere typisk deres strøm på?

Det varierer naturligvis fra person til person, men vi har faktisk data på, hvad en gennemsnitlig dansk familie bruger sin strøm på:

22% af forbruget er på tøjvask, og jo flere I bor sammen, jo mere vil det være. Dernæst er 15% fordelt på madlavning, køleskab og fryser. 14% går til opvarmning og belysning i boligen. 33% af forbruget går til underholdning som f.eks. fjernsyn, spillekonsoller og computer. De resterende procenter går til diverse elapparater. 

 

Hvordan finder jeg ud af, hvad mine kWh bliver brugt på?

Hvis du vil vide præcist, hvad din strøm er blevet brugt på, skal du købe dig en elmåler. Med en elmåler kan du få et præcist billede af dit forbrug, og hvilke elektriske apparater, der sluger flest kWh. En elmåler kan du købe i dit lokale byggemarked. 

Er der en nem måde at bruge færre kWh på?

Hvis du gerne vil spare penge på elregningen, så skal du tænke i alternativer til at bruge dine elektriske apparater. Tørrer du alt dit tøj i tørretumbleren? Smid det på et tørrestativ i stedet. Det er bedre for din elregning og miljøet. Står mange af dine apparater på standby? Sluk dem helt eller træk stikket ud. Skift dine gamle elpærer ud med LED-pærer, og husk at slukke lyset, hver gang du forlader et rum.