Bliv klogere på kWh

Hvad er kWh?

Hver gang du oplader din telefon, tænder for dit TV, koger vand i din elkedel eller bruger en føntørrer, bruger du kilowatt-timer. Du har nok allerede hørt begrebet, men hvordan er det nu lige, man måler enheden. Det giver vi dig en forklaring på nedenfor.

k = kilo, som betyder 1.000
W = watt, som er måleenhed for effekt. Effekten er lig med energi
h = hour, som betyder timer på engelsk

Ovenstående betyder altså, at elforbruget i kWh udregnes ved at gange et apparats effekt (watt) med den tid (timer), som apparatet er i brug og derefter dividere med 1000.

Familie bager sammen i køkkenet

Hvor mange kWh bruger man typisk?

En gennemsnitsdansker bruger cirka 1.600 kWh strøm om året. Mens en gennemsnitlig dansk familie på to voksne og to børn bruger cirka 4.500 kWh årligt.

Man kan ikke sige noget generelt om, hvor mange kWh du bruger på for eksempel dit TV, for det afhænger i høj grad af, hvilket TV du har, og hvor ofte du tænder for det. Men lad os antage, at du har et TV på 115 watt. Det betyder, at dit TV på 1 time bruger 0,115 kWh (115 watt / 1000). Du kan altså se TV i 8,7 timer for 1 kWh (1 kWh / 0,115 kWh).

Elektronik bruger strøm - det er uundgåeligt, men du kan alligevel godt påvirke hvor meget strøm du bruger i din bolig. Det kan du eksempelvis gøre ved at slukke lyset, når du forlader et rum, eller huske at tage din oplader ud af stikkontakten, når den ikke er i brug. Vil du have flere tips og tricks til, hvordan du slanker din elregning, så læs mere her.

Hvad koster en kWh?

For at blive en haj til at forstå en elregning, er det væsentligt at vide lidt mere om kWh-prisen.

Prisen på en kWh er styret af markedsprisen på den nordiske elbørs, og lige som andre børsvarer er prisen defineret af udbud og efterspørgsel.

Det betyder, at aspekter såsom vejret kan have indflydelse på elprisen. Har det for eksempel regnet eller blæst meget, er strømproduktionen fra vandkraft og vindmøller stor. Det betyder, at prisen på strøm falder. Har det derimod været en tør og varm sommer, og der ikke har været rigtigt gang i vindmøllerne, vil prisen på strøm stige, da udbuddet er lavt.

Den samlede elpris for en kWh består af betaling til elselskabet for strømmen, betaling for netselskabets transport af strømmen samt afgifter til staten. Elselskabet opkræver betaling for alle ydelser i forbindelse med dit elforbrug.

Flere svar på spørgsmål om kWh

Mit NRGi giver dig overblik

Følg dit forbrug på Mit NRGi

På Mit NRGi kan du følge dit elforbrug helt ned på timebasis, se dine elregninger og nyde godt at kundefordele.

Log på Mit NRGi
Ikon med elpris sammensætning

Sådan sammensættes din elpris

Betaling for strømmen udgør faktisk kun en lille del af din samlede elregning. Med hvad betaler du så for?

Se, hvordan elprisen er sat sammen
Ikon med et blad

Vi gør strøm nemt for dig

Som kunde hos os får du gennemskuelige priser og en elregning, der er til at forstå. Vi gør det med andre ord nemt for dig at være kunde hos os.