Artikel

5 ting du skal tjekke, før du køber et håndværkertilbud


Overvejer du et håndværkertilbud? Se, hvad du skal tjekke, før du køber, og undgå skjulte faldgruber og dyre fejl.

Haandvaerkertilbud Hus

Et håndværkertilbud kan være din chance for at skabe et hjem helt efter dine ønsker, men det kræver både grundig planlægning og realistiske forventninger.

Mange håndværkertilbud kan nemlig både gemme på skjulte potentialer og uforudsete udfordringer, som du bør have med i dine overvejelser. 

Hvad må du egentlig selv lave? Hvad koster det at renovere? Og hvordan sikrer du, at projektet forbliver en god investering?

Her får du fem vigtige tips, der hjælper dig på vej fra boligruin til boligdrøm.

Fordele og ulemper ved et håndværkertilbud

Inden du forelsker dig i et hus med potentiale, er det værd at overveje både fordele og ulemper.

Fordele ved et håndværkertilbud

  • Lavere pris – Et håndværkertilbud er ofte billigere end et hus, der er , hvilket kan gøre det lettere at komme ind på boligmarkedet.
  • Mulighed for at sætte dit eget præg – Du kan skabe dit drømmehjem fra bunden uden at skulle fjerne nyere elementer, der ikke passer til din stil.
  • Øget værdi – Hvis renoveringen udføres godt, kan du både forbedre boligens energimærke og øge dens salgsværdi.
  • Perfekt for gør-det-selv-folket – Hvis du har hænderne skruet godt på eller mod på at lære, kan du spare penge på renoveringen.

Ulemper ved et håndværkertilbud

  • Dyrere end forventet – Renoveringsprojekter har det med at koste mere end planlagt på grund af skjulte skader eller uforudsete problemer. Så sørg for at have en økonomisk buffer.
  • Tidskrævende – En omfattende renovering kan tage længere tid end forventet. En realistisk tidsplan er vigtig – især hvis du skal bo midt i byggerodet.
  • Risiko for dyre fejl – Hvis du ikke har erfaring med at sætte boliger i stand, øger det risikoen for fejl, der kan blive både tidskrævende og dyre at fikse. Brug derfor autoriserede håndværkere eller søg rådgivning undervejs.
  • Svært at vurdere omfanget af arbejdet – Det kan være svært at gennemskue, hvor meget der reelt skal laves, før du går i gang. Selv en bolig, der ser ud til at kræve få forbedringer, kan gemme på store udfordringer som fugtskader eller gamle installationer, der skal udskiftes.
NRGi-rådgiver gennemgår en bolig sammen med to boligkøbere.

Brug for køberrådgivning?

Få en erfaren rådgiver med på boligjagten. Vi gennemgår boligen fra kælder til kvist, så du får en tryg handel. Bestil online eller ring på 7020 8686.

1. Sæt realistiske forventninger til din indsats

Drømmen om et charmerende håndværkertilbud kan være fristende, men det er også vigtigt at være realistisk omkring, hvor meget det egentlig vil kræve af dig.

For når du først forelsker dig i et hus, kan det hurtigt føles, som om alt kan lade sig gøre. Men overvej, hvor meget tid, energi og penge du er villig til at investere i projektet.

Selv det bedste håndværkertilbud kan dække over flere og større arbejdsopgaver end bare at give boligen en kærlig hånd.

Så mærk godt efter og overvej, om du er klar til at leve i byggerod i flere måneder – eller måske år? Kræver boligen en totalrenovering, eller kan du tage det i etaper? Og er der plads i budgettet til uforudsete udgifter?

Overvej at tage en fagekspert med

I sidste ende er det naturligvis op til dig, om du vil renovere huset eller gå efter en indflytningsklar bolig.

Men du kan med fordel tage en byggesagkyndig med på råd. Det giver dig et klart overblik over boligens muligheder og udfordringer og en bedre forståelse af, hvad der skal til for at dit projekt bringer dig tættere på dit drømmehjem.

2. Gør energimærket til din ven

Gamle huse har ofte energimærker i den lave ende af skalaen, og det er en vigtig faktor at have med i dine overvejelser, hvis du kigger på et håndværkertilbud.

Det kan nemlig betyde højere varmeregninger og et større behov for energiforbedringer.

På den anden side giver det også gode muligheder for at energirenovere boligen, så du både kan spare penge og forbedre komforten, hvis du alligevel planlægger at give boligen en kærlig hånd.

Så husk at undersøge boligens energimærke grundigt, hvis du vil renovere huset. I energi­mærknings­rapporten kan du finde konkrete forslag til energiforbedringer, hvad du kan spare om året i både kroner og CO₂, samt hvad investeringen koster. 

3. Hvad må du selv lave?

Det kan være fristende at gå all-in på gør-det-selv projekterne i din nye bolig, men nogle opgaver kræver en autoriseret fagmand eller en erfaren håndværker – både for din egen sikkerheds skyld og for at overholde lovgivningen.

  • El-arbejde – Skal udføres af en autoriseret elektriker, da fejl kan medføre brandfare og elektriske stød.
  • VVS – Rørføring og gasinstallationer kræver en fagmand for at undgå vandskader eller gaslækager.
  • Kloakarbejde – Skal laves af en autoriseret kloakmester for at sikre korrekt afledning af spildevand.

Resten afhænger dit projekt afhænger af din tid, dine evner og din tålmodighed. Mange opgaver som at male, lægge gulv og opsætte køkken kan du selv stå for, men det kræver en god plan og grundig forberedelse.

Men husk, at hvis du selv går i gang med renoveringen, er det dig som boligejer, der har ansvaret for, at alt arbejde på ejendommen overholder gældende bekendtgørelser og bygningsreglementer.

Få hjælp fra håndværkere

Selvom du er ferm med værktøjet, vil der næsten altid være opgaver, hvor det giver mening at få professionelle med på holdet. Og her er det vigtigt ikke bare at ringe til den første, du finder.

  • Indhent tilbud fra flere håndværkere – Du kan lettere sammenligne priser, tidsplan og andet, hvis du har flere tilbud på bordet
  • Få aftalen skrevet ned på papir – En skriftlig aftale er med til at sikre, at I er enige om, hvad der skal laves, hvornår det skal være færdigt, og hvad det kommer til at koste.
  • Spørg din omgangskreds – Tal med venner, familie og kolleger. De har måske erfaring med en god håndværker. Anbefalinger fra folk, du stoler på, er guld værd, når du skal vælge den rette.

4. Hvor dyrt bliver det egentlig?

Renoveringer koster (næsten) altid mere end forventet.

Lav en realistisk beregning og læg 20-30 % oveni til uforudsete udgifter. Undersøg også, hvilke materialer og håndværkerydelser der er nødvendige, så du får et præcist overblik over de samlede omkostninger.

At have en detaljeret økonomisk plan fra starten kan spare dig for mange overraskelser undervejs.

5. Læs tilstandsrapporten grundigt

Det er altid vigtigt at læse boligens tilstandsrapport, inden du skriver under på købsaftalen. Det gælder især for håndværkertilbud.

Rapporten giver dig overblik over boligens stand, potentielle skader og nødvendige reparationer. Hvis der er alvorlige fejl, giver den dig et vigtigt overblik over, hvad du skal tage højde for i budgettet.

Og nu du er i gang, så husk også at gennemgå elinstallationsrapporten og energimærket. De kan afsløre skjulte udfordringer og hjælpe dig med at danne et mere præcist billede af boligens samlede tilstand.

Er et håndværkertilbud noget for dig?

Tålmodighed er nøglen, hvis du køber et håndværkertilbud.

For renovering tager tid, og hvis du planlægger at bo midt i byggerodet, skal du være forberedt på støv i kaffen og murstøv i sofaen. Det kan være krævende, men belønningen er et hjem, du selv har været med til at skabe.

Derfor handler det ikke kun om at lægge en realistisk plan og have en økonomisk buffer, når du køber et hus af ældre dato, men også om at bevare roen og tage tingene, som de kommer.

Uforudsete udfordringer opstår næsten altid, men med en fleksibel plan og godt overblik kan du skabe et hjem, der fungerer i hverdagen og passer til din økonomi.

Vil du læse mere?

Elinstallationsrapport Boligkøb Gennemgang

Elinstallationsrapport: Undgå dyre elfejl, når du køber hus

Når du køber bolig, er det vigtigt at tjekke elinstallationerne – men hvordan gør du det? En elinstallationsrapport giver dig svaret. Her får du en guide til, hvad du skal kigge efter.

05.03.2025

Boligkoeberens Ordbog Begreber Forklaring

Boligkøberens ordbog: Forstå de vigtigste begreber

BBR? Servitut? Grundskyld? Når du køber bolig, vil du ofte støde på mange fagudtryk. Her får du en hurtig og letforståelig guide til de vigtigste begreber i en bolighandel.

21.03.2025

8 Gode Råd Til Førstegangskøbere Ungt Par Kigger På En Ipad

Er du førstegangs­køber? Få 9 gode råd fra vores ekspert

Er du ny på boligmarkedet? Lad os guide dig gennem boligjagten, så du trygt kan købe dit første hjem.

12.02.2025

Familie I Nyt Hjem Boligkøb

Boligkøb fra start til slut: 8 vigtige trin du skal kende

Få overblik over de vigtigste trin, når du skal købe bolig. Fra de første overvejelser til du står med nøglerne til dit nye hjem.

02.04.2025