Brug for køberrådgivning?
Få en erfaren rådgiver med på boligjagten. Vi gennemgår boligen fra kælder til kvist, så du får en tryg handel. Bestil online eller ring på 7020 8686.
Få overblik over de vigtigste trin, når du skal købe bolig. Fra de første overvejelser til du står med nøglerne til dit nye hjem.
At købe bolig er en stor beslutning, og processen kan virke overvældende. Men hvis du bryder boligkøbet ned i mindre bidder, bliver det hele meget lettere at gå til.
Det gælder både dig, der er førstegangskøber, og dig, der har prøvet at købe og sælge bolig før.
Her guider vi dig gennem bolighandlens otte vigtigste trin, så du undgår ubehagelige overraskelser og kan føle dig tryg hele vejen.
Inden du dykker ned i boligannoncer og åbent hus, bør du afklare dine behov og ønsker – både nu, om fem eller ti år og på længere sigt.
Det kan naturligvis være svært at spå om fremtiden, men jo mere du har overvejet dine muligheder, desto bedre står du i boligjagten.
Hvor vil du gerne bo? Hvor stort skal huset være? Har du brug for hjemmekontor, børneværelser, ekstra opbevaring eller mulighed for tilbygning på sigt? Skal det være nybygget og lige til at flytte ind i, eller er du frisk på at renovere et håndværkertilbud og selv sætte dit præg?
Overvej også, hvordan hverdagen skal fungere i boligen. Kan du få plads til dine rutiner, fritidsinteresser og fremtidsplaner?
Lav en liste med dine krav og ønsker til dit kommende hjem.
Måske er det et krav, at boligen har tre soveværelser og ligger tæt på børnenes skole, mens et stort bryggers, ekstra badeværelse eller køkkenø er ønsker, du godt kan undvære, hvis resten af huset spiller.
Når du og din familie har fået overblik over, hvad der er krav, og hvad der er ønsker, bliver det nemmere at holde hovedet koldt og fokusere på de boliger, der passer til jeres tjekliste.
Inden du for alvor går på boligjagt, er det en god idé at tage en snak med banken og få overblik over din økonomi.
En investering i mursten kræver også plads i budgettet til både løbende vedligeholdelse og uforudsete udgifter – det er således ikke kun købsprisen, du skal tage højde for. Og du må heller ikke glemme boligens ejerudgifter.
Når du ved, hvor mange kroner og øre, du har at gøre godt med, bliver det meget nemmere at sortere i boligjunglen og gå målrettet efter de hjem, der både passer til dine drømme og din økonomi.
Brug for køberrådgivning?
Få en erfaren rådgiver med på boligjagten. Vi gennemgår boligen fra kælder til kvist, så du får en tryg handel. Bestil online eller ring på 7020 8686.
Når du har styr på dine behov og dit budget, er det tid til at sætte gang i den egentlige boligjagt.
Det er nu, du kan kaste dig over boligsiderne, tage en snak med ejendomsmæglere og tage til åbent hus. Mange boliger kan se indbydende ud ved første øjekast med den flotte have, nyt køkken eller gode billeder i salgsopstillingen.
Men husk at se ud over det, der fanger øjet. Husets tilstand, energimærke og behov for vedligeholdelse kan få stor betydning for både din økonomi og din glæde ved at bo der i hverdagen.
Overvej også at tage en byggesagkyndig med på råd.
Med byggeteknisk køberrådgivning får du en fagperson med på sidelinjen, der kan gennemgå boligen sammen med dig og give dig overblik over både potentielle problemer og spændende muligheder, inden du skriver under.
Husk at dykke ned i tilstandsrapporten, elinstallationsrapporten og energimærket. De giver dig vigtig indsigt om boligens stand og muligheder.
Inden du forelsker dig helt i boligen og gør klar til at byde, er det en god idé at tage et grundigt kig på boligens rapporter. De giver dig vigtig indsigt i boligens stand og kan hjælpe dig med at træffe en mere tryg beslutning.
Når du har nærlæst rapporterne og fået overblik over boligens stand, kan det være en god idé at tegne en ejerskifteforsikring. Den dækker skjulte fejl og mangler, som først viser sig, efter du er flyttet ind.
Hvis huset lever op til dine forventninger, er det tid til at afgive et bud og tage hul på forhandlingerne.
Ofte er der mulighed for at forhandle om prisen, især hvis boligen har været til salg længe, eller hvis der er ting, der skal udbedres – enten inden overtagelse eller kort tid efter. Har boligen derimod lige ramt markedet og har kort liggetid, kan det være sværere at få sælger til at gå ned i pris.
Men det er ikke kun prisen, du kan forhandle om. Du kan også tage en snak med sælger om, hvorvidt du må få adgang til boligen, før du officielt overtager den. Det kaldes dispositionsret og kan være praktisk, hvis du gerne vil male, lægge gulv eller bare komme i gang lidt før.
Derudover kan I aftale, om hårde hvidevarer, gardiner eller måske havemøbler skal følge med i handlen. Det kaldes løsøre og kan godt have værdi i forhandlingen. Hvis I bliver enige, er det vigtigt, at det hele bliver skrevet ind i købsaftalen – mundtlige aftaler gælder ikke.
Vil du være sikker på, at drømmehuset også holder i virkeligheden, kan det være en god idé at tage en byggesagkyndig med på råd.
Når du og sælger er blevet enige om pris og eventuelle forbehold, bliver købsaftalen udarbejdet. Det er en juridisk bindende aftale, så det er en rigtig god idé at få din bank eller en boligadvokat til at læse den igennem, før du skriver under.
Du kan også få indsat et advokat- eller rådgiverforbehold. Det betyder, at handlen først er endeligt gyldig, når din rådgiver har godkendt aftalen.
Fortryder du købet, efter du har skrevet under, har du seks hverdages fortrydelsesret. Gør du brug af den, skal du betale én procent af købesummen til sælger. Men hvis du trækker dig med henvisning til et rådgiverforbehold, slipper du for at betale den godtgørelsen.
Når købsaftalen er underskrevet, skal skødet tinglyses. Det er det dokument, der beviser, at du nu ejer boligen.
Ejendomsmægleren eller din advokat sørger typisk for at udarbejde skødet og sende det til digital tinglysning. Når skødet er tinglyst, og købesummen er betalt, er boligen officielt din.
Det er også her, du endelig kan læne dig tilbage, skåle i et glas bobler og glæde dig til at flytte ind i dit nye hjem.
Sæt kryds i kalenderen. På overtagelsesdagen får du nøglen til dit nye hjem.
Sammen med sælger aftaler I en dag, hvor I gennemgår boligen. Her tjekker I, at alt er, som det skal være. Gå boligen igennem rum for rum, test hårde hvidevarer, hvis de følger med, og aflæs el-, vand- og varmemålere sammen. Det skaber klarhed og mindsker risikoen for misforståelser.
Når alt er i orden, kan du tage hul på det praktiske. Flyttekasserne. Adresseskiftet. Indretningen. Og alt det andet, der for alvor gør dit nye hus til et hjem.