Artikel
Frostskader i sommerhus: Sådan beskytter du det om vinteren
Frostskader i sommerhuset kan føre til dyre reparationer og ødelagte ferier. Læs her, hvordan du undgår skader i din feriebolig, når temperaturen falder.
Smukt ser det ud, når sneen daler, og temperaturen falder til under frysepunktet – men bag vinteridyllen kan frostvejr gemme på udfordringer for sommerhusejere.
Minusgrader og frostvejr kan nemlig være en stor trussel mod sommerhuse, hvis de står tomme og uopvarmede i vintermånederne.
Uden de rette forholdsregler kan frost føre til sprængte vandrør, ødelagte varmeinstallationer og fugtskader i sommerhuset, som både er dyre og tidskrævende at reparere.
Heldigvis kan du med nogle gode råd og forholdsregler gøre dit sommerhus klar til frosten og vinterhalvåret. Her får du et overblik over de typiske vinter- og frostskader i sommerhuse, og hvad du kan gøre for at undgå dem.
Typiske vinter- og frostskader i sommerhuse
Sprængte vandrør – Når temperaturen falder til under frysepunktet, kan vand i rørene fryse og udvide sig, hvilket ofte fører til sprængte rør. Dette kan forårsage omfattende vandskader, når isen smelter igen. Overvej eventuelt at isolere sommerhusets varmerør – så kan de også bedre holde på varmen.
Ødelagte vandhaner og toiletter – Vand, der står i sommerhusets vandhaner, toiletter eller afløb, kan også fryse og forårsage skader, som kræver udskiftning af de ødelagte installationer.
Skader på varmesystemet – Hvis sommerhuset er udstyret med radiatorer eller andre varmesystemer, kan frost forårsage lækager eller blokeringer, hvilket kan føre til dyre reparationer.
Frost i vandtanke eller udendørs installationer – Ubeskyttede vandtanke, udendørs vandhaner, regnvandstønder eller vandslanger kan fryse til og sprænge, hvilket kan kræve en større indsats at reparere.
Fugt og skimmelsvamp – Hvis sommerhuset ikke er ordentligt ventileret, kan kondens og frost skabe fugtproblemer, som i værste fald kan føre til skimmelsvamp.
Sådan undgår du vinter- og frostskader i dit sommerhus
Tøm og luk vandrørene – Det vigtigste skridt er at tømme alle rør og lukke for vandtilførslen til sommerhuset, inden frosten sætter ind. Sørg for, at der ikke står vand tilbage i rør, vandhaner eller toiletter. Og glem ikke at lukke for hovedvandhanen, inden du sender sommerhuset i vinterhi.
Sørg for frostfri temperatur – Hold sommerhuset opvarmet i vintermånederne for at undgå frostskader på installationer. Gå efter en konstant temperatur på min. 10-12 grader i sommerhuset.
Brug frostsikre installationer – Overvej at installere frostsikre vandhaner, rør og toiletter, som er designet til at modstå lave temperaturer. Dette kan spare dig for mange problemer på sigt.
Afkobl udendørs vandtilførsel – Husk at afkoble og tømme eventuelle udendørs vandhaner og vandslanger. Opbevar dem frostfrit indendørs.
Ventilation er vigtig – Frisk luft og godt med udluftning er altid vigtigt. Sørg for, at sommerhuset er ordentligt ventileret, så du undgår fugtproblemer. Brug eventuelt en affugter, hvis huset står lukket i længere tid.
Tjek sommerhuset jævnligt – Besøg sommerhuset regelmæssigt i vintermånederne for at tjekke, at alt er, som det skal være. Så øger du chancen for at opdage eventuelle skader tidligt, så de ikke udvikler sig til større problemer.
Har du tjekket taget og tagrenden?
Taget og tagrenderne fortjener også lidt opmærksomhed, når du gør sommerhuset klar til vinteren. Er der revner, huller eller løse tagsten? Så kan det give problemer, når sneen begynder at smelte.
Sørg også for, at tagrenderne er rensede, så regn- og smeltevandet kan løbe frit. Så undgår du både fugtskader, vandskader og risikoen for oversvømmelser.
Frostskader i sommerhuse kan hurtigt resultere i både dyre og drønirriterende problemer.
Heldigvis er det let at komme dem i forkøbet. Tøm rørene, sørg for en frostfri temperatur, og overvej frostsikre installationer – så er dit sommerhus klar til at modstå vinterens udfordringer og står helt parat, når foråret banker på døren igen.
Og husk – en lille indsats nu kan spare dig for store problemer senere.