Artikel

Regnvandstønde: Spar på vandet og hjælp miljøet


Med en regnvandstønde kan du spare penge på din vand­regning på en miljøvenlig og effektiv måde.

Regnvandstønde ved et skur

Regn, regn og atter regn.

Hvis du synes, at det ofte står ned i stænger her i Danmark, er du ikke helt galt på den.

For i gennemsnit er der ca. 171 regnvejrsdage om året. Men det tal kan meget vel stige i fremtiden. For 2023 slog nedbørsrekord og var det vådeste år i Danmarkshistorien. Og i år har april ligeledes slået rekord. Det var nemlig den vådeste april siden 1874.

Fra regn til ressource

Men selvom fremtiden tyder på, at der kommer mere og mere regn, behøver de gratis dråber ikke nødvendigvis at gå til spilde.

For i stedet for at regnvandet løber ubrugt væk, kan du opsamle det og bruge det til en række praktisk gøremål i og rundt om dit hus og have. Og ved at opsamle regnvandet, kan du også spare penge på vandregningen. 

En af de effektive måder at gøre det på er ved at investere i en regnvandstønde.

Med en regnvandstønde kan du på en nem og bæredygtig måde forvandle regn til en ressource – til glæde for både miljøet og din økonomi.

Drivhus set udefra

Du kan f.eks. bruge vandet fra din regnvandstønde til at vande planter og blomster i dit drivhus.

Hvad er en regnvandstønde?

En regnvandstønde - også kendt som en regnvandsbeholder - er en praktisk løsning til opsamling og opbevaring af regnvand, der løber fra taget på dit hus og ned i nedløbsrøret.

Regnvandstønden tilkobles direkte til nedløbsrøret fra din boligs tagrende, så vandet helt automatisk løber ned i tønden eller beholderen, når det regner.

På den måde har du flere hundrede liter vand til rådighed, som du f.eks. kan bruge, når det er tørt og ikke har regnet i noget tid. 

Når du har brug for vandet, skal du blot dreje på vandhanen, der er placeret i bunden af regnvandstønden. Så slipper du for at bruge vand fra husets vandhaner eller haveslange, og det kan mindske dit samlet vandforbrug.

Du kan bruge vandet til at vande blomster og planter i haven, drivhuset eller indendørs. Eller du kan fylde en spand med regnvand, når bilen trænger at bliver vasket eller når vinduerne skal pudses. 

Vidste du at ...

En haveslange i gennemsnit bruger 12 liter vand i minuttet?

Vandkande står under hanen fra en regnvandstønde

Brug for vand? Du skal blot dreje på hanen for at fylde din vandkande med gratis regnvand.

Fordele ved en regnvandstønde

Der er flere fordele ved at opsamle regnvand, så det ikke går til spilde.

  • Spar penge: Regnestykket er ganske simpelt. Jo mindre vand, du bruger fra husets vandhaner, jo lavere bliver din vandregning.
  • Godt for miljøet: Vand er en af planetens vigtigste ressourcer. Derfor er det også en skam, hvis vi ikke får glæde af det vand, der kommer silende ned fra skyerne.
  • Minimal vedligeholdelse: Regnvandstønder er designet til at stå udenfor og kan derfor tåle en hel del fra naturens side. Du skal dog regne med at skulle rengøre tønden et par gange om året.
  • Aflaster kloakkerne: Jo mere vand, du samler op, jo mindre vand ryger der i kloakkerne. Det kan være en fordel, når der i perioder falder meget nedbør eller når der er skybrud.

Hvad med kulde og frost?

Frostgrader og en tønde fyldt med vand?

Det er ikke den bedste kombination. Vi anbefaler derfor, at du tømmer din regnvandstønde, inden det for alvor bliver koldt, så der ikke opstår frostskader på din regnvandstønde.

Hvordan vælger du den rigtige regnvandstønde?

Når du skal vælge en regnvandstønde, er der flere faktorer, du bør overveje. Der findes nemlig et bredt udvalg og flere forskellige størrelser. 

  • Størrelse og kapacitet: Vælg en størrelse, der passer til dit behov. Der findes mange forskellige størrelser – fra 100 liter til 1.000 liter. Tal evt. med dit lokale byggemarked, og hør, hvad de anbefaler til dit behov.
  • Materiale og design: Regnvandstønder fås i forskellige materialer, som f.eks. træ, metal og genbrugsplast. Overvej også, hvordan en regnvandstønde vil passe ind rent æstetisk i forhold til dit hus og have.
  • Pris: Det er også en god idé at overveje, hvad du vil kaste efter en regnvandstønde. Du bør naturligvis vælge en model, der passer til dit budget, og hvor du får en, som matcher dine behov, og som kan holde i mange år frem.
  • Tilbehør: Undersøg, hvad du får med i prisen, når du køber en regnvandstønde. Får du et regnvandsfilter med eller kommer den udgift oveni? Hvad med aftapningshane, nedløbsventil eller tilslutningspakke?

Fire steder, hvor du ikke skal bruge regnvand

Det er dog ikke alle steder eller situationer, hvor du bør bruge, det opsamlede regnvand.

  • Drikke regnvand: Vi starter med det vigtigste budskab. Du må ikke drikke regnvandet, som du opsamler i en regnvandstønde eller -beholder. Da regnvandet kommer via dit tag, kan det være forurenet af fugleklatter, blade, støv og andet, som kan være skadeligt for dig og din familie.
  • Madlavning: Det giver næsten sig selv, men vi nævner det lige alligevel. Du må heller ikke bruge vandet fra din regnvandstønde til madlavning.
  • Pool og badebassiner: Det kan være fristende at bruge vandet fra en regnvandstønde til at fylde børnenes badebassin. Men ligesom du ikke må drikke vandet, må du heller ikke bade eller soppe i det af sundhedsmæssige årsager.
  • Grøntsager og frugter: Undgå at vande direkte på dine grøntsager og frugter, som du spiser rå. Som f.eks. bær, bladgrøntsager og lignende. Du må godt bruge regnvandet på grøntsager, som du koger, inden du spiser, f.eks. kartofler.
Regnvandstønde bag et haveskur

Du kan f.eks. gemme din regnvandstønde bag et haveskur.

Sådan monterer du en regnvandstønde

Inden du kan bruge regnvandet og f.eks. vande haven med det opsamlede vand, skal du først have installeret regnvandstønden. 

  1. Placering: Start med at placere regnvandstønden under eller tæt ved din tagrendes nedløbsrør. Det er vigtigt, at din regnvandstønde står stabilt, så den ikke vælter, og flere hundrede liter vand løber ud i din have.
  2. Forhøjelse: Det er også en god idé at hæve din regnvandstønde fra jorden. Det vil gøre det nemmere at komme til aftapningshanen, når du skal bruge vandet.
  3. Tilslutning: Brug en flexslange og nedløbsventil til at forbinde tønden med tagrendens nedløbsrør. Brug en nedløbsventil med overløbssikring. Den forhindrer vandet i at flyde over tøndens sider og ned på jorden, hvis tønden bliver overfyldt. I stedet vil det overskydende vand løbe tilbage i nedløbsrøret og videre til kloakken.
  4. Vent på regnen: Så er din nye regnvandstønde monteret og klar til at opsamle regnvand på en miljøvenlig måde. Nu skal du blot vente på, at naturen gør sin del af arbejdet, og det begynder at dryppe fra skyerne.

Vil du læse mere?

Guide Sådan Vælger Du De Rigtige Vinduer Til Dit Hus 2

10 myter om udluftning du måske ikke kender

Kan man nøjes med at lufte ud én gang om dagen, hvis man til gengæld fordobler tiden? Her får du svar på de 10 mest udbredte myter omkring udluftning.

02.04.2021

Kvinde Hænger Vasketøj Op Udenfor

Guide: Sparetips til din elregning, du kan bruge året rundt

Du kan spare penge og kWh på din elregning året rundt. Her får du vores bedste slanketips til din elregning, som du nemt kan bruge i hverdagen.

22.05.2022

Bo Halm Andersen Undersøger En Tætningsliste

8 budget­venlige projekter, der kan sænke din varme­regning

Vil du gerne spare på varmen? Vi har samlet 8 projekter, der kan sænke dit varmeforbrug uden, at det sprænger dit budget.

04.12.2023

Sådan Undgår Du Brand I Sommerhuset

Køb af sommerhus: 9 gode råd, inden du køber en feriebolig

Mange danskere drømmer om at eje et hyggeligt sommerhus. Men hvad skal du gøre dig af tanker, inden du køber et sommerhus? Læs mere her.

02.04.2024