10 ting du skal huske, når du flytter

Det kan være stressende at flytte, og der er et hav af praktiske ting, du skal have styr på. For eksempel at melde flytning relevante steder og få rettet i dine oplysninger til det offentlige.

Her får du en liste over de 10 vigtigste ting, du skal huske, når du skal flytte.

TJEKLISTE TIL FLYTNING

 

1) Meld flytning til folkeregistret

Du skal melde flytning til folkeregistret senest 5 dage efter flytningen. Det gør du på www.borger.dk. Når du har meldt flytning til folkeregisteret, bliver der automatisk sendt besked til offentlige kontorer, institutioner og uddannelsessteder og til PostNord, med mindre du har hemmelig eller beskyttet adresse.

PostNord sørger for at videresende din post til din nye adresse i 6 måneder, hvis nogen sender noget til dig på din tidligere adresse. Banker og forsikringsselskaber får typisk også besked om, at du er flyttet, gennem folkeregistret.

2) Meld flytning til dem, der ikke har fået besked gennem folkeregistret

Der er en lang række steder, der ikke får besked, når du melder flytning til folkeregistret. Dem skal du selv sørge for at kontakte og melde flytning til. Det kan for eksempel være:

Din arbejdsgiver

Din tandlæge

Forskellige abonnementer (magasiner/aviser)

Dit teleselskab (telefoni/bredbånd)

Din TV-udbyder

Dine forsyningsselskaber (el, gas, vand, varme, olie). Du kan melde flytning til os her (link til Meld flytning)

Foreninger og fritidsaktiviteter.

Forskellige butikker, hvor du har konto- og medlemskort

Hunde-/katteregistret, hvis du har kæledyr

Redningskorps

Nogle virksomheder og instanser får automatisk besked, når du har meldt flytning til folkeregistret, men sørg for at tjekke, at de vigtige steder ved, at du er flyttet.

3) Aflæs dit forbrug, og tilmeld dig på din nye adresse

Din elmåler bliver automatisk aflæst, når du flytter. Husk dog at aflæse og indberette vand, gas og varme for den adresse, du flytter fra, hvis ikke det sker automatisk. Ellers kan det være, at du kommer til at betale for noget, du ikke bruger. Husk at tilmelde dig på din nye adresse. Læs mere om aflæsning ifm. flytning på forsyningsselskabernes hjemmesider.

Hvis du har en elmåler fra KONSTANT (tidligere NRGi Net), behøver du ikke aflæse el, fordi deres målere kan fjernaflæses.

4) Vælg ny læge

Hvis du flytter mere end 15 km væk fra din bopæl og samtidig flytter til en ny kommune, skal du som udgangspunkt skifte læge. I visse kommuner omkring København skal du også skifte læge, hvis du flytter bare 5 km væk. Du kan læse mere og skifte læge på www.borger.dk.

5) Kontroller, og tilpas dine indberetninger til SKAT

Når du flytter, kan det også have betydning for SKAT. Det kan for eksempel påvirke dit kørselsfradrag. Hvis du sælger din bolig og skal bo til leje i stedet, er det særlig vigtigt, at du får rettet i din forskudsopgørelse, fordi der kan være store ændringer i forhold til ejendomsskat, grundskyld eller renter på lån.

6) Tjek, og tilpas dine forsikringer

Når du flytter, kan det have betydning for din police og din forsikringspræmie. Sørg derfor for at kontakte dit forsikringsselskab, så du får den rigtige forsikring og ikke betaler for noget, du ikke kan bruge.

7) Søg boligstøtte

Du kan søge boligstøtte, hvis du flytter til en lejebolig. Er du førtids- eller folkepensionist, kan du også søge boligstøtte, hvis du flytter i andels- eller ejerbolig. Læs mere om boligstøtte, og søg på www.borger.dk

8) Køb, eller lån flyttekasser

Det er en af de lette ting at huske. Men det er vigtigt, at du ikke pakker kasserne for tungt – særligt hvis du selv skal bære dem og ikke har flyttemænd til det. Vi kan nemlig bære mindre, end vi tror.

Sørg også for at folde flyttekasserne korrekt, så de kan holde til mere, og så bunden ikke falder ud. Skriv på kasserne, hvor de hører til (fx køkken, soveværelse), så de kommer det rigtige sted hen, når du flytter. Det gør det nemmere at huske, hvad du har pakket i hvilke kasser, og det gør også udpakningsarbejdet meget nemmere.

Husk også aviser, bobleplast eller lignende til at pakke skrøbelige ting ind.

9) Gør din gamle bolig klar til nye lejere/ejere

Sørg for at aflevere boligen i den stand, det er aftalt i din lejekontrakt eller ved salg af din bolig. Det kan fx være, at du skal male, eller at du skal gøre rent. Det kan være et stort arbejde, hvis du skal male det hele. Sæt god tid af til det, så det bliver gjort grundigt.

10) Sæt dit navn på din nye postkasse – og fjern det på den gamle

Hvis der ikke er navn på din nye postkasse, er Post Nord ikke forpligtet til at aflevere din post på adressen. Få derfor hurtigt sat dit navn på postkassen, og sørg for at fjerne dit navn på din gamle postkasse. Var du tilmeldt Reklamer nej tak, Modtagerflex eller lignende på din gamle adresse, skal du tilmelde dig igen på din nye adresse.

Der gælder særlige regler, hvis du flytter til udlandet. Læs mere på www.borger.dk.

Kundeservice

Lukket

Åbningstider

  • Mandag 8:00 - 18:00
  • Tirsdag 8:00 - 18:00
  • Onsdag 8:00 - 18:00
  • Torsdag Lukket
  • Fredag 8:00 - 18:00
  • Lørdag Lukket
  • Søndag Lukket