Artikel

Boligkøb i blinde: Hver 3. dansker køber hus uden rådgivning


Et stigende antal danskere søger ikke rådgivning, inden de køber bolig. Det kan få store konsekvenser for nye boligejere, advarer eksperter.

1-plans villa i lyse murersten og mørkt tag

For langt de fleste danskere er boligkøbet den største investering, de foretager i løbet af livet.

Alligevel fravælger en voksende gruppe af boligkøbere professionel rådgivning fra køberrådgivere, håndværkere, eller advokater inden underskriften sættes på købsaftalen.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for os og Gjensidige.

I undersøgelsen svarer godt hver tredje boligejer, at deres seneste boligkøb blev foretaget uden køberrådgivning, og det er et tal, der er vokset fra hver femte siden 2022.

“Taget i betragtning, hvor stor en investering et boligkøb er, er det ikke risikoen værd at spare køber­rådgivning væk.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi rådgiver Bo Halm Andersen

Bo Halm Andersen er overrasket over, at flere og flere fravælger rådgivning inden boligkøb.

Flere og flere fravælger køberrådgivning

Udviklingen overrasker Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi.

”Taget i betragtning, hvor stor en investering et boligkøb er, er det ikke risikoen værd at spare køberrådgivning væk for i stedet at risikere at købe en bolig i en anden stand, end man forventede,” lyder det fra Bo Halm Andersen, der tilføjer:

”Ved at få en specialist til at gennemgå ejendommen fra kælder til kvist ved man som køber præcis, hvordan det står til med boligens tilstand, og så undgår man slemme overraskelser, der på sigt kan blive en dyr affære.” 

“Benytter man sig af en rådgiver i forbindelse med sit boligkøb, garderer man sig i høj grad mod disse ubehagelige overraskelser.”
Henrik Sagild Direktør for Skade i Gjensidige

Stor betydning for forsikringen og skader

Den manglende villighed til at søge rådgivning kan også have konsekvenser for boligkøbere, når det gælder forsikringen og skader.

Det forklarer Henrik Sagild, der er skadesdirektør i Gjensidige.

”Nogle af de skader, som er mest omkostningstunge og omfangsrige ser vi i boliger, hvor skader får lov til at udvikle sig, fordi de ikke er blevet opdaget i tide. Det kan fx være fugtskader, der får lov at udvikle sig til råd og svamp, fordi de ikke er blevet opdaget og udbedret i tide,” lyder det fra Henrik Sagild, der uddyber:

”Benytter man sig af en rådgiver i forbindelse med sit boligkøb, garderer man sig i høj grad mod disse ubehagelige overraskelser, og derfor er det et af de sidste steder, man bør spare under sit boligkøb.”

Hos Gjensidige er der årligt en håndfuld ejerskifteskader, der overstiger 1 mio. kr., og gennemsnitsskaden koster i snit mere end 20.000 kr. at udbedre.

NRGi rådgiver undersøger murværket på et hus

Det kan betale sig at få en fagmand til at undersøge huset fra kælder til kvist.

Presset økonomi og tro på egne evner

Ifølge Bo Halm Andersen kan der være flere årsager til, at folk dropper rådgivningen, når de jagter drømmehuset.

Det drejer sig nemlig ikke kun om ønsket om at gøre boligkøbet så billigt som muligt, det nuværende boligmarked spiller også en rolle, lyder det.

”Jeg tror, at der er flere forklaringer på, hvorfor en stigende andel af danskerne ikke prioriterer køberrådgivning inden boligkøbet," siger Bo Halm Andersen.

Mere tid til at overveje boligkøbet

Han fremhæver blandt andet, at boligkøbere har mere tid til at overveje deres køb end tidligere.

”Dels har køberne bedre tid til at besigtige boligen flere gange før et køb end tidligere på grund af længere liggetider, og dels har det seneste år budt på en historisk høj inflation, som har fået os til at spare, hvor der spares, kan," siger Bo Halm Andersen, der dog ikke mener, at det er fornuftigt at springe rådgivningen over:

”Men den mindre besparelse, det er at sløjfe rådgivningen, står ikke mål med risikoen ved at købe en bolig i dårligere stand, end man troede. Det er altid en god idé at få professionelle øjne på,” siger Bo Halm Andersen.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.009 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for Gjensidige og NRGi i februar og marts 2023.

Hos hvem søgte/søger du rådgivning hos forud for købet/køb af din bolig

Køberrådgivning

10% 

Byggesagkyndig

11% 

Arkitekt

2% 

Advokat

15% 

Forsikringsselskab

3%

Familie/venner med håndværksmæssig baggrund

35% 

Familie/venner uden nogen bolig-relevant baggrund

 13%

Andet

4% 

Søgte ikke rådgivning nogen steder

30%

Ved ikke

10%