Artikel

Derfor stiger elpriserne lige nu


En kombination af flere ting har ført til at elpriserne i Europa stiger markant for tiden, og måske virker prisstigningerne nu særlig voldsomme, fordi prisen på el i foråret 2020 var historisk lav.

Mobiltelefon ligger til opladning

Du er måske blandt de mange danskere, der i disse måneder undrer dig over, hvorfor priserne på din strøm er steget så drastisk. Der er naturligvis en god forklaring på det, og den får du her.

En kombination af flere ting har ført til at elpriserne i Europa stiger markant for tiden, og måske virker prisstigningerne nu særlig voldsomme, fordi prisen på el i foråret 2020 var historisk lav.

Gang i økonomien efter corona

En af årsagerne til at priserne stiger er, at efterspørgslen er steget hurtigere end forventet, efter coronaen er faldet lidt til ro herhjemme. Der er kommet hurtigt gang i økonomierne igen, og det betyder, at vi nu bruger meget mere energi end forventet. Markedet har ganske enkelt ikke kunnet reagere hurtigt nok på den øgede efterspørgsel på kul, olie og gas til kraftvarmeværkerne.

Prisen på naturgas er steget voldsomt

Herudover er prisen på naturgas seksdoblet bare inden for det seneste år. Og fordi det er den dyreste nødvendige elproducerende enhed, der bestemmer prisen på al strøm, der udbydes, vil et dyrt gasfyret værk sætte prisen i elmarkedet. Normalt vil man, når priserne er så høje trække på lagre af naturgas, men de er allerede halvtomme, fordi efterspørgslen på naturgas har været høj hele sommeren.

Regn og blæst er godt for elregningen

Også de grønne strømkilder er pressede i denne tid. De nordiske vandreservoirer, der bruges til vandkraft, er mindre fyldte end de plejer at være på dette tidspunkt af året. Det skyldes ganske enkelt at der ikke er faldet så meget nedbør, og det betyder, at der produceres mindre el ved vandkraft.

Det har desuden blæst mindre end normalt i Nordeuropa i efteråret, og det er også med til at bidrage til den høje elpris. For uden vind kan vindmøllerne ikke producere den billige strøm, de normalt gør.

Hvornår vender det?

Det er svært at sige præcis, hvornår elpriserne igen vil falde, men Dansk Energis Elpris Outlook 2021 forudser, at vi på den anden side af vinteren kan se frem til, at priserne på strøm igen falder. Og det ser endda ud til at prisen vil falde yderligere i de kommende år. Sørger vi samtidig for at etablere endnu flere vedvarende energikilder bliver fremtiden både billigere og grønnere.

Men først venter en vinter, hvor også elforbruget naturligt stiger, så en lav elregning må vi alle vente lidt på endnu.