Artikel

Få styr på dit elforbrug - alt hvad du skal vide


Vi er gået efteråret i møde, og med det følger ofte en højere elregning. Vi hjælper dig med at få overblik over dit forbrug og spare på strømmen, så dit elforbrug ikke løber løbsk hen over vinteren.

Tariffer2

Nettarifferne er dyrest kl. 17 - 21 og billigst kl. 00 - 06.

Hvorfor stiger din elregning de kommende måneder?

1) Elforbruget stiger

Lige så vel som de koldere måneder er forbundet med hygge foran pejsen og en varm kop te, er de mærket af en stigning i vores elforbrug. Når det bliver mørkere udenfor, tænder vi oftere lyset og bruger mere tid foran fjernsynet eller spillekonsollen. Det kolde vejr betyder samtidig, at der skrues op for varmen.

2) Elafgiften er tilbage

I første halvdel af 2023 har vi nydt godt af en elafgift på blot 0,8 øre/kWh. Fra juli blev den sat op igen, så du nu betaler 87,1 øre/kWh i elafgift.

3) Nettarifferne stiger

Nettariffer dækker over den pris, du betaler til dit netselskab for at få transporteret strøm hjem til din bolig via elnettet. Tarifferne er generelt dyrere i vinterhalvåret, fra oktober til marts, og det påvirker din elregning.

I 2023 indfører netselskaberne differentierede tariffer henover døgnet for at undgå belastning af elnettet. Tarrifferne er dyrest i høj- og spidslast timerne, hvor efterspørgslen på strøm er stor. Derfor er der penge at spare ved at lægge dit forbrug i timerne med lavlast.

Vasketøj2

Hold din elregning i skak

Den billigste strøm er den, du ikke bruger. Derfor er det bedste, du kan gøre for at holde din elregning i skak, at bruge mindre strøm. Dit elforbrug hænger nemlig uløseligt sammen med din elregning.

Ikke desto mindre kan det være svært at vide, hvor man skal starte med at spare. Derfor har vi samlet en række sparetips og gode råd til, hvordan du får styr på dit energiforbrug. 

8 sparetips til hverdagen

1. Skift til LED-pærer

Præcist hvor meget strøm, du sparer, afhænger af, hvilken pærer du brugte før. Men sammenlignet med halogen- og glødepærer har LED-pærer et 80-90% lavere energiforbrug.

2. Vask ved lavere temperaturer

Det kan betale sig at vaske sit tøj ved lavest mulig temperatur. Kogevask ved 90 grader er stort set unødvendigt, medmindre noget skal desinficeres.

3. Tilpas lysstyrken

Når du sidder med din computer, mobil eller dit TV, er det en god vane at indstille skærmen til lyset i rummet. Skærme bruger en del energi, så lavere indstillinger kan spare på strømmen, plus det er mere behageligt for dine øjne.

4. Fyld maskinerne helt op

Du kan spare på energien ikke at vaske og vaske op så ofte. Fyld derfor både vaske- og opvaskemaskinen helt op inden du trykker start. Afhængigt af hvor snavset dit tøj eller service er, kan du også overveje, om du kan nøjes med at køre et kortere program.

Dokument Med Lup

Find information om din elaftale og pris

Er du kunde hos os, kan du på din elregning se, hvilken elaftale du er på, om prisen er fast eller følger markedsprisen, og hvad du betaler for din strøm.

5. Husk låget

Det lyder simpelt, men kan hurtigt blive glemt i farten. Der er både penge og energi at spare, hvis du husker at bruge låg på gryder og pander under madlavning.

6. Sluk for opladere og elektronik

Selvom du har slukket for eksempel dit TV, din PlayStation eller andre elektroniske apparater, kan de stadig bruge strøm, mens de er på standby. Derfor kan du mindske dit forbrug ved at slukke direkte på kontakten.

7. Tør dit vasketøj udenfor

Du behøver ikke solskinsvejr for at tørre dit vasketøj udenfor. Så længe luften er tør, kan du spare en del ved at droppe tørretumbleren og finde tørrestativet frem.

8. Lad ikke lyset være tændt

Dagene er mørkere i vinterhalvåret, og det er et selvfølge, at der bruges mere strøm på belysning. Men husk at slukke lyset efter dig, når du går ud af et rum, så dit strømforbrug til belysning ikke stikker af.

NRGi kvinde ser elforbrug på Mit NRGi

Få overblik over timepriser og forbrug

I Mit NRGi app'en og på Mit NRGi kan du følge og sammenligne dit elforbrug med tidligere perioder. Det giver dig et hurtigt og samlet overblik, og gør det nemmere for dig at vurdere, hvor det bedst kan betale sig at spare.

Til dig med en variabel elaftale kan du også følge timeprisen på strøm, så du ved, hvornår det er dyrest og billigst at lægge dit forbrug.

Hent app'en til din telefon eller tablet, eller log på Mit NRGi. Så kan du nemt og hurtigt få adgang til dine informationer.

Log på Mit NRGi
Værelse

Brug strømmen, når den er billigst

Hvis du har en elaftale med variabel pris, kan du spare penge ved at lægge dit strømforbrug, når elprisen er lavest.

Elprisen varierer fra time til time, og du kan derfor vælge at flytte noget af dit elforbrug som for eksempel tøjvask og opladning af elbilen til tidspunkter på døgnet, hvor strømmen er billigst. Det vil typisk være om natten, at prisen er lavest.

Følg timeprisen på strøm

Fast, kombineret eller variabel elpris?

Der findes overordnet tre typer af priser, når det gælder elaftaler: den variable, den faste og den kombinerede pris. Men hvad er forskellen, og hvordan påvirker de dit elforbrug?

NRGi Rådgiver møder et ægtepar

Bruger din bolig mere energi end nødvendigt?

En mere langsigtet vej til energibesparelser og lavere regninger kan være at investere i energioptimering af din bolig.

Med et boligeftersyn får du en fagmands gennemgang af din bolig og hjælp med at prioritere indsatsen, så du bruger pengene på det rigtige. Lad os hjælpe dig godt i gang.

Læs mere om, hvordan du kan nedsætte dit elforbrug

870NRGI

8 lette spareråd til underholdning og enheder

Vidste du, at 39% af en husstands elforbrug i gennemsnit går til underholdning som tv, computere og Playstation? Det betyder, at der er store besparelser at hente, hvis du følger disse enkle spareråd.

13.04.2021

Kvinde Drejer På Knappen På Vaskemaskinen

Følg disse 5 råd, hvis du vil vaske tøj og spare penge

Nogle af hjemmets største strømslugere er vaskemaskinen og tørretumbleren. Se her, hvordan du får dem til at fylde mindre på din elregning med vores bedste spareråd til din tøjvask.

24.09.2020

Kvinde Bruger En Køkkenmaskine I Sit Køkken

Guide: Sådan sparer du strøm og penge i køkkenet

Der er mange penge at spare i et køkken fyldt med elapparater, hvis du bruger energien rigtigt. Her får du vores bedste råd til at spare på strømmen i køkkenet.

22.05.2022

Kvinde Sidder Med En Computer Foran En Gulvlampe

Spareråd til belysning: Vores 3 bedste råd

Vidste du, at i en almindelig husholdning går cirka 12% af elforbruget til belysning. Her kan du se, hvor lidt der skal til for at spare på den del af elregningen, der går til belysning.

01.06.2021