Artikel

Høje elpriser - hvad kan du gøre?


Elprisen har nået nye højder, og posten til strøm fylder væsentlig mere i budgettet end for bare et år siden. Men hvorfor er prisen så høj, og hvad kan du gøre for at mindske din elregning?

NRGi kvinde hænger vasketøj på tørrestativ

Et mindre forbrug er lig med en mindre regning

Hvad enten du betaler en fast eller en variabel pris, for den strøm du bruger, kan du spare penge på elregningen ved at skære ned på dit strømforbrug.

Men hvordan kan du spare der, hvor effekten er størst? Find inspiration her:

  • En af de største strømslugere i de danske hjem er vaskemaskine og tørretumbler, og derfor kan du med fordel følge vores spareråd til tøjvask.
  • I en helt almindelig husholdning går cirka 12% af elforbruget til belysning. Så her er der penge at spare, hvis du implementerer vores simple råd til at spare strøm på belysning.
  • I hjem hvor underholdningsapparater som PlayStation og tv er tændte meget af dagen, er dette et oplagt sted at spare strøm. Se vores spareråd til underholdning.
  • Bruger du køleskab, fryser og de øvrige elektriske apparater i køkkenet med omtanke, kan du spare mange penge. Se vores forslag til at spare strøm i køkkenet.

Fast, kombineret eller variabel pris?

Der findes overordnet tre typer af priser, når det gælder elaftaler: den variable, den faste og den kombinerede pris. Men hvad er forskellen, og hvorfor skal man vælge den ene frem for den anden?

Hvad koster strømmen lige nu?

Har du en elaftale med en variabel elpris, betaler du det strømmen koster netop den time, du bruger den. Det giver dig mulighed for at planlægge dit elforbrug ud fra, hvornår på døgnet prisen er lavest. Gør du en indsats, kan du spare mange penge - særligt når elprisen når så skyhøje niveauer, som det er tilfældet for tiden. 

For at kunne planlægge dit forbrug, skal du naturligvis kende elprisen, og det har vi gjort nemt for dig. På vores hjemmeside kan du se elprisen time for time, hvilket gør det muligt at flytte for eksempel tøjvasken, opladning af bilen og andre aktiviteter, der kræver strøm, til de timer på døgnet, hvor du betaler den laveste elpris.

Følg timeprisen på strøm
NRGi familie ser tv

Har du den rette elaftale?

Ønsker du en variabel elpris, der følger markedsprisen, eller vil en fast elpris være det rette for dig?

Hvorfor er elprisen så høj?

Elprisen har i august måned nået et niveau, vi ikke har set magen til de seneste 12 år. Men hvad er årsagen til, at priserne netop nu når nye højder?

Kort fortalt er det en kombination af flere tilfældigheder, der gør, at priserne stiger med den fart vi ser lige nu. Her får du fem af de vigtigste grunde.

  1. Rusland har skåret ned på mængden af gas til Europa, hvilket har fået gasprisen til at stige. Det betyder, at prisen på strøm fra kraftværkerne i Europa der bruger naturgas, stiger.
  2. Vindfattige dage i Danmark får vindmøllerne til at stå stille. Jo mindre strøm der produceres, jo højere bliver prisen.
  3. Når vi ikke producerer nok strøm herhjemme, må vi hente strøm fra eksempelvis norske vandkraftværker. Men mangel på vand i de norske vandreservoirer har også bidraget til højere elpriser.
  4. Langvarig tørke i Sydeuropa betyder, at der bliver produceret væsentlig mindre vandkraft. Disse lande må derfor trække på andre energikilder, og det presser priserne op.
  5. Danske kraftværker bruger træpiller eller træflis til at producere strøm, og prisen på disse råvarer er steget på grund af krigen i Ukraine. Det betyder højere priser.

Flere gode spareråd

870NRGI

8 lette spareråd til underholdning og enheder

Vidste du, at 39% af en husstands elforbrug i gennemsnit går til underholdning som tv, computere og Playstation? Det betyder, at der er store besparelser at hente, hvis du følger disse enkle spareråd.

13.04.2021

Kvinde Drejer På Knappen På Vaskemaskinen

Følg disse 5 råd, hvis du vil vaske tøj og spare penge

Nogle af hjemmets største strømslugere er vaskemaskinen og tørretumbleren. Se her, hvordan du får dem til at fylde mindre på din elregning med vores bedste spareråd til din tøjvask.

24.09.2020

Kvinde Bruger En Køkkenmaskine I Sit Køkken

Guide: Sådan sparer du strøm og penge i køkkenet

Der er mange penge at spare i et køkken fyldt med elapparater, hvis du bruger energien rigtigt. Her får du vores bedste råd til at spare på strømmen i køkkenet.

22.05.2022

Kvinde Sidder Med En Computer Foran En Gulvlampe

Spareråd til belysning: Vores 3 bedste råd

Vidste du, at i en almindelig husholdning går cirka 12% af elforbruget til belysning. Her kan du se, hvor lidt der skal til for at spare på den del af elregningen, der går til belysning.

01.06.2021