Nyhed

Ny under­søgelse: Så mange danskere sparer nu på strømmen


Flere og flere danskere sparer på strømmen. Men der er delte meninger om, hvor i hjemmet det bedst kan betale sig at gå på jagt efter besparelser.

Kvinde trykker på kontakten for at slukke for strømmen

Flere og flere jagter besparelser i deres hjem, viser ny undersøgelse.

Prisstigninger på strøm har gjort, at millioner af danskere er blevet ekstra opmærksomme på, hvordan de kan spare mest muligt på strømforbruget i hjemmet.

Det viser en ny Kantar Gallup undersøgelse, som vi har lavet sammen med Gjensidige. Her viser tallene, at antallet af danskere, der har ændret deres strømforbrug det seneste år, er steget med hele 85 %

For et år siden var det blot hver anden dansker, der havde fokus på sit strømforbrug, mens det tal nu er steget til mere end otte ud af ti. 

Positiv udvikling 

Selvom det ikke er overraskende, at forbrugerne er blevet mere opmærksomme på deres forbrug, er det alligevel positivt at se, hvor stor en stigning der er sket det sidste år, lyder det fra skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild.

“Inflationen og de stigende strømpriser har fået rigtig mange mennesker til at være mere opmærksomme på deres forbrug for at passe på privatøkonomien. Selvom den opmærksomhed er kommet på en ærgerlig baggrund, vil mange forhåbentligt også opdage, at man kan bruge færre ressourcer i sin hverdag, uden at det går væsentligt ud over livskvaliteten, mens man samtidig bidrager til den grønne omstilling.”

“Først og fremmest kan jeg kun bifalde, at flere og flere jagter besparelser i deres hjem.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
To søskende laver mad i et køkken

Spar de rigtige steder

Undersøgelsen viser også, hvor danskerne forsøger at spare på kilowatttimerne for at gøre regningerne mere overskuelige.

Hele 63 % svarer, at de er opmærksomme på ikke at lade lyset brænde, mens 43 % kun bruger vaske- og opvaskemaskinen, når den er helt fyldt. Hver tredje dansker bruger derudover deres tørretumbler mindre eller aldrig.

Den største stigning ses dog i andelen af danskere, der har valgt at reducere brugen af deres komfur ved at lave større portioner eller flere retter på én gang.

Denne del af befolkningen er steget med hele 250 % det seneste år.

Start i køkkenet 

Bo Halm Andersen, der er energikonsulent og byggesagkyndig her i NRGi, ser positivt på, at der er kommet et større fokus på at spare.

“Først og fremmest kan jeg kun bifalde, at flere og flere jagter besparelser i deres hjem. Og et af de steder, jeg altid anbefaler at kigge på, er køkkenet. Her kan man ofte spare penge ved at ændre ens vaner og bruge energien fornuftigt,” siger Bo Halm Andersen, som anbefaler følgende:

“Indstil temperaturen korrekt i køleskabet og fryseren, fyld opvaskemaskinen helt op, lav store portioner, når du laver mad, og kog kun det vand, du har brug for. Det er blot nogle af de ting, du kan gøre for at spare. Og ellers er det også en klassiker at kigge på ens brug af vaskemaskine og tørretumbler. Der er næsten altid en gevinst at hente, hvis du eksempelvis hænger dit tøj til tørre udenfor, sørger for at fylde vaskemaskinen helt op og vasker ved lavere temperatur.”

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.711 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for NRGi og Gjensidige i november og december 2022.

Har de stigende energipriser fået dig til at ændre dit strømforbrug? 

Ja, bruger de energibesparende funktioner på opvaskemaskine, vaskemaskine mv 

26% 

Ja, slukker helt for strømmen til el-apparater der står i stand-by 

32% 

Ja, kører kun vaske- og opvaskemaskine, når de er helt fyldt 

43% 

Ja, bruger mindre/aldrig tørretumbler 

33% 

Ja, har udskiftet gamle hårde-hvidevarer med nye, mere energibesparende modeller 

6% 

Ja, bruger kun ovn og komfur, når jeg kan lave store eller flere retter på én gang 

14% 

Ja, er opmærksom på, at vi ikke lader lyset brænde 

63% 

Ja, bruger primært strøm når det er billigt, fx om natten 

31% 

Ja, gør andet 

8% 

Nej 

14% 

Ved ikke 

2% 

Læs mere om, hvordan du kan nedsætte dit elforbrug

870NRGI

8 lette spareråd til underholdning og enheder

Vidste du, at 39% af en husstands elforbrug i gennemsnit går til underholdning som tv, computere og Playstation? Det betyder, at der er store besparelser at hente, hvis du følger disse enkle spareråd.

13.04.2021

Kvinde Bruger En Køkkenmaskine I Sit Køkken

Guide: Sådan sparer du strøm og penge i køkkenet

Der er mange penge at spare i et køkken fyldt med elapparater, hvis du bruger energien rigtigt. Her får du vores bedste råd til at spare på strømmen i køkkenet.

22.05.2022

Nrgi Rådgiver Sidder Sammen Med Et Ægtepar

Så hurtigt tjener du din energirenovering hjem

Sammen med Spar Nord har vi kigget på, hvor hurtigt du kan tjene din investering hjem, hvis du udskifter dine vinduer, isolerer dit tag eller vælger at hulmursisolere.

06.01.2023

Kvinde Sidder Med En Computer Foran En Gulvlampe

Spareråd til belysning: Vores 3 bedste råd

Vidste du, at i en almindelig husholdning går cirka 12% af elforbruget til belysning. Her kan du se, hvor lidt der skal til for at spare på den del af elregningen, der går til belysning.

01.06.2021