Nyhed

Undersøgelse: Mange danskere går glip af strøm­besparelser


Hver 3. dansker anser badeværelset for at være den største synder, når det kommer til strømforbrug. Men passer det? Det svarer vores energiekspert på.

Friskbagt brød bliver taget ud af en ovn

Danskerne er blevet vilde med at spare på strømmen, men der er uenighed om, hvor besparelses­potentialet er størst i hjemmet. 

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for os og Gjensidige. 

Godt hver 3. dansker mener, at der er størst potentiale for at spare på energien i badeværelset, mens hver 5. svarer, at det er køkkenet, der er den største synder, når det kommer til ens elregning.

Start i køkkenet

Ifølge byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, Bo Halm Andersen, kan man med fordel starte med at jagte besparelser i køkkenet.

“Det kan være overraskende for mange, at køkkenet faktisk er den største syndebuk for højt strømforbrug i hjemmet. Men når man tænker over det, så er det også det rum, hvor vi bruger flest elektriske apparater og funktioner, som køle-/fryseskab, ovn, komfur, kaffemaskine, opvaskemaskine og andre køkkenapparater,” siger Bo Halm Andersen.

“Det kan være overraskende for mange, at køkkenet faktisk er den største syndebuk for højt strøm­forbrug i hjemmet.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Flere muligheder for at spare

Når det kommer til, hvad du konkret kan gøre for at spare på strømmen i køkkenet, har Bo Halm Andersen en række gode råd til dig:

“Det gælder alt fra temperaturregulering af køle- og fryseskab, korrekt brug af opvaskemaskinen samt energioptimering af ovnen og komfur, hvor eftervarme bør indtænkes, som en naturlig del af madlavningen,” lyder anbefalingerne fra Bo Halm Andersen, som også tilføjer, at man kan overveje at ændre sine madvaner.

“Man kan også overveje om man én gang om ugen skal droppe at tænde for ovnen eller kogepladerne, og i stedet kaste sig over at lave kolde retter til aftensmad. Det kan også være med til at sænke energiforbruget.”

“Det er både godt for privat­økonomien og klodens ressourcer, at vi har blevet mere fokus på at spare på strøm­forbruget.”
Henrik Sagild Direktør for Skade i Gjensidige
Kvinde hænger varmt vand fra en elkedel op i nogle kopper

Det typiske strømforbrug i hjemmet

I en opgørelse fra Energistyrelsen over det typiske elforbrug i parcelhuse står køkkenet for 31 procent af strømforbruget, mens badeværelset står for 23 procent af elforbruget.

Derudover er underholdning og belysning også nogle af hjemmets største strømslugere med henholdsvis 19 procent og 11 procent af forbruget.

Glædeligt at vi sparer på strømmen

Hos Gjensidiges skadedirektør, Henrik Sagild, vækker det glæde, at danskerne er blevet opmærksomme på at spare ressourcer, og samtidig er gode til at identificere, hvor man kan opnå de største besparelser.

“Det er både godt for privatøkonomien og klodens ressourcer, at vi er blevet mere opmærksomme på at spare på strømforbruget og i flere tilfælde kan en ændret adfærd faktisk også være med til at forebygge skader i ens hjem,” siger Henrik Sagild, som tilføjer:

“På den måde er der mere end én god grund til at tænke over, hvor man kan finde den største besparelse i hjemmet.”

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.711 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for NRGi og Gjensidige i november og december 2022.

Hvor i hjemmet mener du, der er størst potentiale for at spare på strøm?

Boligens varmekilde

15% 

Køkkenet (fx udskiftning af hårde hvidevarer og andre produkter af ældre dato og mindre brug af ovn, kogekander osv.)

19% 

Boligens belysning, herunder eventuel udskiftning af lampe og pærer

11% 

Stuen (fx tv og underholdning såsom, gaming, streaming etc.)

12% 

Badeværelset (fx mindre brug af håndklædetørrer, vaskemaskine og tørretumbler.)

31% 

Ja, bruger kun ovn og komfur, når jeg kan lave store eller flere retter på én gang 

14% 

Andet

 3%

Ved ikke 

9%