Artikel

Sådan holder du el­regningen nede i julen


Julen er fyldt med hygge­belysning og hjemme­bag, som kan øge elforbruget. NRGi’s energiekspert giver dig syv gode råd til at spare energi og penge – uden at gå på kompromis med jule­stemningen.

Julehygge

”Julen varer længe, koster mange penge”

Sådan lyder afslutningen på en af de mest kendte julesange, som klinger i mange hjem juleaften – og der kan være noget om snakken.

Julens mange lys, masser af madlavning og mørke vinteraftener, hvor vi bruger flere timer indenfor, får ofte elforbruget til at stige. Det gør elregningen til en udgiftspost, der kan gøre julen dyrere end forventet – ud over udgifterne til gaver og pynt.

Men heldigvis findes der gode råd til at holde elforbruget i juledagene i skak.

Bo Halm Andersen, der er energikonsulent her i NRGi, giver her sine syv bedste tips til at reducere strømforbruget og samtidig bevare den gode julestemning.

“Julen er uden tvivl en tid, hvor hyggen ofte går hånd i hånd med et højere elforbrug. Vi tænder ekstra lys, bruger mere tid i køkkenet og tænder oftere for elektronik som fjernsyn, computere og spilkonsoller. Men med enkle tiltag og god planlægning kan man være med til at holde elforbruget nede, så julen ikke fører til en unødig høj elregning,” siger Bo Halm Andersen.

“Julen er uden tvivl en tid, hvor hyggen ofte går hånd i hånd med et højere elforbrug.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi
Opvaskemaskine

Opvaskemaskinen kan være et af de steder, hvor du kan spare penge - fyld maskinen helt op, vælg et spareprogram og start den, når prisen er lav.

7 effektive spareråd til julen

  1. Tilpas madlavning til de billigste timer – Julen byder på mange timers madlavning, hvor ovnen ofte er i brug. Har du en variabel elaftale, der følger timepriserne, kan du planlægge dele af madlavningen til de billigste timer – f.eks. forberedelse af småkager eller enkelte retter – typisk sent om aftenen eller tidligt om morgenen. På den måde kan du både bage småkager og forberede julefrokosten uden at belaste økonomien.
  2. Lys op med LED og omtanke – Skab hyggelig julebelysning uden store omkostninger ved at skifte til LED-lyskæder, der bruger op til 80 % mindre strøm og holder længere. Kombinér dem med en timer, så de kun lyser i de mørke timer. En enkelt velplaceret lyskæde kan ofte skabe samme julestemning som flere. Hvis du har en variabel elaftale, kan du tænde lysene, når strømmen er billigst. Ifølge Sparenergi kan du reducere eludgifterne til den stemningsfulde belysning med op til 70 % ved kun at have lyset tændt fra kl. 16 til 23.
  3. Udnyt eftervarmen – Når ovnen kører på fuldt tryk til julemiddagen, kan du spare energi ved at slukke den lidt før tid. Ovnen holder varmen længe nok til at færdiggøre maden, og det reducerer strømforbruget uden at gå på kompromis med smagen. Det samme gælder, hvis du har gang i gryderne på komfuret. Du kan også se, om du kan lave flere retter på én gang og dermed forkorte tiden, hvor din ovn er tændt.
  4. Tænk koldt til julefrokosten – Julefrokosten behøver ikke altid kræve ovn eller komfur. Retter som sild, røget laks og lækre salater kræver ingen strøm at forberede. Hvis vintervejret tillader det, kan du køle den varme mad ned udenfor, før du sætter den i køleskabet – og dermed reducere køleskabets energiforbrug.
  5. Husk at slukke – Julen kan være en tid, hvor vi bruger mere elektronik end normalt – fra fjernsyn til spillekonsoller. Overvej at tage en pause fra elektronikken og i stedet samles om brætspil, hyggelige samtaler eller en gåtur i de julepyntede gader. Sluk for elektronikken helt, når den ikke bruges – det mindsker standby-forbruget og gavner både elregningen og julestemningen.
  6. Brug små apparater til små opgaver – Skal du klare små opgaver i køkkenet, så overvej at bruge mere energieffektive alternativer. Brug brødristeren til at varme brød i stedet for ovnen, og kog vand i elkedlen fremfor på komfuret. Skal leverpostejen varmes, eller har du andre småretter, der skal tilberedes, kan du give ovnen en pause og bruge en mikrobølgeovn eller airfryer for at spare strøm.
  7. Fyld maskinerne helt op – Vent med at starte vaskemaskinen eller opvaskemaskinen, til de er helt fyldt – det sparer både strøm og vand. Vælg økoprogrammer, og tjek elpriserne for at starte maskinerne, når prisen er lav, hvis din elaftale følger timepriserne.

Dyk ned i andre nyheder

Nyheder
Nrgi Næsten Hver Anden Boligejer Tjekker Sjældent Eller Aldrig Elprisen

Trods vinter­tariffer: Så få har flyttet deres strøm­forbrug

Selvom sæsonen for vintertariffer er begyndt, ændrer mange danskere ikke deres strømvaner. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for os og Gjensidige.

16.12.2024

Nrgi Rådgiver Undersøger En Radiator

Har du husket at tjekke dine radiatorer i år?

Flere end fire ud af ti danskere glemmer at tjekke, om deres radiatorer og varmeinstallationer fungerer optimalt – og det kan få varmeregningen til at stige.

29.11.2024

Utæt Tagrende Tagrende Set Nedefra

Klimasikring er ikke på radaren hos flertallet af danskerne

Nye tal viser, at 57 procent af landets boligejere endnu ikke har overvejet at klimasikre deres hjem – til trods for flere ekstreme vejrforhold og stigende risiko for vandskader.

21.11.2024

Sådan Undgår Du Rotter Og Mus I Din Bolig

Tårnhøjt antal rotte­anmeld­elser i de største kommuner

Der er travlt hos rotte­fængerne i landets største kom­muner, som alle melder om et højt antal rotte­anmeldelser i de seneste måneder.

19.11.2024