Artikel

Trods bekymringer: Minimal risiko for strøm­afbrydelser


Nogle af vores kunder er nervøse for, om der vil komme strømafbrydelser (såkaldte brownouts) til vinter. Heldigvis er der minimal grund til bekymring, lyder det her fra NRGi.

En mand står med en lommelygte og tjekker sit HPFI relæ

Vidste du, at oppetiden på elnettet i Danmark har været på ca. 99,996% de seneste par år?

Robust elnet i europæisk topklasse

I den seneste tid har nogle af vores kunder henvendt sig til vores kundeservice med spørgsmål, der handler om risikoen for strømafbrydelser i elnettet, når vi nærmer os vinteren.

Derfor vil vi gerne berolige dig, hvis du er en af dem, der er bekymret.

For hverken her i NRGi eller hos Energinet forventer man, at brownout bliver nødvendigt på nuværende tidspunkt, og der har til dato aldrig været gennemført brownout i Danmark.

Leveringssikkerheden i det danske elnet er nemlig særdeles robust og i europæisk topklasse. Og oppetiden har de senere år været på ca. 99,996% af årets 8.760 timer, svarende til en gennemsnitlig afbrudsvarighed på ca. 20 min. pr. år.

Hvem er ansvarlig for, om der kommer planlagte strømafbrydelser?

Her i Danmark er det Energinet, som systemansvarlig virksomhed, der har bemyndigelse til at beordre en manuel aflastning af elforbruget, hvis det skulle vise sig at være nødvendigt.

Ved brownout beordrer Energinet netselskaberne til at foretage en kontrolleret udkobling af elforbruget med det formål at hjælpe Energinet med at opretholde eller genskabe stabiliteten i elsystemet og derved undgå et mere omfattende blackout (også kaldet et spændingskollaps).

Det vil typisk ske i afgrænsede områder af maksimum to timers varighed ad gangen.

Den aktuelle risiko for brownout, som nogle medier har beskrevet, er på nuværende tidspunkt ikke relateret til elnettet i Danmark og forventes heller ikke at blive det, men derimod som følge af risikoen for manglende effekt i det samlede europæiske elsystem.

Kvindelig kundeservicemedarbejder

Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte vores kundeservice, hvis du har spørgsmål.

Vi følger udviklingen

Vi er løbende i dialog med både Energinet og brancheorganisationen, Green Power Danmark om status på elforsyningssikkerheden.

Du kan læse mere om elforsyningssikkerheden på Energinets hjemmeside: https://energinet.dk/elforsyningssikkerhed.

Har du spørgsmål til din aftale med NRGi, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte vores kundeservice.