Artikel

Trods stor interesse: Derfor dropper danskerne solceller


Selvom halvdelen af danskerne er positivt indstillet på at få installeret solceller på taget, hersker der en udbredt opfattelse af, at det ikke kan betale sig rent økonomisk.

Solceller på taget af en bolig

De seneste års energipriser og et øget fokus på at mindske klima­belastningen har været medvirkende til, at antallet af mindre solcelleanlæg, der primært er opstillet hos private, er steget fra 106.000 i 2022 til 126.000 i 2024.

En stigning på godt og vel 20 procent.

Det viser tal fra Energinet og en undersøgelse, som YouGov har udarbejdet for os og Gjensidige. 

Men trods den store stigning i solcelleanlæg på få år, er interessen blandt danskerne for selv at producere grøn strøm langt fra kølnet af.

Stor interesse for solceller

I undersøgelsen svarer hele 46 procent af de adspurgte nemlig, at de godt kunne tænke sig at få installeret solceller i hjemmet.

Men samtidig svarer hver tredje, at de ikke ønsker at gå videre med det, da de ikke vurderer, at de får en økonomisk fordel ud af solcellerne.

“Der er flere fordele ved at investere i solceller, også når vi tager de økonomiske briller på.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Billede af NRGi rådgiver Bo Halm Andersen

Det kan være en god idé at undersøge, om det giver mening for dig at få solceller. Sådan lyder rådet fra Bo Halm Andersen.

Flere fordele ved solceller

Både den store interesse og usikkerhed om økonomien er fuldt ud forståeligt, da det er noget, der historisk har fyldt hos danskerne omkring solceller, lyder det fra Bo Halm Andersen, der er energikonsulent her i NRGi.

Men efter hans vurdering kan det være økonomisk rentabelt at investere i et solcelleanlæg. Han opfordrer derfor husejere til at undersøge, om det vil give mening for dem at få installeret solceller.

”Der er flere fordele ved at investere i solceller, også når vi tager de økonomiske briller på. Når du producerer din egen elektricitet fra solceller, kan det først og fremmest dække en del af dit eget strømforbrug, og det vil alt andet lige resultere i en lavere elregning,” siger Bo Halm Andersen, der også lægger vægt på, at solceller kan bidrage til, at boligens energimærke bliver forbedret.

”Man skal også huske på, at installationen af et solcelleanlæg har en positiv effekt på boligens energimærke. Så hvis du på et tidspunkt ønsker at sælge din bolig, vil du have en ejendom, der er attraktiv på boligmarkedet, da solceller er med til at sænke energiomkostningerne på huset. Og det er noget, som boligkøbere i stigende grad holder øje med. Så samlet set er der både miljømæssige og økonomiske fordele ved at investere i solceller,” forklarer Bo Halm Andersen.

“Så er det enormt positivt, at der er så mange, der gerne vil bidrage med helt konkrete tiltag som eksempelvis solcelleanlæg.”
Lene Rasmussen Skadedirektør i Gjensidige

Ikke kun et spørgsmål om tal

Det er dog ikke kun økonomien, der spiller ind, når mange vælger at få installeret solceller.

Her bliver muligheden for at bidrage til den grønne omstilling også vægtet højt, hvilket er et tegn på det øgede fokus på den enkeltes klimabelastning i samfundet, vurderer Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.

”Selvom private solcelleanlæg ikke kan stå alene i forhold til at nedbringe vores samlede CO2-udledning, så er det enormt positivt, at der er så mange, der gerne vil bidrage med helt konkrete tiltag som eksempelvis solcelleanlæg.”

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 436 repræsentativt udvalgte husejere over 18 år af YouGov for NRGi og Gjensidige i februar 2024.

Kunne du tænke dig at have få solceller installeret på din bolig?  
Ja 46 %
Nej 42 %
Ved ikke 12 %
Hvad afholder dig fra at ville have solceller?  
Base: Husejer – ønsker ikke solceller 184
Jeg mener ikke, jeg får en økonomisk fordel ud af det 34 %
Det er for dyrt 23 %
Det er ikke muligt at opsætte på min bolig 19 %
Det er ikke æstetisk nok 15 %
Jeg ved ikke nok om solceller 14 %
Regler/lovgivning forhindrer mig i at installere solceller 6 %
Andet  10 %

Dyk ned i andre nyheder

Nyheder
Solcellepark I Nees

Vi præsen­terer et tilfreds­­stillende resultat

Vi kom ud af 2023 med et tilfreds­stillende resultat på 433 millioner kroner efter skat .

01.05.2024

Værdipuljen Støtte Til Øst For Paradis

Værdipuljen: Nu kan lokale ildsjæle søge om støtte

Den 5. april åbner vi for ansøgninger til vores Værdipulje, som sidste år støttede 62 grønne projekter.

02.04.2024

NRGi Rådgiver står ved en bolig

Næsten hver 2. boligejer savner viden om energi­renovering

45 procent af danskerne efterspørger mere information om forbedringer af boligen. Og det er positivt, lyder det fra ekspert, der opfordrer folk til at energirenovere, hvis de har muligheden for det.

11.03.2024

Bo Halm Andersen Portræt

Danskerne forventer stabile energipriser i 2024

Nye tal viser, at danskerne ikke forventer de store energi­prisstigninger i 2024. Men selvom energikrisen toppede i 2022, er der fortsat god grund til at holde forbruget lavt, siger ekspert.

21.02.2024