Sådan forebygger du skader ved lynnedslag

28.08.2018

Sommeren 2018 har sat rekord som en af de varmeste og mest solrige i den danske vejrhistorie, og nu hvor efteråret er på vej, mødes varm og kold luft. Det kan give tordenvejr, der,
hvis man er uheldig, kan gøre skader på elinstallationer og elektriske apparater. I værste tilfælde kan det resultere i brand. Derfor er det vigtigt at tage sine forholdsregler, når der er varslet tordenvejr, fortæller Lene Krakau, direktør for kundeservice i NRGi Elsalg.

- Mange tænker, at sandsynligheden for, at lynet slår ned i netop deres hus og forårsager skader, er meget lille.  Ofte er det dog ikke selve huset, men dets elinstallationer og elektriske apparater, der får skader ved lynnedslag – og her er det nok, at lynet slår ned i el- eller telefonnettet i nærheden og forårsager en overspænding i netværket, siger hun i en pressemeddelelse.

Ud med stikket
Derfor kan man ikke sikre sig hjem mod at blive ramt af lynnedslag, men man kan selv gøre en række tiltag for at minimere risikoen. Første step er at få en elinstallatør til at tjekke, om boligens elinstallationer fungerer, som de skal, og om de er lovlige. Derudover kan man få installeret en overspændingsafleder, der registrerer pludselige stigninger i spændingen og
leder strømmen ned i jorden, i stedet for til elinstallationer og -apparater.

Når uvejret først raser, er det især de elektriske apparater, du skal være opmærksom på. Derfor er det en god idé at trække stikket ud på elektriske apparater såsom computer, tv, internet-router og musikanlæg, ligesom man også skal undgå at røre ved for eksempel hårde hvidevarer, der er koblet på el, i tilfælde af overspænding. Det er dog uden risiko at bruge mobiltelefon og bærbar computere og tablets, der ikke er tilsluttet med oplader eller netværkskabel. 

Hvis man er uheldig, og de elektriske apparater bliver ødelagt, skal man henvende sig til forsikringsselskabet.

Se hvordan du skal forholde dig, hvis strømmen går i din bolig.