Artikel

7 ting du skal gøre ved din bolig, inden du rejser på ferie


Inden du rejser til sydens sol eller drager i sommerhus, skal du huske at lukke ned for dit hus, så du ikke kommer hjem til ubehagelige overraskelser.

Klassisk sommerhus i mørkt træ

Husk at lukke ned for din faste bolig, inden du tager i sommerhuset.

Pas? Tjek. Badetøj? Tjek. Solcreme? Tjek!

Så er det endelig blevet tid til at holde en velfortjent sommerferie.

Men uanset, om du skal tre uger til Costa Del Sol eller pakker bilen og sætter kurs mod en idyllisk vesterhavshytte, er det vigtigt, at du får lukket ordentligt ned for dit hus, når du skal være væk fra det i en længere periode.

Sådan lyder opfordringen fra vores faste ekspert, Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi.

Her får du Bo’s tjekliste med syv punkter, du altid bør gennemgå, inden du tager på ferie.

1. Luk for vandet

Vil du gerne undgå, at der sker vandskader i dit hus, mens du pjasker rundt i en pool sydpå?

Så skal du huske at lukke for vandet, inden du tager på ferie.

”Husk at lukke for vandet ved hovedhanen i huset. Det er typisk dér, hvor vandet bliver ført ind i huset,” lyder det første råd fra Bo Halm Andersen, som tilføjer:

”Der er ingen grund til, at vandrør står med tryk på, når de ikke anvendes. For hvis du er rigtig uheldig, og der sker et brud på et vandrør, mens du er på ferie, kan det give store vand- og fugtskader i huset.”

“Det giver rigtig god mening at sommerlukke sit varme­anlæg. Og det gælder ikke kun, når du skal ud og rejse.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi rådgiver indstiller en varmepumpe

Luk ned for dit varmeanlæg om sommeren og skær en del af varme­regningen.

2. Sommerluk dit varmeanlæg

Det er ikke nok, at du skruer ned for dine radiatorer, hvis du for alvor vil spare penge og mindske din boligs CO2-udledning, mens du slænger dig på en solseng og nyder en kulørt drink.

Du skal også huske at sommerlukke dit varmeanlæg.

”Det giver rigtig god mening at sommerlukke sit varmeanlæg. Og det gælder ikke kun, når du skal ud og rejse. Det gælder faktisk hele sommeren. Så længe at temperaturen er høj nok, og du ikke kommer under 18-19 grader i huset. Og det tager kun tre-fem minutter at tjekke og sommerlukke dit varmeanlæg og slukke for din cirkulationspumpe,” siger Bo Halm Andersen.

NRGi rådgiver tjekker afløb fra tagrende

Er dine tagrender og afløb klar til skybrud? Husk altid at tjekke tagrender, kloak og afløb.

3. Tag højde for skybrud

Selvom vi drømmer om en sommer med masser af solskin, er det ikke ualmindeligt, at der kan komme store mængder regn i ny og næ. Og enkelte gange kan der endda komme decideret skybrud.

”Vi ved nok alle sammen, at den danske sommer kan byde på alt fra høj solskin til silende regn og skybrud. Så jeg anbefaler altid, at man tager sine forholdsregler for de skybrud, der kan komme i løbet af sommeren.” fortæller Bo Halm Andersen.

Han lægger blandt andet op til, at man skal tjekke husets afløb og tagrender.

”Start med at rense dine udvendige afløb; tagrender, regnvands- og kloakbrønde. Hvis din bolig er udstyret med højtvandslukke i kloakbrønden eller i gulvafløb, er det vigtigt at få disse renset og funktionstestet. Hvis de ikke virker, kan dette betyde, at du får vand ind i din bolig, hvis uheldet er ude,” siger Bo Halm Andersen. 

“Hiv fat i dine naboer, venner og familie, og få dem til at hjælpe med at holde øje med huset.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

4. Få hjælp af dine naboer

Lav en aftale med dine naboer om at kigge forbi dit hus, mens du er på ferie.

”Hiv fat i dine naboer, venner og familie, og få dem til at hjælpe med at holde øje på huset. De kan blandt andet stille skraldespanden frem, så den bliver tømt. Tjekke postkassen, så den ikke bliver overfyldt,” lyder det fra Bo Halm Andersen, som tilføjer:

”De kan også hjælpe med at vande dine blomster og planter, så de ikke visner, mens du er på ferie. Og det er også en god idé at lufte grundigt ud – gerne 5-10 minutter med masser af gennemtræk. Det er blot vigtigt, at de husker at få lukket for både døre og vinduer bagefter.”

5. Sluk for standbystrøm

Det er tid til at kigge på de skjulte strømslugere i dit hjem.

Nemlig elektroniske apparater, der står på standby, og dermed koster både kWh og kroner – selvom du ikke bruger dem.

”Der er naturligvis ingen grund til at bruge hverken strøm eller penge på, at de elektriske apparater står standby. Så tag en runde i hele huset og sluk for kontakten. Det gælder særligt for tv, spilkonsoller og computere, og hvad du ellers har af udstyr, der bare står og bruger strøm,” siger Bo Halm Andersen

Han sammenligner standbystrøm med at lade vandet løbe fra en vandhane.

”Hvis man spørger en boligejer, om de ville lade vandet løbe i vandhanen, når de ikke bruger det, vil de svare nej med det samme. Det er både spild af ressourcer og penge. Og det er egentlig det samme, der sker, når vi ikke slukker for apparater, der står og bruger standbystrøm – det er blot spild af penge og strøm.”

To piger smørrer en madpakke i et køkken

Undgå madspild. Tøm køleskabet, og lav en madpakke til jeres sommerferie.

6. Tjek dit køleskab

Efter en dejlig, lang sommerferie er det de færreste, der har lyst til at vende hjem til et ildelugtende køleskab, der er fyldt med madvarer, der har overskredet sidste salgsdato med flere dage eller uger.

Ikke desto mindre kan det blive et meget sandsynligt scenarie, hvis du glemmer at tømme dit køleskab, inden du og din familie tager på ferie.

”Jamen, der er ingen vej udenom det. Hvis du vil undgå at komme hjem til et hus, der lugter af sur mælk, skal du huske at tømme det, inden du tager på ferie,” lyder det fra Bo Halm Andersen, der lægger op til, at man forsøger at bruge så meget som muligt af køleskabets indhold, så man ikke smider for meget mad ud.

”Se, om der er noget, der kan komme i fryseren, så du kan gemme det til senere. Hvis du skal afsted på kør-selv-ferie, kan du måske bruge køleskabets indhold til en lækker madpakke, som I kan nyde på turen,” lyder anbefalingen fra Bo Halm Andersen.

Hvis du slukker for dit køleskab, efter at du har tømt det, kan du med fordel lade døren stå lidt på klem, så du undgår mug og dårlig lugt i dit køleskab.

NRGi rådgiver undersøger et vindue

Husk at lukke døre og vinduer, inden du tager på sommerferie.

7. Tyverisikring

At komme hjem fra en ferie og opdage, at der har været ubudne gæster i ens hus. Det er noget, som alle boligejere frygter.

Derfor er det også vigtigt, at du gør, hvad du kan for at sikre dig mod indbrud.

”Tjek og dobbelttjek, at vinduer og døre er låst. Du kan eventuelt montere sikringsbeslag til dine vinduer. Det vil gøre det sværere for indbrudstyve at bryde vinduet op. Du kan også overveje at investere i et alarmsystem, hvis du ikke allerede har det. Eller købe en lystimer til dine lamper i hjemmet, så huset ser beboeligt ud, mens du er væk på ferie,” lyder de første par råd fra Bo Halm Andersen.

Han nævner også, at det er en god idé at trække på sine naboer og venner og få dem til at tjekke huset løbende.

”Igen, så vil jeg anbefale, at du får en hjælpende hånd fra dine naboer. Eller dine venner og familie. Dine naboer kan måske parkere i din indkørsel eller ved dit hus. Og sørge for at tømme din postkasse løbende, hvis du ikke har afmeldt dig post. Det er små ting, som kan få det til at se ud, som om der er nogen hjemme i huset,” fortæller Bo Halm Andersen.

Vil du læse mere?

NRGi Rådgiver undersøger et vindue (1)

Luftfugtighed i hjemmet: Her er alt, du skal vide

Bliv klogere på, hvad luftfugtighed er. Og få ekspertens 5 bedste råd til at forbedre luftfugtigheden i dit hjem.

04.04.2023

Fra A2020 Til G Her Er Energimærkningens ABC 2

Afkoblings­ordning: Få tilskud til at afkoble dit gasfyr

Fra den 18. januar 2024 kan du få dækket gebyret til at få afkoblet dit gasfyr og dermed spare op til 10.000 kroner.

12.01.2024

Nrgi Rådgiver Tjekker Muren På Et Hus

Murværk: Sådan under­søger du mur­værket på dit hus

Murværket er en vigtig del af din boligs klimaskærm. For selvom ydermurene kan holde til en del, skal du huske at tjekke dem i løbet af året, hvis du vil undgå dyre skader.

16.05.2023

Nrgi Rådgiver Undersøger Tætningslisten På Et Vindue

Alt om tætningslister: Derfor er de vigtige for din bolig

Er dine tætningslister gamle og slidte? Så er det en god idé at skifte dem. Det kan nemlig øge komforten i dit hjem og være med til at sænke din varmeregning.

03.02.2023