Artikel

Spar på vandet: 10 spare­tips til at sænke dit vandforbrug


Få gode råd og praktiske tips til at spare på vandet med vores guide til vandbesparelse i hjemmet.

En person har tændt for en vandhane

Vil du gerne spare på vandet, sænke din vandregning og gøre noget godt for miljøet?

Så har vi gode nyheder til dig. Du kan nemlig spare på vandet og sænke dit forbrug ved at ændre lidt på dine vaner og foretage nogle få investeringer. 

Og der er mange steder, hvor du kan spare på vandet. 

For i gennemsnit bruger en voksen person omkring 100 liter vand – om dagen. Der bliver brugt vand, når du går i bad, klarer tøjvasken, skyller ud i toilettet, starter opvaskemaskinen, børster tænder eller laver kaffe.

Men små ændringer i hver­dagen kan føre til besparelser på flere tusinde kroner i løbet af et helt år.

Her får du 10 gode råd til at spare på vandet, som du kan bruge året rundt.

1. Tag kortere bade

Hvis du vil spare på vandet, er badeværelset et af de mest oplagte steder at starte.

Vidste du, at hvis du blot skærer to minutter af den tid, du står under en almindelig bruser, kan du ifølge Sparenergi spare ca. 93 kroner om måneden pr. person, der tager et dagligt bad?

Det lyder måske ikke af meget, men hvis I er en familie på fire person, løber det op i en samlet besparelse på knap 4.500 kroner om året.

Korte bade kan med andre ord blive til mange penge. 

Du kan også overveje, om der er dage, hvor du helt kan springe over at gå i bad eller huske at lukke for vandet, når du sæber dig ind.

En kvinde holder et brusehoved

Du kan med fordel vælge bruseren fremfor karbadet, hvis du vil spare på vandet.

2. Vælg brusebade fremfor karbad

Det er altid skønt med et afslappende, varmt karbad, men det kan også ses på vandforbruget, hver gang du fylder karret op.

Der skal nemlig bruges mange liter vand, hvis du vil en tur i badekar. 

For afhængigt af størrelsen på dit badekar, er det ikke ualmindeligt, at du bruger mellem 150-200 liter vand, når du fylder badekarret op. 

Hvis du derimod hopper under bruseren i stedet for, bruger du ca. 50-60 liter vand, hvis du står der i fem minutter. Og mindst 100 liter vand, hvis du står der i 10 minutter.

3. Installér en spare­bruser

En nem og effektiv måde at spare på vandet og sænke dit forbrug er ved at udskifte din almindelig bruser med en såkaldt sparebruser.

Hvis du har en almindelig bruser, vil den typisk i gennemsnit bruge mellem 10-20 liter vand i minuttet. En sparebruser vil derimod kun bruge mellem 6-10 liter vand i minuttet i gennemsnit.

Du kan med andre ord se frem til en halvering af dit vandforbrug, hver gang du stiller dig under bruseren. Det er ikke blot meget vand, men vil også blive til mange penge i løbet af et år. 

En sparebruser fungerer på den måde, at den spreder vandstrålerne og blander luft i vandet.

I en almindelig bruser vil vandet blot løbe frit igennem. Men ved at tilføre luft til vandet nedsættes gennem­strømningen, uden at trykket på vandet sænkes, eller at man oplever, at der kommer mindre vand ud end normalt.

Vandhane set tæt på

Sørg for, at dine vandhaner ikke er utætte - ellers kan det ende med en ekstra høj vandregning.

4. Fiks utætte vand­haner

Dryp, dryp, dryp. Hvis du vil spare på vandet, er det naturligvis en god idé at sikre dig, at dine vandhaner ikke drypper.

Det kan nemlig koste dig dyrt, hvis du ikke får det lavet, og det er spild af vand.

Ifølge Sparenergi kan én dråbe i sekundet blive til hele 20 liter vand i døgnet. Det svarer til syv til kubikmeter vand om året og en ekstra udgift på mellem 500 til 600 kroner om året.

Drypper vandet hurtigere, kan det nemt blive til 80 liter vand i døgnet, hvilket svarer til 30 kubikmeter vand om året. Og så kan du se frem til en ekstraregning på mellem 2.000 til 2.300 kroner om året.

5. Løber toilettet?

Du kan også spare på vandet ved at sikre dig, at dit toilet ikke løber.

Et løbende toilet kan hurtigt resultere i et årligt spild af tusindvis af kroner. Og der er jo ingen grund til – bogstaveligt talt – at skylle penge ud i toilettet.

Selv hvis du næsten ikke kan se, at dit toilet løber, kan det koste dig 7.000 kroner ekstra om året, hvis du ikke får håndteret problemet.

Du kan nemt teste, om dit toilet er utæt. Tag et stykke toiletpapir, og placér det på indersiden af kummen, hvor vandet kommer ud, når du skyller.

Hvis toiletpapiret bliver vådt, kan det meget vel tyde på, at dit toilet er utæt, og du bør ringe efter en VVS’er hurtigst muligt, så de kan fikse det.

6. Udskift dit gamle toilet

Du kan spare både penge og vand, hvis du erstatter dit gamle toilet med et vandbesparende toilet.

Ældre toiletter bruger typisk 8-9 liter vand pr. skyl, mens et nyt, vandbesparende toilet med 2-skylsfunktion kun bruger 2 eller 4 liter pr. skyl.

Med andre ord, så kan du potentielt bruge 70 procent mindre vand, hver gang du skyller ud i et vandbesparende toilet. 

Og det kan – afhængigt af dit forbrug og priser – godt blive til en kontant besparelse på mellem 1.700 til 2.100 kroner på et år.

Så overvej, om det er på tide til at investere i et vandbesparende toilet, der kan hjælpe dig med at spare masser af vand og penge. 

7. Hold øje med din vandmåler

Gør det til en vane at tjekke din vandmåler (individuel forbrugsmåler i boligen) – gerne én gang om måneden.

Det er et godt sted at starte, hvis du gerne vil spare penge, og holde øje med hvor meget vand du og din familie rent faktisk bruger. 

Det kan være med til at motivere dig til at spare endnu mere på vandet, når du kan se, at dine positive resultater bærer frugt og dit vandforbrug falder.

Du kan også bruge din vandmåler til at se, om der er eventuelle utætheder et sted i boligen, og sikre, at dit vandforbrug ser fornuftigt ud. 

Sørg for at lukke for alle vandhaner, og tjek, at din opvaske- og vaskemaskine ikke kører.

Hvis din vandmåler stadig løber rundt, kan det meget vel tyde på, at der er utætheder et sted, som du bør få fikset hurtigst muligt.

8. Køb en perlator til din vandhane

Hvis du vil undgå at bruge for meget vand i hverdagen, kan du overveje at investere i en perlator. 

En perlator – også kaldet for en luftblander - er en lille dyse, du kan sætte i din vandhane, og som kan hjælpe dig med at sænke vandforbruget med 50 procent i den pågældende vandhane.

Det smarte ved en perlator er, at den reducerer mængden af vand, der kommer igennem vandhanen ved at tilføre luft til vandstrømmen – ligesom det var tilfældet med en sparebruser.

På den måde sparer du på vandet, uden at det føles, som om at der kommer mindre vand ud af hanen.

Du kan selv installere en perlator, som du kan finde i de fleste byggemarkeder.

Åben opvaskemaskine

Fyld opvaskemaskinen helt op, og vælg et spareprogram, hvis du vil spare vand og energi.

9. Fyld opvaske- og vaskemaskine helt op

Du kan også spare på vandet, når du skal klare dagens opvask eller igennem bunken af vasketøj.

Sørg for at fylde din opvaske- og vaskemaskine helt op, inden du sætter dem i gang. På den måde udnytter du maskinerne bedst muligt.

Du kan også vælge spareprogrammer, så de bruger mindre energi og sparer på vandet. Det er ikke kun godt for klimaet, men også for din pengepung.

Undgå rindende vand

Plejer du at skylle glas, tallerkener og bestik af under rindende vand, inden det ryger i opvaskemaskinen kan du også spare på vandet ved at springe over det.

Det er nemlig ikke nødvendigt, og kan hurtigt få dit daglige vandforbrug til at stige med flere liter vand. 

Har din opvaske- og vaskemaskine en del år på bagen, er det måske på tide at overveje, om du skal investere i nogle nye, maskiner, der er mere vand- og energieffektive og som i det lange løb kan hjælpe dig med at spare penge. 

10. Indsaml regnvand 

Har du en have? Så bør du overveje at indsamle regnvand, så du har vand til de tørre perioder, som kan komme i løbet af sommeren.

Det er både en miljøvenlig og omkostningseffektiv måde at spare på vandet.

Det kræver blot, at du har en regnvandstønde eller -beholder, der kan opsamle vandet. Så er du faktisk klar til at vande dine planter og eventuelt din græsplæne, hvis der er behov for det. 

Du kan også overveje at vande din have og dine planter tidligt om morgenen eller om aftenen, når temperaturen er faldet en smule. Ellers risikerer du, at vandet fordamper som følge af varmen. 

Portrætbillede af NRGi rådgiver, Bo Halm Andersen

Ifølge Bo Halm Andersen kan du spare penge og vand ved hjælp af små ændringer i hverdagen.

Vær bevidst om dit daglige vandforbrug

Ifølge Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, er det en god idé at holde øje med sit vandforbrug.

"Ved at være mere opmærksom på, hvor meget vand du bruger i dagligdagen, kan du nemmere se, hvor der er muligheder for at spare på vandet," lyder det fra Bo Halm Andersen, som tilføjer:

"Det kan være, at du vænner dig til at tage kortere brusebade, stopper med at skylle servicet af, inden det kommer i opvaskemaskinen, fikser den dryppende hane eller med jævne mellemrum tjekker om toilettet løber. Det kan alt sammen være med til at reducere vandforbruget i dit hjem." 

Mange bække små 

Bo Halm Andersen lægger også vægt på, at det ofte er de små tiltag i hverdagen, der kan være med til at gøre en stor forskel, når det kommer til at spare både vand og penge. 

"Man skal ikke undervurdere, hvor meget man kan spare i form af både vand og penge med små ændringer i hverdagen. En utæt hane eller lidt rindende vand kan i løbet af et år blive til mange liter vand," lyder det fra Bo Halm Andersen.   

Vil du læse mere?

Portræt Af Bo Halm Andersen

12 gode råd om storm­vejr: Sådan sikrer du dit hus mod storm

Storm, blæst og masser af regn. Kan dit hus holde til det? Få 12 gode råd fra vores faste ekspert, så du kan sikre dit hus mod det næste stormvejr.

16.08.2023

Opna En Sund Bolig Og Et Godt Helbred

Jagten på det perfekte indeklima: Sådan får du en sund bolig

Vi tilbringer størstedelen af vores tid i hjemmet. Derfor er det også vigtigt, at vi passer på og værner om vores indeklima, så både huset og os selv kan forblive sunde og raske. Læs mere om det her.

05.11.2020

Nrgi Rådgiver Undersøger Tætningslisten På Et Vindue

Alt om tætningslister: Derfor er de vigtige for din bolig

Er dine tætningslister gamle og slidte? Så er det en god idé at skifte dem. Det kan nemlig øge komforten i dit hjem og være med til at sænke din varmeregning.

03.02.2023

Kvinde Hænger Vasketøj Op Udenfor

Guide: Sparetips til din elregning, du kan bruge året rundt

Du kan spare penge og kWh på din elregning året rundt. Her får du vores bedste slanketips til din elregning, som du nemt kan bruge i hverdagen.

22.05.2022