Hvordan laver man vindenergi?
Vindenergi – eller vindkraft – er den betegnelse, vi bruger for den energi, som vi kan udvinde fra vinden. Vindkraft er såkaldt kinetisk energi, det vil sige bevægelsesenergi – og det er den energi, vi omdanner til elektricitet ved hjælp af vindmøller. Egentlig kan man sige, at vindenergi er en slags solenergi, da det er solens ujævne opvarmning af jordoverfladen, som i sidste ende skaber vind. Den ujævne opvarmning resulterer nemlig i trykforskelle, som naturligt bliver forsøgt udlignet ved, at luften flytter sig og får det til at blæse.
Når det blæser, får vinden vingerne på en vindmølle til at dreje rundt. På den måde produceres der mekanisk energi, som i sidste ende bliver omdannet til elektrisk energi via en generator. Herefter kan man tage strømmen i brug eller sende den ud på det offentlige elnet.
Det er imidlertid vigtigt, at vindmøllen er placeret rigtigt, hvis den skal kunne udvinde den optimale mængde energi fra vinden. Det betyder, at en vindmølle ideelt skal placeres i et landskab, der er så fladt som muligt, da omkringliggende ujævnheder som træer, bakker eller bygninger kan bremse vinden. Af netop samme årsag bliver mange store vindmølleparker i dag opstillet i havet, da havoverfladen er meget jævnere end overfladen på jorden.