Hvad er naturgas?
Naturgas er en naturligt forekommende energikilde, som findes dybt nede i undergrunden. Naturgas består af lette gasformige kulbrinter – primært metan, men også kuldioxid, brint, svovlbrinte, kvælstof og helium. Når man før i tiden fandt naturgas, brændte man den blot af i den tro, at den ikke kunne anvendes til noget, men i dag bruges naturgas som en kilde til både varme og strøm.
Som allerede nævnt er det mindre skadeligt for klimaet og miljøet at bruge naturgas frem for de andre almindelige fossile brændstoffer. Ikke alene reducerer det CO2-udslippet, naturgas indeholder også kun minimale mængder svovl. I modsætning til kul afgiver afbrænding af naturgas heller ikke affaldsstoffer som aske eller støv.
Hvordan dannes naturgas?
Ligesom olie og kul bliver naturgas dannet langsomt over mange 100 millioner år, af døde dyr, planter og andre organismer, der lidt efter lidt bliver presset sammen og udsat for varme samt enorme mængder tryk. Det er derfor, disse energikilder kaldes for fossile brændstoffer. Netop fordi det tager så lang tid for dem at dannes, er mængden af fossile brændstoffer heller ikke ubegrænset – når vi engang har opbrugt alle jordens reserver af naturgas, olie og kul, vil der altså ikke være mere at komme efter.
Dannelsen af naturgas sker cirka 3-6 kilometer nede i jorden, i såkaldte sedimentbassiner. Efterfølgende bevæger gassen sig på naturlig vis gennem undergrunden, indtil den bliver fanget i hulrum, hvor den ophober sig. Det er disse gaslommer, vi udvinder naturgas fra.