Hvordan dannes olie?
Olie er en fossil energikilde, der ligesom naturgas og kul dannes af planterester og andre organismer. Dannelsesprocessen tager millioner af år og foregår ved, at planterester og andet organisk materiale bliver udsat for voldsomt tryk og høje temperaturer under jordens overflade. På den måde bliver resterne presset sammen til sedimenter af organisk materiale, som vi kalder for bjergkildeart – og det er bjergkildeart, der over tid bliver til råolie.
Olien vil derefter langsomt bevæge sig opad gennem sprækker i jorden, da olie vejer mindre end vand. På et tidspunkt vil olien dog støde på et uigennemtrængeligt lag og samle sig i olielommer. Herefter kan olien hentes op, raffineres og anvendes som brændstof i kraftvarmeværker, i motorkøretøjer, fly eller til andre formål. I Danmark bruger vi dog ikke længere olie på vores kraftvarmeværker, men vi anvender den stadig til benzin, dieselolie og flybrændstof.
Den langsommelige dannelsesproces betyder, at vi på et tidspunkt vil have opbrugt alle jordens oliereserver. Naturens råolieproduktion kan ganske enkelt ikke følge med i det tempo, som vores forbrug kræver. Derfor er der behov for andre brændselsformer end de traditionelle fossile energikilder, hvis vores verden fortsat skal kunne fungere, som den gør i dag.