Hvad er vandkraft?
Vandkraft – eller vandenergi – er såkaldt kinetisk energi. Kinetisk energi er det, som man normalt kalder for ”bevægelsesenergi,” og begrebet dækker helt enkelt over den energi, som en masse af en vis størrelse har, når den bevæger sig. Når vand bevæger sig, kan vi høste denne energi og bruge den til at producere strøm.
Et vandkraftværk består typisk af tre essentielle dele: Et vandreservoir, som både kan være naturligt forekommende eller menneskeskabt, en dæmning, så man kan kontrollere vandet, og selve kraftværket, hvor strømmen produceres. Når dæmningerne åbnes, vil vandet strømme ned i kraftværket via nogle store rør, der fører til kraftværkets turbiner. Disse turbiner drives af vandets bevægelse og er forbundet til en generator – sådan omdannes vandets energi til strøm.
Der er imidlertid to ting, som har indflydelse på, hvor effektivt et vandkraftværk kan udnytte vandenergi: Højdeforskellen på vandreservoiret og turbinerne, samt mængden af vand. Jo længere vandet skal ”falde” ned i rørene og jo mere vand, der strømmer ind til turbinerne, des mere strøm kan kraftværket generere.