Artikel

Hvordan virker en varmepumpe?


Hvis du overvejer at investere i en varmepumpe, vil du sikkert gerne vide, hvordan den fungerer. Det kan godt virke en smule kompliceret, for hvordan kan den omdanne kølig luft til varme i din bolig?

Luft Til Vand Varmepumpe Grafik

En varmepumpe bruger stadig strøm, men den bruger ikke nær så meget strøm som eksempelvis elvarme, oliefyr eller naturgas.

Hvornår giver det mening at skifte til en varmepumpe?

Inden vi dykker ned i, hvordan en varmepumpe virker, er det væsentligt at slå fast, hvad en varmepumpe egentlig er.

En varmepumpe er en miljøvenlig løsning, der kan erstatte traditionelle, fossile energikilder.

Det er ideelt at investere i en varmepumpe, hvis din nuværende opvarmningsform er elvarme, oliefyr eller naturgas, eller hvis din bolig befinder sig i et område, hvor der endnu ikke er etableret fjernvarme.

Spar både CO2 og kroner og øre

En varmepumpe er et miljøvenligt valg, da den udleder en mindre mængde CO2 end traditionelle varmekilder. Men faktisk kan den også spare dig for kroner og øre, når elregningen kommer.

En varmepumpe bruger stadig strøm, men den bruger ikke nær så meget strøm som eksempelvis elvarme, oliefyr eller naturgas.

Opvarmningsprocessen ved en varmepumpe kræver nemlig en mindre mængde strøm, og faktisk kan varmepumpen producere op til 3-5 gange så meget energi, som den bruger i strøm.

En varmepumpe er altså en effektiv måde at opvarme dit hjem på. Og det er en løsning, der både gavner miljøet og din pengepung.

Volund High 5

En varmepumpe består to dele - der ene placeret indenfor, og den anden er placeret udenfor dit hjem.

Hvordan virker en varmepumpe?

Hvis du overvejer at investere i en varmepumpe, så vil du sikkert gerne vide, hvordan en varmepumpe fungerer.

Processen kan godt virke en smule kompliceret, for hvordan kan varmepumpen omdanne kølig udendørs luft til varme i eksempelvis dit gulv eller i din vandhane? Vi kan hjælpe dig med at forstå kredsløbet.

En varmepumpe består af to forskellige dele – nemlig en indedel og en udedel. Som navnene antyder, så er den ene placeret indenfor, og den anden er placeret udenfor dit hjem.

Udedelen

Ved du, hvordan varmepumpens udedel virker? Det er den udvendige del af varmepumpen, der er ansvarlig for at indsamle varme, som du kan bruge til at opvarme dit hjem med.

Varmen kan enten komme fra jorden eller den omgivende luft. Det kommer an på, hvilken varmepumpe der er tale om.

Det første, som varmen møder, når den kommer ind i varmepumpens udedel, er et kølemiddel. Det virker måske ulogisk, når varmepumpen jo netop skal generere varme, men den er altså god nok.

Kølemidlet har et lavt kogepunkt, og det betyder, at selv meget kold luft kan få kølemidlet til helt at fordampe. Når kølemidlet er fordampet, så er det en kompressor, der komprimerer gassen til varme. Komprimeringen gør, at temperaturen stiger.

Indedelen

Hvordan virker varmepumpens indedel så? Når kølemidlet er blevet til varme, kommer det ind i varmepumpens indedel. Og det er netop denne varme, som hele kredsløbet sørger for at sende rundt i husets varmesystem – enten direkte ud i luften, gennem dit radiator- og gulvvarmesystem eller i dit brugsvand. Derefter starter processen forfra i et lukket kredsløb – igen og igen året rundt.

Hvordan virker de forskellige typer varmepumper?

Spørgsmålet, om hvordan en varmepumpe egentlig virker, kommer faktisk an på, hvilken type varmepumpe der er tale om.

De forskellige typer virker nemlig forskelligt, og svaret på spørgsmålet er derfor ikke helt entydigt.

Alle typer varmepumper har dog et fællestræk, og det er, at de er både effektive og miljøvenlige. Vi gennemgår kort de tre forskellige typer herunder.

DSC 0827

Bestil din nye varmepumpe hos os

Overvejer du at udskifte din nuværende varmekilde med en varmepumpe?

Vi tilbyder en luft-til-vand varmepumpe – altså en komplet varmepumpeløsning, der kan give dig varme i både gulvet, radiatoren og hanen. Du får:

  • Professionel service og installation
  • Tilknytning til en fast rådgiver
  • En varmepumpe fra Vølund, Samsung, Vaillant eller Bosch

Er du klar til at gøre en god investering for både miljøet og ikke mindst din pengepung?

Få rådgivning om en varmepumpe
Kundeservicemedarbejder ved NRGi

Sådan kontakter du os

Hvis du har spørgsmål om vores varmepumpeløsning, kan du skrive til varmepumpe@nrgi.dk eller ringe på 7027 7798 alle hverdage kl. 9.00 - 15.00.