Sådan tjekker du dit relæ


Hvis du har strømafbrydelse, skal du allerførst tjekke, om dit HPFI-relæ er slået fra. Det vil i de fleste tilfælde være grunden til, at du har strømafbrydelse. Her kan du læse mere om, hvad et HPFI-relæ er, og hvordan du tjekker det.

Hvad er et HPFI-relæ?

Et HPFI-relæ (også kaldet en HPFI-afbryder eller en fejlstrømsafbryder) er en del af din elinstallation. Relæets formål er at beskytte mod livsfarlige stød og brande, der opstår på grund af en elfejl. HPFI-relæet virker ved, at det slår al strøm fra med det samme, hvis det opdager fejl i strømmen.

Hvordan virker et HPFI-relæ?

Alle elkablerne i din bolig går igennem HPFI-relæet. Styrken af den strøm, der løber ind i relæet, skal være lige så stor som den strøm, der løber ud igen. Er den ikke det, er der sket en fejl, og strømmen har fundet vej udenom relæet. Det kan være, hvis en person får stød, og strømmen løber gennem kroppen og ned i jorden.

I det tilfælde vil HPFI-relæet afbryde strømmen i din elinstallation inden for 0,3 sekunder. Derfor bliver faren ikke så stor, hvis der er en fejl på en maskine, eller en person får stød.

Find svar på dit spørgsmål her

Relæ i mørket

Lovkrav for HPFI-relæet

Det er et lovkrav, at alle boliger skal have et relæ, der afbryder strømmen ved fejl. Det blev et lovkrav i 2008. Det vigtigste krav for relæet er, at det skal afbryde strømmen inden for 0,3 sekunder.

Siden starten af 90'erne er man gået over til HPFI-relæ frem for HFI-relæ. Reglerne er sådan, at boliger opført efter 1. juli 1991 skal have et HPFI-relæ, mens boliger fra før den dato gerne må have et HFI-relæ.

Det kan have store konsekvenser for din forsikring, hvis boligen og relæet ikke lever op til lovkravene. Det kan have betydning, hvis der opstår brand i de elektriske installationer. I den situation kan du risikere at få meget mindre i erstatning fra dit forsikringsselskab.

Hvad koster et HPFI-relæ?

Der skal være et fejlstrømsrelæ i alle huse og lejligheder. Ældre huse kan have et HFI-relæ, der er en ældre version af HPFI-relæet. Et HPFI-relæ er sikrere, så det er en fordel at skifte sit HFI-relæ ud. Hvis relæet ikke virker, skal det selvfølgelig også skiftes, da det er afgørende for sikkerheden. Et HPFI-relæ koster typisk omkring 3.000 kroner inkl. installation.

Pige læser i mørket

Er strømmen gået?

Er dit relæ ikke slåt fra, men mangler du alligevel strøm? Tjek om der er planlagte strømafbrydelser i dit område.

Tjek afbrydelser i dit område
Vindmøller på rapsmark

Vil du købe grøn dansk strøm?

Vores elaftaler er grønne - det betyder at vi dækker dit strømforbrug med strøm fra danske vinmøller.

Bestil grøn strøm